Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
egy kisebb tálka,
robotgép dagasztó karral,
szita,
kelesztő tál,
8-10 cm-es fánk szaggató,
egy nagy serpenyő,
tálca,
papír törölköző,
egy kisebb szűrő
Hozzávalók:
A fánkhoz:
600 g finomliszt
33 g élesztő
kb. 3-3,5 dl langyos tej
4 evőkanál cukor
4 tojás sárgája
0,5 dl rum
1 csipet só
1 narancs v. citrom reszelt héja
80 g olvasztott vaj
A sütéshez:
1 l étolaj
A dísztéshez:
porcukor,
baracklekvár
Elkészítés:
Először felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztunk dagasztógéppel. Az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá.
Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kb egy óra alatt, majd lisztezett munkalapra borítjuk.
A kezünkkel lapogatjuk el olyan jó ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd egy abrosszal letakarva még fél órát kelesztjük.
1liter étolajat melegítünk kb. 170 fokra egy nagyobb lábasban úgy, hogy 3-4 cm magasan álljon benne. A fánkokat úgy tesszük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba, az ujjunkkal benyomjuk a közepüket.
Egyszerre csak 3-4 darabot sütünk, amennyi kényelmesen elfér. Fedővel letakarva kb. másfél percig sütjük az egyik felüket, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül is sütjük még másfél percig.
A kisült fánkokat még melegen megszórjuk porcukorral, és a közepükbe egy kanál baracklekvárt téve tálaljuk.
A szalagos fánk titka, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, különben sűrű lesz és nem alakul ki a szalag, a sok vaj lehúzza.