Svéd töltött zsemle (Semla)

Ünnepi sütik | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztófejjel,
  • kelesztőtál,
  • tepsi,
  • szilikonos sütőpapír,
  • keverőtál,
  • aprítógép,
  • kenőecset,
  • kézi habverő,
  • villa,
  • folpack,
  • kézi robotgép habverőfejjel,
  • kiskanál,
  • habzsák,
  • csillagcső,
  • kés

 

Hozzávalók 10 db-hoz:

A tésztához:

  • 10 dkg puha vaj
  • 35 dkg liszt
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 2 evőkanál cukor
  • 1,3 dl tej
  • 1 nagy tojás
  • 25 g friss élesztő

A töltelékhez:

  • 10 dkg mandula
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2-3 evőkanál víz
  • kb. 2 dl tej

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 3 dl tejszín
  • porcukor

Elkészítés:

  1. Svéd töltött zsemle (Semla) - Grill-ÁzsEgy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval, a cukorral, a sütőporral és a kardamommal. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a tejet, beleütjük a tojást, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor összeáll gombóccá, több részletben hozzáadjuk a puha vajat is és tovább dagasztunk. Puha, rugalmas tésztát készítünk. Amikor már szép sima és fényes, nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és kb 10-15 percig pihenni hagyjuk.
  2. Egy nagy sütőlemezt kibélelünk szilikonos sütőpapírral, A tésztát deszkára borítjuk (lisztezni nem szükséges) és 7-8 dkg-os darabokra vágjuk. Egyesével kis cipókat formázunk belőlük, és egymástól kissé távolabb a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. A tenyerünkkel kissé megnyomjuk, ellapítjuk mindet. letakarjuk folpackkal, vagy nedves konyharuhával és szobahőmérsékleten 1-1 ½ óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A megkelt zsemléket lekenjük felvert tojással, és kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Akkor jó ha a széle körben még világos marad. Végül rácsra szedjük és kihűtjük őket.
  4. Elkészítjük a tölteléket. Késes aprítóba tesszük a mandulát és a cukrot, és finomra daráljuk. Utána összeforgatjuk a kardamommal és a vaníliakivonattal, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket óvatosan kiszedjük, és a gépben összedolgozzuk a töltelékkel. Aztán lassan annyi tejet öntünk hozzá, amennyivel tejföl sűrűségű masszát kapunk.

Tálaláskor a tejszínt felverjük és csillagcsöves habzsákba töltjük. A zsemlékbe vájt üregeket megtöltjük krémmel, a tetejére tejszínrózsákat nyomunk és ráillesztjük a zsemle kalapját. Végül meghintjük porcukorral.