Svéd kardamomos tekercs (kardemummabullar)

Ünnepi sütik | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • keverőtál,
  • kelesztő tál,
  • szilikon spatula,
  • nyújtófa,
  • folpack,
  • éles kés,
  • tepsi,
  • szilikonos sütőpapír,
  • kenő ecset

 

Hozzávalók 14-16 db-hoz:

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • ½ teáskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg barnacukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 8 dkg vaj,
  • 8 dkg barnacukor,
  • 1 teáskanál őrölt kardamom

A díszítéshez:

  • 1 tojás
  • 5 dkg jégcukor,

Elkészítés:

  1. Svéd kardamomos tekercs (kardemummabullar) - Grill-ÁzsA tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a sóval és a kardamommal. A tejet meglangyosítjuk a barnacukorral, feloldjuk benne a morzsolt élesztőt, felfuttatjuk, majd belekeverjük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, és sima, fényes tésztává dagasztjuk. Kelesztőtálba tesszük, és konyharuhával letakarva 33 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.
  2. A pihentetést követően kissé átdolgozzuk a tésztát, majd lisztezett felületen kb 40x 50 cem-es téglalappá nyújtjuk.
  3. A töltelékhez habosra keverjük a puha vajat a barna cukorral és a kardamommal. Egyenletese elkenjük a tésztán, majd a hosszabbik oldalánál félbehajtjuk. Éles késsel, vagy pizzavágóval 2,5-3 cm széles csíkokra vágjuk, megsodorjuk és a tenyerünkben kerek tekerccsé formázzuk.
  4. A tekercseket szilikonos sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, és letakarva 15-20 percig kelesztjük. Utána a felvert tojással megkenjük a tetejüket, megszórjuk jégcukorral és 170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.