Torták | Közepesen nehéz
Elkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 80 perc
Eszközök
- kés,
- turmixgép,
- késes betétű robotgép,
- 26 cm-es kapcsos tortaforma,
- kézi robotgép,
- hajlított pengéjű kenőkés
Hozzávalók:
A morzsaalaphoz:
- 280 g zabkeksz,
- 60 g barna cukor,
- 90 g olvasztott vaj,
A sajtkrémhez:
- 200 g natúr sajtkrém (pl Philadephia),
- 500 g mascarpone,
- 225 g cukor,
- 360 g sütőtök püré,
- 5 db tojás,
- 1,5 evőkanál liszt,
- 1 rúd vanília kikapargatott magjai,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér,
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- késhegynyi őrölt szerecsendió,
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Először elkészítjük a sütőtökpürét. Ehhez a kimagozott, gerezdekre vágott sütőtököt megszórjuk fahéjas-vaníliás barna cukorral, majd 170 fokos sütőben puhára sütjük. Ha megsült kihűtjük, a héját lehúzzuk és turmixgépben lepürésítjük.
- Közben összeállítjuk a kekszalapot. A zabkekszet egy késes betétű robotgépbe tesszük és összeaprítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és az olvasztott vajat és még párat keverünk a gépben rajta míg egy masszává nem áll össze a morzsa. Aztán egy kb. 26 cm-es tortaformába nyomkodjuk a morzsalékot.180 fokos sütőbe tesszük és 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Míg sül az alap elkészítjük a sütőtökös krémet. Robotgéppel habosra keverjük a sajtkrémet a mascarponét és a cukrot. Hozzáadjuk a sütőtökpürét, majd a tojásokat, a lisztet és az összevert fűszereket. Ráöntjük az elősütött kekszalapra, szépen elegyengetjük és 160 fokon 15 percig, majd 120 fokon további 70 percig sütjük.
- Kivesszük a sütőből – nem baj, ha úgy látszik mintha nem sült volna meg – teljesen kihűtjük (lehetőleg egy éjszakán át a hűtőben) és felszeleteljük.
- Elképesztően krémes, illatos és zamatos. Igazi őszi torta.
- Ha igazán szépet akarunk, színes habcsókokkal, vagy marcipán sütőtökökkel, cukorvirággal díszíthetjük.
Jó étvágyat! J
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: