Szezámmagos füstölt sajtos csillag
fotó: Vidék Íze
Pogácsák, sósak | Elkészítése közepesen nehéz
Elkészítési idő: 90 perc | Sütési idő: 20 perc
Eszközök
- késes betétű robotgép,
- folpack,
- szilikonos sütőpapír,
- nyújtófa,
- csillag alakú kiszúró,
- kenőecset,
- kis tálka,
- villa,
- tepsi
Hozzávalók kb. 50 db-hoz:
- 250 g finomliszt,
- 200 g füstölt sajt,
- 120 g kacsa, vagy libazsír,
- 1,5 teáskanál só,
- 2 evőkanál szezámmag
A tetejére:
- 1 tojás,
- 2 evőkanál szezámmag
- A lisztet, a reszelt füstölt sajtot, a zsírt, a sót és a szezámmagot késes betétű robotgépben összedolgozzuk, vagy gyors mozdulatokkal, kézzel összegyúrjuk. A tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
- A sütőt 180 fokra melegítjük elő, és két tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, 3 mm vastagra nyújtjuk és csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk, és a tepsikre rakosgatjuk.
- A csillagok tetejét megkenjük felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
- Az előmelegített sütőbe tesszük a tepsiket, és 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük a sütiket.
- Jól záródó dobozban egy hétig is ropogós marad.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze