Grillben készült | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- egy nagy tál,
- 2 kisebb tál,
- dagasztó gép,
- nyújtó fa,
- kenőecset,
- kanál,
- egy éles kés,
- egy öntött vas pite forma vagy torta forma
- egy kisebb lábas,
- reszelő,
- kézi habverő
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 g vaj,
- 500 g finomliszt
- 400 ml tej,
- 25 g élesztő,
- 2 tojássárgája,
- 3 evőkanál cukor,
- 1 csipet só,
- ½ kávéskanál olaj
A szilvás-mákos töltelékhez:
- 100 g darált mák,
- 100 g porcukor,
- 1 citrom reszelt citrom héja,
- 1 kávéskanál őrölt fahéj,
- 250 g sűrű, szikkadt szilvalekvár
A narancsos, fahéjas sodóhoz:
- 1 nagyobb, vastag héjú narancs,
- 500 ml tej,
- 3 rúd fahéj,
- 5 tojássárgája,
- 1 púpos evőkanál étkezési keményítő,
- 3 púpos evőkanál cukor,
- a nyújtáshoz kevés liszt,
- a rétegezéshez 100 g olvasztott vaj,
- a tetejére 50 g vaj
Elkészítés:
- A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk, és kissé kihűtjük.
- A tejet meglangyosítjuk, majd 4-5 evőkanálnyit egy kisebb tálkába teszünk belőle, beleteszünk egy kiskanálnyi cukrot és belemorzsoljuk az élesztő, kb 10 perc alatt langyos helyen felfuttatjuk.
- A maradék tejhez egy kézi habverővel hozzákeverjük a 2 tojássárgáját és a langyos vajat.
- A lisztet beleszórjuk a robotgép táljába, elkeverjük a maradék cukorral és a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, amibe beleöntjük a tojásos tejet és a felfuttatott élesztőt.
- A robotgép dagasztókarjával 7-8 perc alatt fényesre dolgozzuk a tésztát. Ha már nem ragad a tál falához, kiolajozott kelesztőtálba tesszük és meleg helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk és óvatosan átgyúrjuk. Bucit formázunk belőle, letakarjuk és pihenni hagyjuk kb 20 percig.
- Ezalatt megolvasztjuk a rétegezéshez szükséges vajat.
- Egy kisebb tálban összekeverjük a darált mákot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és az őrölt fahéjjal.
- A tésztát enyhén lisztes munkafelületen 1 cm vastag 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk úgy, hogy a rövidebb oldala legyen felénk.
- Alaposan megkenjük a szilvalekvárral és feltekerjük, mint a bejglit. Az így kapott roládot 16 egyenlő vastag szeletre vágjuk.
- Az öntöttvas piteformát kissé kivajazzuk és a lekváros tekercsek felét belemártjuk az olvasztott vajba, és szép sorban kirakjuk velük az edényt. Rájuk szórjuk a mákos keverék felét, aztán a megmaradt tekercseket is olvasztott vajba mártjuk és még egy sort rakunk az előző tetejére. Ezeket is megszórjuk a megmaradt fűszeres mákkal. majd konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük őket 30-40 perc alatt.
- A grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be és 200 fokra fűtjük fel.
- Míg a tészta kel a sütő pedig melegszik, elkészítjük a narancsos-fahéjas sodót.
- Ehhez a narancs illatos héját a tejhez reszeljük, beledobjuk a fahéj rudakat és felforraljuk. Lefedve félretesszük 15 percre, hogy a tej átvegye a narancs és a fahéj ízét. Utána kivesszük a fahéjrudakat és újra megmelegítjük, de már nem forraljuk.
- Kézi habverővel simára keverjük a tojássárgákat az étkezési keményítővel és a cukorral. A meleg tejet apránként a cukros-keményítős tojássárgájához öntjük és takaréklángon, folyamatosan kevergetve, mártássűrűségűre főzzük. A tűzről levéve kihűtjük a sodót.
- A megkelt tésztát betesszük a 200 fokos sütőbe és a tetejére morzsolunk egy kevés vajat, hogy jó ropogósra süljön. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Ha megsült rácsra téve kissé kihűtjük, majd a a sodóval tálaljuk.
Megosztás: