Sütőtökös sajttorta

fotó: Vidék Íze

Torták | Közepesen nehéz

Elkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 80 perc

Eszközök

  • kés,
  • turmixgép,
  • késes betétű robotgép,
  • 26 cm-es kapcsos tortaforma,
  • kézi robotgép,
  • hajlított pengéjű kenőkés

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

A morzsaalaphoz:

  • 280 g zabkeksz,
  • 60 g barna cukor,
  • 90 g olvasztott vaj,

A sajtkrémhez:

  • 200 g natúr sajtkrém (pl Philadephia),
  • 500 g mascarpone,
  • 225 g cukor,
  • 360 g sütőtök püré,
  • 5 db tojás,
  • 1,5 evőkanál liszt,
  • 1 rúd vanília kikapargatott magjai,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér,
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
  • késhegynyi őrölt szerecsendió,
  • 1 csipet só

 

Sütőtökös sajttorta

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a sütőtökpürét. Ehhez a kimagozott, gerezdekre vágott sütőtököt megszórjuk fahéjas-vaníliás barna cukorral, majd 170 fokos sütőben puhára sütjük. Ha megsült kihűtjük, a héját lehúzzuk és turmixgépben lepürésítjük.
  2. Közben összeállítjuk a kekszalapot. A zabkekszet egy késes betétű robotgépbe tesszük és összeaprítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és az olvasztott vajat és még párat keverünk a gépben rajta míg egy masszává nem áll össze a morzsa. Aztán egy kb. 26 cm-es tortaformába nyomkodjuk a morzsalékot.180 fokos sütőbe tesszük és 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
  3. Míg sül az alap elkészítjük a sütőtökös krémet. Robotgéppel habosra keverjük a sajtkrémet a mascarponét és a cukrot. Hozzáadjuk a sütőtökpürét, majd a tojásokat, a lisztet és az összevert fűszereket. Ráöntjük az elősütött kekszalapra, szépen elegyengetjük és 160 fokon 15 percig, majd 120 fokon további 70 percig sütjük.
  4. Kivesszük a sütőből – nem baj, ha úgy látszik mintha nem sült volna meg – teljesen kihűtjük (lehetőleg egy éjszakán át a hűtőben) és felszeleteljük.
  5. Elképesztően krémes, illatos és zamatos. Igazi őszi torta.
  6. Ha igazán szépet akarunk, színes habcsókokkal, vagy marcipán sütőtökökkel, cukorvirággal díszíthetjük.

Jó étvágyat! J

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze