Svéd mandulatorta
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Nehéz| Ár: átlagos
Elkészítési idő: 75 perc | 12 adag
Hozzávalók:
A mandulás tésztához:
- 11.5 dkg mandulaliszt
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 3 dkg kukorica keményítő
- csipsó
- 6 db tojásfehérje
- 2 csepp citromlé
- 13 dkg kristálycukor
A töltelékhez:
- 6 db tojássárgája
- 13 dkg kristálycukor
- 1.5 dl habtejszín
- 3 dkg kukoricakeményítő
- 15 dkg vaj
A díszítéshez:
- 0.5 csom szeletelt mandula
Az ikeás étterem kínálatát mindenki imádja, van aki kifejezetten ebédelni jár a bútoráruház menzájára, ahol a legnagyobb kedvenc – persze csak a desszertek között – egyértelműen a svéd mandulatorta. Most a Mindmegette Sütisuli coach-a, Farkasinszki Ildikó elárulja hogyan lesz még az eredetinél is sokkal finomabb a végeredmény!
Elkészítés:
- A svéd mandulatorta elkészítéséhez előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- Egy 20 cm-es tortaforma alját befedjük szilikonos sütőpapírral. (Az oldalát nem szabad bekenni sem vajjal, sem olajjal, mert akkor lecsúszik róla piskóta.)
- A mandulalisztet, a kakaóport, a keményítőt és a sót egy tálba összekeverjük.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a citromlevet és azzal is tovább verjük . 2-3 részletben beletesszük a cukrot, és fényesre verjük a habot.
- A mandulalisztes keveréket hozzáadjuk a habhoz és óvatos mozdulatokkal – hogy ne törjük össze a habot –belekeverjük. A masszát az előkészített tortaformába öntjük.
- Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük a piskótát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e. (Az első 20 percben nem szabad kinyitni a sütőt, mert összeesik a tészta!)
- Közben egy száraz serpenyőben megpirítjuk a szeletelt mandulát és félretesszük.
- A megsült mandulás piskótát a formával együtt fejjel lefelé egy rácsra fordítjuk és hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni.
- Míg hűl a piskóta elkészítjük a krémet. Először a tojássárgákat a cukorral fehéredésig habosítjuk.
- A tejszínt a keményítővel egy lábasban csomómentesre keverjük, és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a vaj egyharmadát, és hagyjuk langyosra hűlni.
- Ekkor hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, és folyamatos keverés közben ismét felmelegítjük 80 fokosra. Tovább nem szabad, mert akkor kicsapódik a tojás és egy édes rántottánk lesz!
- Még melegen hozzákeverjük a többi hideg vajat is, majd a krémet a fagyasztóba tesszük, hogy kenhető állagú legyen.
- A kihűlt mandulás tortalapot egy éles késsel kivágjuk a tortakarimából. Lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és az alját felfelé hagyva – így egyenes lesz a torta teteje – lapjában kettévágjuk egy recés késsel.
- A kihűlt krém kevesebb mint felét az alsó lapra kenjük, rátesszük a felső lapot és a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és az oldalát is.
- Megszórjuk a pirított mandulaszeletekkel és kb. egy órára a fagyasztóba tesszük.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/sved-mandulatorta-video.recept
Forrás: https://www.mindmegette.hu