Szezámmagos füstölt sajtos csillag

fotó: Vidék Íze

Pogácsák, sósak | Elkészítése közepesen nehéz

Elkészítési idő: 90 perc | Sütési idő: 20 perc

Eszközök

  • késes betétű robotgép,
  • folpack,
  • szilikonos sütőpapír,
  • nyújtófa,
  • csillag alakú kiszúró,
  • kenőecset,
  • kis tálka,
  • villa,
  • tepsi

Hozzávalók kb. 50 db-hoz:

  • 250 g finomliszt,
  • 200 g füstölt sajt,
  • 120 g kacsa, vagy libazsír,
  • 1,5 teáskanál só,
  • 2 evőkanál szezámmag

A tetejére:

  • 1 tojás,
  • 2 evőkanál szezámmag

 

Szezámmagos füstölt sajtos csillagElkészítés:

  1. A lisztet, a reszelt füstölt sajtot, a zsírt, a sót és a szezámmagot késes betétű robotgépben összedolgozzuk, vagy gyors mozdulatokkal, kézzel összegyúrjuk. A tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A sütőt 180 fokra melegítjük elő, és két tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  3. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, 3 mm vastagra nyújtjuk és csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk, és a tepsikre rakosgatjuk.
  4. A csillagok tetejét megkenjük felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
  5. Az előmelegített sütőbe tesszük a tepsiket, és 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük a sütiket.
  6. Jól záródó dobozban egy hétig is ropogós marad.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze