Svéd mandulatorta

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz| Ár: átlagos

Elkészítési idő:  75 perc | 12 adag

Hozzávalók:

A mandulás tésztához:

  • 11.5 dkg mandulaliszt
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 dkg kukorica keményítő
  • csipsó
  • 6 db tojásfehérje
  • 2 csepp citromlé
  • 13 dkg kristálycukor

A töltelékhez:

  • 6 db tojássárgája
  • 13 dkg kristálycukor
  • 1.5 dl habtejszín
  • 3 dkg kukoricakeményítő
  • 15 dkg vaj

A díszítéshez:

  • 0.5 csom szeletelt mandula

 

 Az ikeás étterem kínálatát mindenki imádja, van aki kifejezetten ebédelni jár a bútoráruház menzájára, ahol a legnagyobb kedvenc – persze csak a desszertek között – egyértelműen a svéd mandulatorta. Most a Mindmegette Sütisuli coach-a, Farkasinszki Ildikó elárulja hogyan lesz még az eredetinél is sokkal finomabb a végeredmény!

Elkészítés:

  1. A svéd mandulatorta elkészítéséhez előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  2. Egy 20 cm-es tortaforma alját befedjük szilikonos sütőpapírral. (Az oldalát nem szabad bekenni sem vajjal, sem olajjal, mert akkor lecsúszik róla piskóta.)
  3. A mandulalisztet, a kakaóport, a keményítőt és a sót egy tálba összekeverjük.
  4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk  a citromlevet és azzal is tovább verjük . 2-3 részletben beletesszük a cukrot, és fényesre verjük a habot.
  5. A mandulalisztes keveréket hozzáadjuk a habhoz és óvatos mozdulatokkal – hogy ne törjük össze a habot –belekeverjük. A masszát az előkészített tortaformába öntjük.
  6. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük a piskótát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e. (Az első 20 percben nem szabad kinyitni a sütőt, mert összeesik a tészta!)
  7. Közben egy száraz serpenyőben megpirítjuk a szeletelt mandulát és félretesszük.
  8. A megsült mandulás piskótát a formával együtt fejjel lefelé egy rácsra fordítjuk és hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni.
  9. Míg hűl a piskóta elkészítjük a krémet. Először a tojássárgákat a cukorral fehéredésig habosítjuk.
  10. A tejszínt a keményítővel egy lábasban csomómentesre keverjük, és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a vaj egyharmadát, és hagyjuk langyosra hűlni.
  11. Ekkor hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, és folyamatos keverés közben ismét felmelegítjük 80 fokosra. Tovább nem szabad, mert akkor kicsapódik a tojás és egy édes rántottánk lesz!
  12. Még melegen hozzákeverjük a többi hideg vajat is, majd a krémet a fagyasztóba tesszük, hogy kenhető állagú legyen.
  13. A kihűlt mandulás tortalapot egy éles késsel kivágjuk a tortakarimából. Lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és az alját felfelé hagyva – így egyenes lesz a torta teteje – lapjában kettévágjuk egy recés késsel.
  14. A kihűlt krém kevesebb mint felét az alsó lapra kenjük, rátesszük a felső lapot és a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és az oldalát is.
  15. Megszórjuk a pirított mandulaszeletekkel és kb. egy órára  a fagyasztóba tesszük.

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/sved-mandulatorta-video.recept

Forrás: https://www.mindmegette.hu