Sütőtökös-fügés piskótarolád

fotó: Vidék Íze

Piskóták | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 20 perc | Sütési idő: 20 perc

Eszközök

  • keverő tálak,
  • kézi robotgép,
  • szilikon spatula,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • szilikonos sütőpapír,
  • nagyobb vágódeszka

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 5 tojás,
  • 140 g + 60 g kristálycukor,
  • 225 g sütőtökpüré,
  • 150 g finomliszt,
  • egy csipet só,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 4 evőkanál fügelekvár,
  • 4 evőkanál narancslekvár

 

Sütőtökös-fügés piskótaroládElkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  2. A tojásokat válasszuk szét.
  3. Kézi robotgéppel verjünk a fehérjékből lágy habot, majd adjuk hozzá a 140 g cukrot és verjük tovább, míg kemény hab lesz belőle.
  4. A tojások sárgáját egy másik tálban habosítsuk ki a maradék 60 g kristálycukorral. Ezt a masszát egy szilikon spatulával óvatosan forgassuk a fehérje habhoz.
  5. A sütőtökpürét lazítsuk fel egy kevés habos tojás masszával, aztán az egészet forgassuk óvatosan a többi habhoz.
  6. A lisztet keverjük össze a sóval és a szódabikarbónával. Ezt is dolgozzuk bele finoman a sütőtökös krémbe, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
  7. A masszát öntsük a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy hajlított kenőkéssel egyengessük el, de ne kenegessük túl sokat, mert összetörik a hab.
  8. Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe és 20 perc alatt süssük meg a tésztát.
  9. Hagyjuk a tepsin kihűlni a piskótát, majd tegyünk a tetejére egy másik szilikonos sütőpapírt, és fordítsuk át a piskótát.
  10. Óvatosan húzzuk le a tetejéről azt a sütőpapírt amin sült, tegyünk a tetejére egy tiszta vágódeszkát, és fordítsuk vissza a piskótalapot.
  11. Keverjük össze a kétféle lekvárt, kenjük meg vele egyenletesen a piskótát, és szorosan tekerjük fel az egészet. Csomagoljuk a roládot abba a sütőpapírba ami eddig alatta volt. Tegyük hűtőbe egy órára, aztán szeleteljük fel 1,5 cm-es karikákra.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze