Sütés nélküli epres pite

fotó: Vidék Íze

Piték és tarte-ok | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 3 óra | Elkészítési idő: —

Eszközök

  • 24-c-es   kivehető aljú piteforma,
  • késes betétű aprítógép,
  • keverő tál,
  • nyeles lábas,
  • szilikon spatula,
  • kés

 

Hozzávalók egy 24 cm-es kivehető aljú pite formához:

A kekszes alaphoz:

  • 100 g graham keksz,
  • 100 g darált pekán dió,
  • 100 g olvasztott vaj,
  • 80 g cukor,

Az epres töltelékhez:

  • 1 kg friss eper,
  • 80 g kristálycukor,
  • 25 g víz,
  • 1,5 evőkanál étkezési keményítő,
  • 1 teáskanál vanília kivonat,

 

Sütés nélküli epres pite Elkészítés:

 

  1. A kekszet, a darált pekándiót, a cukrot tegyük késes betétű robotgépbe, és alaposan keverjük össze.Adjuk hozzá az olvasztott vajat is és keverjük addig míg összeáll egy masszává.
  2. A kekszes masszát nyomkodjuk bele a pite forma aljába, úgy hogy az oldalát is befedje. Tegyük a formát hűtőbe míg elkészítjük a tölteléket.
  3. Az epres töltelékhez a vizet forraljuk fel.
  4. Az eper negyedrészét a forró vízzel, a cukorral és keményítővel botmixerezzük pürévé, majd egy kis nyeles lábaskában forraljuk közepes tűzön folyamatos keverés közben 3 percig.
  5. Vegyük le a pürét a tűzről, keverjük bele a vanília kivonatot, hagyjuk állni néhány percig, majd adjuk hozzá a többi feldarabolt epret is.
  6. Öntsük az eper tölteléket a kihűtött kekszes alapba, és legalább 2 órára tegyük hűtőbe.
  7. Tálaljuk tejszínhabbal.

 

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze