Sós perec
fotó: Vidék Íze
Sósak / Péksütemények | Közepesen nehéz
Elkészítési idő: 60 perc | Sütési idő: 12 perc
Eszközök
- Konyhai robotgép dagasztókarral,
- kelesztő tál,
- egy nagyobb lábos,
- kisebb tálka,
- kanál,
- szűrőkanál,
- tepsi,
- szilikonos sütőpapír,
Hozzávalók 4-6 perechez:
A tésztához:
- 400 g finomliszt,
- 210 g tej,
- 15 g élesztő,
- 2 evőkanál cukor,
- 2 kávéskanál só,
- 3 evőkanál olaj
A sós mázhoz:
- 50 g finomliszt,
- 20 g só,
- víz szükség szerint
Elkészítés:
- A lisztet a cukorral és a sóval egy nagy edényben alaposan elkeverjük, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt is. Beleöntjük a tejet, az olajat és kézzel, vagy dagasztógéppel ruganyos tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha sem az edényhez, sem a kezünkhöz nem ragad a tészta. Ekkor kelesztőtálba tesszük, és egy konyharuhával letakarva fél órán át kelesztjük.
- Ha letelt a pihentetési idő, enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, és 6 egyforma darabra osztjuk. A tésztadarabokat gombóccá formázzuk, és letakarva újabb 15 percig pihentetjük.
- Ezután a gombócokból kb. 50 cm hosszú, ujjnyi vastag rudakat sodrunk, majd a két végét középre hajtva pereceket formázunk belőlük. A végeket alaposan összenyomjuk a tésztával. Ekkor ismét letakarjuk, és újabb pihengetés következik, míg egy nagy lábosban vizet forralunk egy-egy evőkanál sóval, és cukorral.
- Közben a sütőt is előmelegítjük 220 fokra, és elkészítjük a sós mázat. Ehhez összekeverjük a lisztet, a sót annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű legyen.
- Ha felforrt a víz, a pereceket egy szűrőkanál segítségével a lábosba csúsztatjuk, és oldalanként kb. 20 másodpercig főzzük. A vízből kiemelve a pereceket a sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Egyszerre csak néhány perecet érdemes főzni, mert nagyon megdagadnak a vízben[FI1] .
- A kifőtt pereceket a sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, és kb. 10-12 perc alatt majdnem készre sütjük őket. Ekkor kivesszük a tepsit a sütőből, és meglocsoljuk a péksütiket a sós mázzal, a sütő hőmérsékletét pedig 180 fokra csökkentjük. Visszadugjuk a tepsit és további 5 perc alatt megpirítjuk a pereceket.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze