Sós perec

fotó: Vidék Íze

Sósak / Péksütemények | Közepesen nehéz

Elkészítési idő:  60 perc | Sütési idő: 12 perc

Eszközök

  • Konyhai robotgép dagasztókarral,
  • kelesztő tál,
  • egy nagyobb lábos,
  • kisebb tálka,
  • kanál,
  • szűrőkanál,
  • tepsi,
  • szilikonos sütőpapír,

 

 

Hozzávalók 4-6 perechez:

A tésztához:

  • 400 g finomliszt,
  • 210 g tej,
  • 15 g élesztő,
  • 2 evőkanál cukor,
  • 2 kávéskanál só,
  • 3 evőkanál olaj

A sós mázhoz:

  • 50 g finomliszt,
  • 20 g só,
  • víz szükség szerint

Sós perec

Elkészítés:

  1. A lisztet a cukorral és a sóval egy nagy edényben alaposan elkeverjük, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt is. Beleöntjük a tejet, az olajat és kézzel, vagy dagasztógéppel ruganyos tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha sem az edényhez, sem a kezünkhöz nem ragad a tészta. Ekkor kelesztőtálba tesszük, és egy konyharuhával letakarva fél órán át kelesztjük.
  2. Ha letelt a pihentetési idő, enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, és 6 egyforma darabra osztjuk. A tésztadarabokat gombóccá formázzuk, és letakarva újabb 15 percig pihentetjük.
  3. Ezután a gombócokból kb. 50 cm hosszú, ujjnyi vastag rudakat sodrunk, majd a két végét középre hajtva pereceket formázunk belőlük. A végeket alaposan összenyomjuk a tésztával. Ekkor ismét letakarjuk, és újabb pihengetés következik, míg egy nagy lábosban vizet forralunk egy-egy evőkanál sóval, és cukorral.
  4. Közben a sütőt is előmelegítjük 220 fokra, és elkészítjük a sós mázat. Ehhez összekeverjük a lisztet, a sót annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű legyen.
  5. Ha felforrt a víz, a pereceket egy szűrőkanál segítségével a lábosba csúsztatjuk, és oldalanként kb. 20 másodpercig főzzük. A vízből kiemelve a pereceket a sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Egyszerre csak néhány perecet érdemes főzni, mert nagyon megdagadnak a vízben[FI1] .
  6. A kifőtt pereceket a sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, és kb. 10-12 perc alatt majdnem készre sütjük őket. Ekkor kivesszük a tepsit a sütőből, és meglocsoljuk a péksütiket a sós mázzal, a sütő hőmérsékletét pedig 180 fokra csökkentjük. Visszadugjuk a tepsit és további 5 perc alatt megpirítjuk a pereceket.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze