Sütés nélküli sárgadinnyés túrótorta

fotó: Nagy András Péter.

Túrótorta | Könnyű

Elkészítési idő:  2 óra

Eszközök

  • mozsár/késesbetétű robotgép
  • nylon zacskó,
  • húsklopfoló,
  • 22 cm-es kapcsos tortaforma,
  • tálak,
  • tálkák,
  • kés,
  • botmixer,
  • nyeles lábaska/gyorsforraló,
  • kanál,
  • kézi habverő,
  • szilikon spatula,
  • kézi robotgép habverő fejjel,
  • szűrő

 

 

 

Hozzávalók:

A keksz alaphoz:

  • 200 g győri zabkeksz,
  • 50 g grillázs,
  • 100 g vaj,
  • 1 dl tejszín

A túrókrémhez:

  • 250 g túró,
  • 2 dl tejszín,
  • 3 teáskanál porcukor,
  • 2 csapott teáskanál zselatinpor

A gyümölcszeléhez:

  • 1 sárgadinnye,
  • 3 evőkanál méz,
  • 1 csapott evőkanál zselatinpor,
  • 1 dl bodzaszörp

Elkészítés:

  1. A kekszalaphoz a zabkekszet és a grillázst mozsárban, vagy nylon zacskóban húsklopfolóval összetörjük, vagy késes betétű aprítógépben nagyobb darabokra daráljuk.
  2. A keksztörmelékhez adjuk a szobahőmérsékletű vajat, és annyi tejszínt, hogy hogy összeálljon.
  3. A masszát egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és elegyengetjük. Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a dinnyét, és túró tölteléket.
  4. A sárgadinnyét megtisztítjuk és kb. 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk, majd elkeverjük a mézzel. Hagyjuk kicsit állni, hogy levet engedjen.
  5. A zselatinra ötszörös mennyiségű vizet öntünk, és hagyjuk megduzzadni.
  6. A túrót elkeverjük a porcukorral és botmixerrel krémesre keverjük.
  7. A megduzzadt zselatint a mikrosütőben, vagy egy kis láboskában a tűzhelyen addig melegítjük míg megolvad, de nem szabad forralni. A túrókrémből egy keveset hozzáadunk és alaposan elkeverjük. Ekkor ismét megmelegítjük, és most nagyobb mennyiségű túrókrémet adunk hozzá. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg a zselatinos túrókrém, és a maradék túrókrém azonos kőmérsékletű lesz, ekkor az egészet alaposan elkeverjük. (hőkiegyenlítés)
  8. A tejszínt habbá verjük, és óvatosan a zselatinos túróba keverjük.
  9. A masszát elterítjük a hűtőből kivett kekszalapon, 30 percre betesszük a fagyasztóba.
  10. A sárgadinnye kockákat egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük, de a levét felfogjuk egy tálkába.
  11. A zselatint ötszörös mennyiségű vízzel leöntjük, és hagyjuk kissé megduzzadni.
  12. A dinnyekockákkal kirakosgatjuk a túrótöltelék tetejét.
  13. A sárgadinnye levet és a bodzaszörpöt forrásig melegítjük, majd a tűzről levéve beletesszük a zselatin masszát, alaposan elkeverjük, majd egy kanállal eloszlatjuk a sárgadinnye kockák között.
  14. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, és tálaljuk.

Forrás: Vidék íze, fotó: Nagy András Péter.