Sütőtökös-fügés piskótarolád
fotó: Vidék Íze
Piskóták | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 20 perc | Sütési idő: 20 perc
Eszközök
- keverő tálak,
- kézi robotgép,
- szilikon spatula,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- szilikonos sütőpapír,
- nagyobb vágódeszka
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 tojás,
- 140 g + 60 g kristálycukor,
- 225 g sütőtökpüré,
- 150 g finomliszt,
- egy csipet só,
- 1 teáskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
- 4 evőkanál fügelekvár,
- 4 evőkanál narancslekvár
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A tojásokat válasszuk szét.
- Kézi robotgéppel verjünk a fehérjékből lágy habot, majd adjuk hozzá a 140 g cukrot és verjük tovább, míg kemény hab lesz belőle.
- A tojások sárgáját egy másik tálban habosítsuk ki a maradék 60 g kristálycukorral. Ezt a masszát egy szilikon spatulával óvatosan forgassuk a fehérje habhoz.
- A sütőtökpürét lazítsuk fel egy kevés habos tojás masszával, aztán az egészet forgassuk óvatosan a többi habhoz.
- A lisztet keverjük össze a sóval és a szódabikarbónával. Ezt is dolgozzuk bele finoman a sütőtökös krémbe, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
- A masszát öntsük a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy hajlított kenőkéssel egyengessük el, de ne kenegessük túl sokat, mert összetörik a hab.
- Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe és 20 perc alatt süssük meg a tésztát.
- Hagyjuk a tepsin kihűlni a piskótát, majd tegyünk a tetejére egy másik szilikonos sütőpapírt, és fordítsuk át a piskótát.
- Óvatosan húzzuk le a tetejéről azt a sütőpapírt amin sült, tegyünk a tetejére egy tiszta vágódeszkát, és fordítsuk vissza a piskótalapot.
- Keverjük össze a kétféle lekvárt, kenjük meg vele egyenletesen a piskótát, és szorosan tekerjük fel az egészet. Csomagoljuk a roládot abba a sütőpapírba ami eddig alatta volt. Tegyük hűtőbe egy órára, aztán szeleteljük fel 1,5 cm-es karikákra.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze