Torták | Könnyű
Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- keverőtálak,
- kézi robotgép habverőfejjel,
- szilikon spatulák,
- 22 cm-es tortaforma,
- szilikonos sütőpapír,
- kicsi főzőedény,
- botmixer,
- szűrő
Hozzávalók:
Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű tortához:
- 10 dkg vaj + a formához
- 20 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 vaníliarúd kikapart magjai, vagy 1 kávéskanál vaníilia őrlemény
- 2 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg liszt,
- porcukor a díszítéshez
Az erdei gyümölcsös szószhoz:
- 200 g mélyhűtött, felengedett erdei gyümölcs,
- 1 evőkanál méz,
- 1 ½ dl tokaji aszú,
- 1-2 késhegynyi frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A tésztához megolvasztjuk a vajat, az egész tojásokat lágy habbá verjük a cukorral, és a vaníliával.
- Óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk a vajat és a kakaóval elkevert lisztet.
- A masszát egy kb 22-24 cm átmérőjű kivajazott csatos tortaformába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Porcukorral meghintve, esetleg olvasztott csokoládéval meglocsolva, akár egy gombóc fagyi vagy egy kis pikáns gyümölcsszósz kíséretében tálaljuk.
- A gyümölcsszószhoz a kiolvadt gyümölcsöt összeturmixoljuk a mézzel és az aszúval, majd átszűrjük, hogy az apró magok kikerüljenek belőle. Finoman megborsozzuk és megkóstoljuk. Ha elértük az izgalmas, édes-erős hatást, akkor rendben vagyunk, ám ha még nem akkor tovább bűvészkedünk, kevés mézzel megédesítjük, illetve frissen őrölt borssal csípősebbé tesszük.