Sütőtökös szelet (gluténmentes)

fotó: Vidék Íze

Kevert tészták | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 30 perc

Eszközök

  • botmixer,
  • kanál,
  • keverőtál,
  • kézi robotgép,
  • magas falú közepes méretű tepsi,
  • nyeles lábaska,
  • hőálló tál,
  • habzsák,
  • rács

Hozzávalók:

A kevert tésztához

  • 220 g rizsliszt,
  • 1 csipet só,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
  • 80 g barnacukor,
  • 2 tojás,
  • 1 dl étolaj,
  • 400 g sütőtök pürésítve,

A csokimázhoz:

  • 100 g étcsoki,
  • ½ dl tejszín
fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Elkészítés:

  1. Először a sütőtökpürét készítsük el. Ehhez a sütőtököt vágjuk kisebb darabokra és 200 fokos sütőben kb egy óra alatt süssük puhára.
  2. Ha langyosra hűlt kanalazzuk ki a héjából és botmixerrel pürésítsük össze, majd mérjünk ki belőle 400 g-ot.
  3. A sütőt melegítsük elő 175 fokra, és egy kisebb magasabb falú tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  4. A sütőtök püréhez adjuk hozzá a tojásokat és az étolajat, és kézi robotgéppel habosítsuk ki.
  5. A rizslisztet keverjük össze a sóval, a cukorral, a fűszerkeverékkel és a sütőporral.
  6. A lisztes keveréket is adjuk a sütőtökös tojásos masszához, és egy szilikon spatula segítségével alaposan keverjük össze.
  7. Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, és kb 30 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  8. Rácsra téve hagyjuk a tésztát kihűlni.
  9. A mázhoz a csokit és a tejszínt gőz fölött, vagy mikróban olvasszuk össze, töltsük egy habzsákba, vagy zacskóba, melyen egy 2 mm-es lyukat vágunk. Átlósan csurgassunkcsokit csíkokat/ a süti tetejére

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze