Szilvás-mákos darázsfészek

Grillben készült | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • egy nagy tál,
  • 2 kisebb tál,
  • dagasztó gép,
  • nyújtó fa,
  • kenőecset,
  • kanál,
  • egy éles kés,
  • egy öntött vas pite forma vagy torta forma
  • egy kisebb lábas,
  • reszelő,
  • kézi habverő

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 g vaj,
  • 500 g finomliszt
  • 400 ml tej,
  • 25 g élesztő,
  • 2 tojássárgája,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 1 csipet só,
  • ½ kávéskanál olaj

A szilvás-mákos töltelékhez:

  • 100 g darált mák,
  • 100 g porcukor,
  • 1 citrom reszelt citrom héja,
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj,
  • 250 g sűrű, szikkadt szilvalekvár

A narancsos, fahéjas sodóhoz:

  • 1 nagyobb, vastag héjú narancs,
  • 500 ml tej,
  • 3 rúd fahéj,
  • 5 tojássárgája,
  • 1 púpos evőkanál étkezési keményítő,
  • 3 púpos evőkanál cukor,
  • a nyújtáshoz kevés liszt,
  • a rétegezéshez 100 g olvasztott vaj,
  • a tetejére 50 g vaj

Elkészítés:

  1. A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk, és kissé kihűtjük.
  2. A tejet meglangyosítjuk, majd 4-5 evőkanálnyit egy kisebb tálkába teszünk belőle, beleteszünk egy kiskanálnyi cukrot és belemorzsoljuk az élesztő, kb 10 perc alatt langyos helyen felfuttatjuk.
  3. A maradék tejhez egy kézi habverővel hozzákeverjük a 2 tojássárgáját és a langyos vajat.
  4. A lisztet beleszórjuk a robotgép táljába, elkeverjük a maradék cukorral és a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, amibe beleöntjük a tojásos tejet és a felfuttatott élesztőt.
  5. A robotgép dagasztókarjával 7-8 perc alatt fényesre dolgozzuk a tésztát. Ha már nem ragad a tál falához, kiolajozott kelesztőtálba tesszük és meleg helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk és óvatosan átgyúrjuk. Bucit formázunk belőle, letakarjuk és pihenni hagyjuk kb 20 percig.
  7. Ezalatt megolvasztjuk a rétegezéshez szükséges vajat.
  8. Egy kisebb tálban összekeverjük a darált mákot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és az őrölt fahéjjal.
  9. A tésztát enyhén lisztes munkafelületen 1 cm vastag 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk úgy, hogy a rövidebb oldala legyen felénk.
  10. Alaposan megkenjük a szilvalekvárral és feltekerjük, mint a bejglit. Az így kapott roládot 16 egyenlő vastag szeletre vágjuk.
  11. Az öntöttvas piteformát kissé kivajazzuk és a lekváros tekercsek felét belemártjuk az olvasztott vajba, és szép sorban kirakjuk velük az edényt. Rájuk szórjuk a mákos keverék felét, aztán a megmaradt tekercseket is olvasztott vajba mártjuk és még egy sort rakunk az előző tetejére. Ezeket is megszórjuk a megmaradt fűszeres mákkal. majd konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük őket 30-40 perc alatt.
  12. A grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be és 200 fokra fűtjük fel.
  13. Míg a tészta kel a sütő pedig melegszik, elkészítjük a narancsos-fahéjas sodót.
  14. Ehhez a narancs illatos héját a tejhez reszeljük, beledobjuk a fahéj rudakat és felforraljuk. Lefedve félretesszük 15 percre, hogy a tej átvegye a narancs és a fahéj ízét. Utána kivesszük a fahéjrudakat és újra megmelegítjük, de már nem forraljuk.
  15. Kézi habverővel simára keverjük a tojássárgákat az étkezési keményítővel és a cukorral. A meleg tejet apránként a cukros-keményítős tojássárgájához öntjük és takaréklángon, folyamatosan kevergetve, mártássűrűségűre főzzük. A tűzről levéve kihűtjük a sodót.
  16. A megkelt tésztát betesszük a 200 fokos sütőbe és a tetejére morzsolunk egy kevés vajat, hogy jó ropogósra süljön. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  17. Ha megsült rácsra téve kissé kihűtjük, majd a a sodóval tálaljuk.