fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 110 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg sertésháj
- 70 dkg liszt
- 3 evőkanál tejföl
- 1 db tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 dl fehérbor
- 1 dl szódavíz
- 1 evőkanál ecet
A töltelékhez:
- 30 dkg szilvalekvár
A tetejére:
- porcukor
A szilvás hájas népi sütemény, amit a nagymamák mindig a disznóvágások idején készítettek. A hájas süti egyfajta leveles tészta, ami szilvalekvárral töltve a legjobb.
Elkészítés:
- Az alaposan lehártyázott, darált sertéshájat összedolgozzuk 10 dkg liszttel. Habosra, fehérre kell keverni.
- A megmaradt lisztet és a többi alapanyagot a robotgép táljába tesszük, és simára, hólyagosra dagasztjuk.
- A dagasztott tésztát letakarva 15 percig pihentetjük, majd lisztezett munkafelületen vékonyra kinyújtjuk.
- A lisztes hájat óvatosan rákenjük a tészta tetejére. Nem kell nyomkodni, csak rákenni.
- A tésztát feltekerjük, mint a bejglit, és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk egy nagy téglalappá.
- A téglalapot négybe hajtjuk, úgy, hogy először a két szélét hajtjuk be a közepéig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe hajtjuk, mint egy könyvet.
- A hajtogatott tésztát 20 percig pihentetjük a hűtőben, és még háromszor megismételjük a hajtogatást.
- A sütőt előmelegítjük 210 fokra. Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk a tésztát fél cm vastagra, és felforrósított éles késsel 8 × 12 cm-es kis téglalapokra vágjuk. Többször is forrósítsuk meg a kést, sercegnie kell a vágásnál, így lesz szép a tészta széle.
- Minden tésztalapra egy kiskanál szilvalekvárt teszünk, és a süteményeket az előkészített tepsire rakosgatjuk.
- A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, és 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük a hájasokat.
- Hagyjuk a süteményeket langyosra hűlni, majd megszórjuk őket porcukorral, és tálaljuk.
Megosztás: