Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
konyhai robotgép dagasztókarral,
keverőtál,
kelesztő tál,
szilikon spatula,
nyújtófa,
folpack,
éles kés,
tepsi,
szilikonos sütőpapír,
kenő ecset
Hozzávalók 14-16 db-hoz:
A tésztához:
10 dkg vaj
40 dkg liszt + a nyújtáshoz
½ teáskanál só
1 kávéskanál őrölt kardamom
2,5 dl tej
6 dkg barnacukor
3 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
A töltelékhez:
8 dkg vaj,
8 dkg barnacukor,
1 teáskanál őrölt kardamom
A díszítéshez:
1 tojás
5 dkg jégcukor,
Elkészítés:
A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a sóval és a kardamommal. A tejet meglangyosítjuk a barnacukorral, feloldjuk benne a morzsolt élesztőt, felfuttatjuk, majd belekeverjük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, és sima, fényes tésztává dagasztjuk. Kelesztőtálba tesszük, és konyharuhával letakarva 33 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.
A pihentetést követően kissé átdolgozzuk a tésztát, majd lisztezett felületen kb 40x 50 cem-es téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez habosra keverjük a puha vajat a barna cukorral és a kardamommal. Egyenletese elkenjük a tésztán, majd a hosszabbik oldalánál félbehajtjuk. Éles késsel, vagy pizzavágóval 2,5-3 cm széles csíkokra vágjuk, megsodorjuk és a tenyerünkben kerek tekerccsé formázzuk.
A tekercseket szilikonos sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, és letakarva 15-20 percig kelesztjük. Utána a felvert tojással megkenjük a tetejüket, megszórjuk jégcukorral és 170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.