Sütőtökös meringes pite
fotó: Vidék Íze
Piték | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 45 perc
Eszközök
- késes betétű aprítógép,
- citrus reszelő,
- folpack, kanál,
- botmixer,
- 24-26 cm átmérőjű pite forma,
- éles kés,
- kézi robotgép,
- szilikon spatula,
- keverő tálak,
- fogpiszkáló vagy hústű,
- kis nyeles lábaska/gyorsforraló,
- cukorhőmérő,
- konyhai robotgép,
- rács
Hozzávalók:
A pite tésztához
- 300 g finomliszt,
- 1 csipet só,
- 200 g hideg vaj kockákra vágva,
- 100 g porcukor,
- 1 tojássárgája,
- 1 citrom reszelt héja,
- 2 evőkanál jéghideg víz
A sütőtökös töltelékhez:
- 1,5 kg sütőtök megsütve, pürésítve, (nyersen mérve)
- 300 g cukor,
- 160 g puha vaj,
- ½ teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
- 1 csipet só,
- 4 nagy tojás,
- 1 kávéskanál vanília őrlemény
A meringhez:
- 240 g kristálycukor,
- 100 g víz,
- 1 evőkanál méz,
- 5 nagy tojásfehérje,
- 2 evőkanál kukoricakeményítő,
- 1 teáskanál mézeskalács fűszer,
- ½ teáskanál őrölt gyömbér,
- A pite tésztához a lisztet, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót tegyük késes betétű robotgépbe, és alaposan keverjük össze.
- Adjuk hozzá a kis kockákra vágott jéghideg vajat és többször leállítva, és újraindítva a gépet morzsoljuk össze úgy, hogy a vaj maradjon borsónyi darabokban.
- Adjuk hozzá a tojássárgáját, és két evőkanál jéghideg vizet és gyorsan dolgozzuk össze.
- A tésztából formázzunk kb 2,5 cm vastag korongot, majd csomagoljuk fóliába és legalább egy órára tegyük hűtőbe.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A sütőtököt vágjuk kisebb darabokra és kb. egy óra alatt süssük puhára.
- Ha langyosra hűlt kanállal kaparjuk ki a héjából, és botmixerrel pürésítsük.
- A sütő hőmérsékletét csökkentsük 180 fokra.
- Készítsünk elő egy kb 24-26 cm átmérőjű piteformát.
- A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk a piteforma átmérőjénél annyivalnagyobb körlappá, amilyen magas a piteforma széle. A nyújtófával helyezzük a tésztát a pite formába, és egy éles késsel vágjuk le a kilógó széleket, tegyük a tésztát a formával 30 percre hűtőbe.
- A töltelékhez a puha vajat keverjük habosra a porcukorral, a sóval és a fűszerkeverékkel.
- A tojásokat egy villával verjük fel a vanília őrleménnyel, és adjuk a cukros habos vajhoz.
- A sütőtökpüréből mérjünk ki egy kg-ot és ezt is keverjük a vajas tojásos masszához, majd töltsük bele a pite tésztába az egészet.
- Tegyük a formát az előmelegített sütőbe és kb 40-45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem lesz ragacsos akkor jó.
- Míg sül a pite készítsük el a meringet.
- A tojásfehérjéket tegyük a robotgép táljába, adjuk hozzá a fűszerkeveréket és keményítőt is.
- A meringhez a cukorból a vízből és a mézből főzzünk szirupot. Ha a szirup hőmérséklete elérte a 110 fokot, kezdjük el magas fordulaton felverni habbá a tojásfehérjét.
- Ha a szirup elérte a 118 fokot, vegyük alacsonyra a fordulatot és folyamatos keverés közben csorgassuk a szirupot a tojáshabba. Folytassuk a habverést, míga hab szoba hőmérsékletűre hűl.
- Kenjük a habcsók masszát a meleg sütőtökös pite tetejére és tegyük vissza pár percre a sütőbe, míg kissé megkaramellizálódik a habcsók.
- Rácson hagyjuk kihűlni a pitét mielőtt felszeleteljük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze