Fánkok | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- egy kisebb tálka,
- robotgép dagasztó karral,
- szita,
- kelesztő tál,
- 8-10 cm-es fánk szaggató,
- egy nagy serpenyő,
- tálca,
- papír törölköző,
- egy kisebb szűrő
Hozzávalók:
A fánkhoz:
- 600 g finomliszt
- 33 g élesztő
- kb. 3-3,5 dl langyos tej
- 4 evőkanál cukor
- 4 tojás sárgája
- 0,5 dl rum
- 1 csipet só
- 1 narancs v. citrom reszelt héja
- 80 g olvasztott vaj
A sütéshez:
- 1 l étolaj
A dísztéshez:
- porcukor,
- baracklekvár
Elkészítés:
- Először felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztunk dagasztógéppel. Az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá.
- Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kb egy óra alatt, majd lisztezett munkalapra borítjuk.
- A kezünkkel lapogatjuk el olyan jó ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd egy abrosszal letakarva még fél órát kelesztjük.
- 1liter étolajat melegítünk kb. 170 fokra egy nagyobb lábasban úgy, hogy 3-4 cm magasan álljon benne. A fánkokat úgy tesszük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba, az ujjunkkal benyomjuk a közepüket.
- Egyszerre csak 3-4 darabot sütünk, amennyi kényelmesen elfér. Fedővel letakarva kb. másfél percig sütjük az egyik felüket, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül is sütjük még másfél percig.
- A kisült fánkokat még melegen megszórjuk porcukorral, és a közepükbe egy kanál baracklekvárt téve tálaljuk.
A szalagos fánk titka, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, különben sűrű lesz és nem alakul ki a szalag, a sok vaj lehúzza.