Sütőtökös szelet (gluténmentes)
fotó: Vidék Íze
Kevert tészták | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 30 perc
Eszközök
- botmixer,
- kanál,
- keverőtál,
- kézi robotgép,
- magas falú közepes méretű tepsi,
- nyeles lábaska,
- hőálló tál,
- habzsák,
- rács
Hozzávalók:
A kevert tésztához
- 220 g rizsliszt,
- 1 csipet só,
- 1 csomag sütőpor,
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
- 80 g barnacukor,
- 2 tojás,
- 1 dl étolaj,
- 400 g sütőtök pürésítve,
A csokimázhoz:
- 100 g étcsoki,
- ½ dl tejszín
Elkészítés:
- Először a sütőtökpürét készítsük el. Ehhez a sütőtököt vágjuk kisebb darabokra és 200 fokos sütőben kb egy óra alatt süssük puhára.
- Ha langyosra hűlt kanalazzuk ki a héjából és botmixerrel pürésítsük össze, majd mérjünk ki belőle 400 g-ot.
- A sütőt melegítsük elő 175 fokra, és egy kisebb magasabb falú tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A sütőtök püréhez adjuk hozzá a tojásokat és az étolajat, és kézi robotgéppel habosítsuk ki.
- A rizslisztet keverjük össze a sóval, a cukorral, a fűszerkeverékkel és a sütőporral.
- A lisztes keveréket is adjuk a sütőtökös tojásos masszához, és egy szilikon spatula segítségével alaposan keverjük össze.
- Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, és kb 30 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- Rácsra téve hagyjuk a tésztát kihűlni.
- A mázhoz a csokit és a tejszínt gőz fölött, vagy mikróban olvasszuk össze, töltsük egy habzsákba, vagy zacskóba, melyen egy 2 mm-es lyukat vágunk. Átlósan csurgassunkcsokit csíkokat/ a süti tetejére
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze