Szalagos fánk

Fánkok | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • egy kisebb tálka,
  • robotgép dagasztó karral,
  • szita,
  • kelesztő tál,
  • 8-10 cm-es fánk szaggató,
  • egy nagy serpenyő,
  • tálca,
  • papír törölköző,
  • egy kisebb szűrő

 

 

Hozzávalók:

A fánkhoz:

  • 600 g finomliszt
  • 33 g élesztő
  • kb. 3-3,5 dl langyos tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 0,5 dl rum
  • 1 csipet só
  • 1 narancs v. citrom reszelt héja
  • 80 g olvasztott vaj

A sütéshez:

  • 1 l étolaj

A dísztéshez:

  • porcukor,
  • baracklekvár

Elkészítés:

  1. Először felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztunk dagasztógéppel. Az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá.
  2. Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kb egy óra alatt, majd lisztezett munkalapra borítjuk.
  3. A kezünkkel lapogatjuk el olyan jó ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd egy abrosszal letakarva még fél órát kelesztjük.
  4. 1liter étolajat melegítünk kb. 170 fokra egy nagyobb lábasban úgy, hogy 3-4 cm magasan álljon benne. A fánkokat úgy tesszük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba, az ujjunkkal benyomjuk a közepüket.
  5. Egyszerre csak 3-4 darabot sütünk, amennyi kényelmesen elfér. Fedővel letakarva kb. másfél percig sütjük az egyik felüket, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül is sütjük még másfél percig.
  6. A kisült fánkokat még melegen megszórjuk porcukorral, és a közepükbe egy kanál baracklekvárt téve tálaljuk.

A szalagos fánk titka, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, különben sűrű lesz és nem alakul ki a szalag, a sok vaj lehúzza.