Ünnepi sütik | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztófejjel,
- kelesztőtál,
- tepsi,
- szilikonos sütőpapír,
- keverőtál,
- aprítógép,
- kenőecset,
- kézi habverő,
- villa,
- folpack,
- kézi robotgép habverőfejjel,
- kiskanál,
- habzsák,
- csillagcső,
- kés
Hozzávalók 10 db-hoz:
A tésztához:
- 10 dkg puha vaj
- 35 dkg liszt
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 2 evőkanál cukor
- 1,3 dl tej
- 1 nagy tojás
- 25 g friss élesztő
A töltelékhez:
- 10 dkg mandula
- 10 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2-3 evőkanál víz
- kb. 2 dl tej
A tetejére:
- 1 tojás
- 3 dl tejszín
- porcukor
Elkészítés:
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval, a cukorral, a sütőporral és a kardamommal. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a tejet, beleütjük a tojást, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor összeáll gombóccá, több részletben hozzáadjuk a puha vajat is és tovább dagasztunk. Puha, rugalmas tésztát készítünk. Amikor már szép sima és fényes, nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és kb 10-15 percig pihenni hagyjuk.
- Egy nagy sütőlemezt kibélelünk szilikonos sütőpapírral, A tésztát deszkára borítjuk (lisztezni nem szükséges) és 7-8 dkg-os darabokra vágjuk. Egyesével kis cipókat formázunk belőlük, és egymástól kissé távolabb a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. A tenyerünkkel kissé megnyomjuk, ellapítjuk mindet. letakarjuk folpackkal, vagy nedves konyharuhával és szobahőmérsékleten 1-1 ½ óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A megkelt zsemléket lekenjük felvert tojással, és kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Akkor jó ha a széle körben még világos marad. Végül rácsra szedjük és kihűtjük őket.
- Elkészítjük a tölteléket. Késes aprítóba tesszük a mandulát és a cukrot, és finomra daráljuk. Utána összeforgatjuk a kardamommal és a vaníliakivonattal, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket óvatosan kiszedjük, és a gépben összedolgozzuk a töltelékkel. Aztán lassan annyi tejet öntünk hozzá, amennyivel tejföl sűrűségű masszát kapunk.
Tálaláskor a tejszínt felverjük és csillagcsöves habzsákba töltjük. A zsemlékbe vájt üregeket megtöltjük krémmel, a tetejére tejszínrózsákat nyomunk és ráillesztjük a zsemle kalapját. Végül meghintjük porcukorral.