Sütőtökös meringes pite

fotó: Vidék Íze

Piték | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 45 perc

Eszközök

  • késes betétű aprítógép,
  • citrus reszelő,
  • folpack, kanál,
  • botmixer,
  • 24-26 cm átmérőjű pite forma,
  • éles kés,
  • kézi robotgép,
  • szilikon spatula,
  • keverő tálak,
  • fogpiszkáló vagy hústű,
  • kis nyeles lábaska/gyorsforraló,
  • cukorhőmérő,
  • konyhai robotgép,
  • rács

 

Hozzávalók:

A pite tésztához

  • 300 g finomliszt,
  • 1 csipet só,
  • 200 g hideg vaj kockákra vágva,
  • 100 g porcukor,
  • 1 tojássárgája,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 2 evőkanál jéghideg víz

A sütőtökös töltelékhez:

  • 1,5 kg sütőtök megsütve, pürésítve, (nyersen mérve)
  • 300 g cukor,
  • 160 g puha vaj,
  • ½ teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
  • 1 csipet só,
  • 4 nagy tojás,
  • 1 kávéskanál vanília őrlemény

A meringhez:

  • 240 g kristálycukor,
  • 100 g víz,
  • 1 evőkanál méz,
  • 5 nagy tojásfehérje,
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő,
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszer,
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér,

 

Sütőtökös meringes piteElkészítés:

  1. A pite tésztához a lisztet, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót tegyük késes betétű robotgépbe, és alaposan keverjük össze.
  2. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott jéghideg vajat és többször leállítva, és újraindítva a gépet morzsoljuk össze úgy, hogy a vaj maradjon borsónyi darabokban.
  3. Adjuk hozzá a tojássárgáját, és két evőkanál jéghideg vizet és gyorsan dolgozzuk össze.
  4. A tésztából formázzunk kb 2,5 cm vastag korongot, majd csomagoljuk fóliába és legalább egy órára tegyük hűtőbe.
  5. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  6. A sütőtököt vágjuk kisebb darabokra és kb. egy óra alatt süssük puhára.
  7. Ha langyosra hűlt kanállal kaparjuk ki a héjából, és botmixerrel pürésítsük.
  8. A sütő hőmérsékletét csökkentsük 180 fokra.
  9. Készítsünk elő egy kb 24-26 cm átmérőjű piteformát.
  10. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk a piteforma átmérőjénél annyivalnagyobb körlappá, amilyen magas a piteforma széle. A nyújtófával helyezzük a tésztát a pite formába, és egy éles késsel vágjuk le a kilógó széleket,  tegyük a tésztát a formával 30 percre hűtőbe.
  11. A töltelékhez a puha vajat keverjük habosra a porcukorral, a sóval és a fűszerkeverékkel.
  12. A tojásokat egy villával verjük fel a vanília őrleménnyel, és adjuk a cukros habos vajhoz.
  13. A sütőtökpüréből mérjünk ki egy kg-ot és ezt is keverjük a vajas tojásos masszához, majd töltsük bele a pite tésztába az egészet.
  14. Tegyük a formát az előmelegített sütőbe és kb 40-45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem lesz ragacsos akkor jó.
  15. Míg sül a pite készítsük el a meringet.
  16. A tojásfehérjéket tegyük a robotgép táljába, adjuk hozzá a fűszerkeveréket és keményítőt is.
  17. A meringhez a cukorból a vízből és a mézből főzzünk szirupot. Ha a szirup hőmérséklete elérte a 110 fokot, kezdjük el magas fordulaton felverni habbá a tojásfehérjét.
  18. Ha a szirup elérte a 118 fokot, vegyük alacsonyra a fordulatot és folyamatos keverés közben csorgassuk a szirupot a tojáshabba. Folytassuk a habverést, míga hab szoba hőmérsékletűre hűl.
  19. Kenjük a habcsók masszát a meleg sütőtökös pite tetejére és tegyük vissza pár percre a sütőbe, míg kissé megkaramellizálódik a habcsók.
  20. Rácson hagyjuk kihűlni a pitét mielőtt felszeleteljük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze