Szilvás hájas

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 110 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg sertésháj
  • 70 dkg liszt
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl szódavíz
  • 1 evőkanál ecet

A töltelékhez:

  • 30 dkg szilvalekvár

A tetejére:

  • porcukor

A szilvás hájas népi sütemény, amit a nagymamák mindig a disznóvágások idején készítettek. A hájas süti egyfajta leveles tészta, ami szilvalekvárral töltve a legjobb.

Elkészítés:

  1. Az alaposan lehártyázott, darált sertéshájat összedolgozzuk 10 dkg liszttel. Habosra, fehérre kell keverni.
  2. A megmaradt lisztet és a többi alapanyagot a robotgép táljába tesszük, és simára, hólyagosra dagasztjuk.
  3. A dagasztott tésztát letakarva 15 percig pihentetjük, majd lisztezett munkafelületen vékonyra kinyújtjuk.
  4. A lisztes hájat óvatosan rákenjük a tészta tetejére. Nem kell nyomkodni, csak rákenni.
  5. A tésztát feltekerjük, mint a bejglit, és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk egy nagy téglalappá.
  6. A téglalapot négybe hajtjuk, úgy, hogy először a két szélét hajtjuk be a közepéig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe hajtjuk, mint egy könyvet.
  7. A hajtogatott tésztát 20 percig pihentetjük a hűtőben, és még háromszor megismételjük a hajtogatást.
  8. A sütőt előmelegítjük 210 fokra. Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  9. Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk a tésztát fél cm vastagra, és felforrósított éles késsel 8 × 12 cm-es kis téglalapokra vágjuk. Többször is forrósítsuk meg a kést, sercegnie kell a vágásnál, így lesz szép a tészta széle.
  10. Minden tésztalapra egy kiskanál szilvalekvárt teszünk, és a süteményeket az előkészített tepsire rakosgatjuk.
  11. A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, és 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük a hájasokat.
  12. Hagyjuk a süteményeket langyosra hűlni, majd megszórjuk őket porcukorral, és tálaljuk.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/szilvas-hajas

Megosztás: