Sütés nélküli sárgadinnyés túrótorta
fotó: Vidék Íze
Túrótorta | Könnyű
Elkészítési idő: 2 óra
Eszközök
- mozsár/késesbetétű robotgép
- nylon zacskó,
- húsklopfoló,
- 22 cm-es kapcsos tortaforma,
- tálak,
- tálkák,
- kés,
- botmixer,
- nyeles lábaska/gyorsforraló,
- kanál,
- kézi habverő,
- szilikon spatula,
- kézi robotgép habverő fejjel,
- szűrő
Hozzávalók:
A keksz alaphoz:
- 200 g győri zabkeksz,
- 50 g grillázs,
- 100 g vaj,
- 1 dl tejszín
A túrókrémhez:
- 250 g túró,
- 2 dl tejszín,
- 3 teáskanál porcukor,
- 2 csapott teáskanál zselatinpor
A gyümölcszeléhez:
- 1 sárgadinnye,
- 3 evőkanál méz,
- 1 csapott evőkanál zselatinpor,
- 1 dl bodzaszörp
Elkészítés:
A kekszalaphoz a zabkekszet és a grillázst mozsárban, vagy nylon zacskóban húsklopfolóval összetörjük, vagy késes betétű aprítógépben nagyobb darabokra daráljuk.
- A keksztörmelékhez adjuk a szobahőmérsékletű vajat, és annyi tejszínt, hogy hogy összeálljon.
- A masszát egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és elegyengetjük. Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a dinnyét, és túró tölteléket.
- A sárgadinnyét megtisztítjuk és kb. 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk, majd elkeverjük a mézzel. Hagyjuk kicsit állni, hogy levet engedjen.
- A zselatinra ötszörös mennyiségű vizet öntünk, és hagyjuk megduzzadni.
- A túrót elkeverjük a porcukorral és botmixerrel krémesre keverjük.
- A megduzzadt zselatint a mikrosütőben, vagy egy kis láboskában a tűzhelyen addig melegítjük míg megolvad, de nem szabad forralni. A túrókrémből egy keveset hozzáadunk és alaposan elkeverjük. Ekkor ismét megmelegítjük, és most nagyobb mennyiségű túrókrémet adunk hozzá. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg a zselatinos túrókrém, és a maradék túrókrém azonos kőmérsékletű lesz, ekkor az egészet alaposan elkeverjük. (hőkiegyenlítés)
- A tejszínt habbá verjük, és óvatosan a zselatinos túróba keverjük.
- A masszát elterítjük a hűtőből kivett kekszalapon, 30 percre betesszük a fagyasztóba.
- A sárgadinnye kockákat egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük, de a levét felfogjuk egy tálkába.
- A zselatint ötszörös mennyiségű vízzel leöntjük, és hagyjuk kissé megduzzadni.
- A dinnyekockákkal kirakosgatjuk a túrótöltelék tetejét.
- A sárgadinnye levet és a bodzaszörpöt forrásig melegítjük, majd a tűzről levéve beletesszük a zselatin masszát, alaposan elkeverjük, majd egy kanállal eloszlatjuk a sárgadinnye kockák között.
- Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, és tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazinban
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze