Sütés nélküli epres pite
fotó: Vidék Íze
Piték és tarte-ok | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 3 óra | Elkészítési idő: —
Eszközök
- 24-c-es kivehető aljú piteforma,
- késes betétű aprítógép,
- keverő tál,
- nyeles lábas,
- szilikon spatula,
- kés
Hozzávalók egy 24 cm-es kivehető aljú pite formához:
A kekszes alaphoz:
- 100 g graham keksz,
- 100 g darált pekán dió,
- 100 g olvasztott vaj,
- 80 g cukor,
Az epres töltelékhez:
- 1 kg friss eper,
- 80 g kristálycukor,
- 25 g víz,
- 1,5 evőkanál étkezési keményítő,
- 1 teáskanál vanília kivonat,
- A kekszet, a darált pekándiót, a cukrot tegyük késes betétű robotgépbe, és alaposan keverjük össze.Adjuk hozzá az olvasztott vajat is és keverjük addig míg összeáll egy masszává.
- A kekszes masszát nyomkodjuk bele a pite forma aljába, úgy hogy az oldalát is befedje. Tegyük a formát hűtőbe míg elkészítjük a tölteléket.
- Az epres töltelékhez a vizet forraljuk fel.
- Az eper negyedrészét a forró vízzel, a cukorral és keményítővel botmixerezzük pürévé, majd egy kis nyeles lábaskában forraljuk közepes tűzön folyamatos keverés közben 3 percig.
- Vegyük le a pürét a tűzről, keverjük bele a vanília kivonatot, hagyjuk állni néhány percig, majd adjuk hozzá a többi feldarabolt epret is.
- Öntsük az eper tölteléket a kihűtött kekszes alapba, és legalább 2 órára tegyük hűtőbe.
- Tálaljuk tejszínhabbal.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze