Ünnepi sütik | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztókarral,
- keverőtál,
- kelesztő tál,
- szilikon spatula,
- nyújtófa,
- folpack,
- éles kés,
- tepsi,
- szilikonos sütőpapír,
- kenő ecset
Hozzávalók 14-16 db-hoz:
A tésztához:
- 10 dkg vaj
- 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
- ½ teáskanál só
- 1 kávéskanál őrölt kardamom
- 2,5 dl tej
- 6 dkg barnacukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tojássárgája
A töltelékhez:
- 8 dkg vaj,
- 8 dkg barnacukor,
- 1 teáskanál őrölt kardamom
A díszítéshez:
- 1 tojás
- 5 dkg jégcukor,
Elkészítés:
- A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a sóval és a kardamommal. A tejet meglangyosítjuk a barnacukorral, feloldjuk benne a morzsolt élesztőt, felfuttatjuk, majd belekeverjük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, és sima, fényes tésztává dagasztjuk. Kelesztőtálba tesszük, és konyharuhával letakarva 33 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.
- A pihentetést követően kissé átdolgozzuk a tésztát, majd lisztezett felületen kb 40x 50 cem-es téglalappá nyújtjuk.
- A töltelékhez habosra keverjük a puha vajat a barna cukorral és a kardamommal. Egyenletese elkenjük a tésztán, majd a hosszabbik oldalánál félbehajtjuk. Éles késsel, vagy pizzavágóval 2,5-3 cm széles csíkokra vágjuk, megsodorjuk és a tenyerünkben kerek tekerccsé formázzuk.
- A tekercseket szilikonos sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, és letakarva 15-20 percig kelesztjük. Utána a felvert tojással megkenjük a tetejüket, megszórjuk jégcukorral és 170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.