Sütőtökös piskótatekercs mascarponekrémmel

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: rafinált | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 100 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 22,5 dkg sütőtök
  • 5 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

 A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 3 evőkanál vaj

A sütőtökös piskótatekercs repedésbiztos, másnap is puha, szaftos sütemény, ami a mascarponekrémtől lesz mennyeien finom.

Elkészítés:

  1. A házi sütőtökpüréhez a sütőtököt kockákra vágjuk, és a 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt puhára sütjük, majd botmixerrel pürésítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjékből kézi robotgéppel lágy habot verünk, majd hozzáadunk 14 dkg cukrot, és tovább verjük, míg kemény hab lesz belőle.
  3. A tojások sárgáját egy másik tálban kihabosítjuk a maradék 6 dkg kristálycukorral. Ezt a masszát egy szilikonspatulával óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk.
  4. A sütőtökpürét egy kevés habos tojásmasszával fellazítjuk, aztán az egészet óvatosan a többi habhoz forgatjuk.
  5. A lisztet összekeverjük a sóval, a szódabikarbónával és a mézeskalácsfűszerrel. Ezt is beledolgozzuk finoman a sütőtökös krémbe, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
  6. A masszát egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és egy hajlított kenőkéssel elegyengetjük, de ne kenegessük túl sokat, mert összetörik a hab.
  7. A tepsit a 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 perc alatt megsütjük a tésztát.
  8. Hagyjuk a tepsin kihűlni a piskótát, majd a tetejére egy másik szilikonos sütőpapírt teszünk, és erre átfordítjuk.
  9. Óvatosan lehúzzuk a tetejéről azt a sütőpapírt, amin sült, a tetejére egy tiszta vágódeszkát teszünk, és visszafordítjuk a piskótalapot.
  10. A krémhez az összes hozzávalót kihabosítjuk kézi robotgéppel, megkenjük vele egyenletesen a piskótát, és szorosan feltekerjük az egészet. A roládot abba a sütőpapírba csomagoljuk, ami eddig alatta volt. A hűtőbe tesszük egy órára, azután megszórjuk porcukorral, és kb. 1,5 cm-es szeletekre vágva kínáljuk.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/sutotokos-piskotatekercs-mascarponekremmel

Megosztás: