Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
keverőtálak,
kézi robotgép habverőfejjel,
szilikon spatulák,
22 cm-es tortaforma,
szilikonos sütőpapír,
kicsi főzőedény,
botmixer,
szűrő
Hozzávalók:
Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű tortához:
10 dkg vaj + a formához
20 dkg cukor
3 tojás
1 vaníliarúd kikapart magjai, vagy 1 kávéskanál vaníilia őrlemény
2 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
10 dkg liszt,
porcukor a díszítéshez
Az erdei gyümölcsös szószhoz:
200 g mélyhűtött, felengedett erdei gyümölcs,
1 evőkanál méz,
1 ½ dl tokaji aszú,
1-2 késhegynyi frissen őrölt bors
Elkészítés:
A tésztához megolvasztjuk a vajat, az egész tojásokat lágy habbá verjük a cukorral, és a vaníliával.
Óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk a vajat és a kakaóval elkevert lisztet.
A masszát egy kb 22-24 cm átmérőjű kivajazott csatos tortaformába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral meghintve, esetleg olvasztott csokoládéval meglocsolva, akár egy gombóc fagyi vagy egy kis pikáns gyümölcsszósz kíséretében tálaljuk.
A gyümölcsszószhoz a kiolvadt gyümölcsöt összeturmixoljuk a mézzel és az aszúval, majd átszűrjük, hogy az apró magok kikerüljenek belőle. Finoman megborsozzuk és megkóstoljuk. Ha elértük az izgalmas, édes-erős hatást, akkor rendben vagyunk, ám ha még nem akkor tovább bűvészkedünk, kevés mézzel megédesítjük, illetve frissen őrölt borssal csípősebbé tesszük.