Svéd kakaós torta (Kladdkaka)

Torták | Könnyű

Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • keverőtálak,
  • kézi robotgép habverőfejjel,
  • szilikon spatulák,
  • 22 cm-es tortaforma,
  • szilikonos sütőpapír,
  • kicsi főzőedény,
  • botmixer,
  • szűrő

 

Hozzávalók:

Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű tortához:

  • 10 dkg vaj + a formához
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai, vagy 1 kávéskanál vaníilia őrlemény
  • 2 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg liszt,
  • porcukor a díszítéshez

Az erdei gyümölcsös szószhoz:

  • 200 g mélyhűtött, felengedett erdei gyümölcs,
  • 1 evőkanál méz,
  • 1 ½ dl tokaji aszú,
  • 1-2 késhegynyi frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A tésztához megolvasztjuk a vajat, az egész tojásokat lágy habbá verjük a cukorral, és a vaníliával.
  2. Óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk a vajat és a kakaóval elkevert lisztet.
  3. A masszát egy kb 22-24 cm átmérőjű kivajazott csatos tortaformába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
  4. Porcukorral meghintve, esetleg olvasztott csokoládéval meglocsolva, akár egy gombóc fagyi vagy egy kis pikáns gyümölcsszósz kíséretében tálaljuk.
  5. A gyümölcsszószhoz a kiolvadt gyümölcsöt összeturmixoljuk a mézzel és az aszúval, majd átszűrjük, hogy az apró magok kikerüljenek belőle. Finoman megborsozzuk és megkóstoljuk. Ha elértük az izgalmas, édes-erős hatást, akkor rendben vagyunk, ám ha még nem akkor tovább bűvészkedünk, kevés mézzel megédesítjük, illetve frissen őrölt borssal csípősebbé tesszük.