Szilvás-mákos morzsapite
fotó: Vidék Íze
Piték | Könnyű
Elkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 40 perc
Eszközök
- 22×28-as sütőforma,
- kézi robotgép,
- keverőtálak,
- szilikon spatula,
- kés,
- kenőecset
Hozzávalók 20×28 cm-es formához:
A pitéhez:
- 135 g finomliszt,
- 90 g porcukor,
- 90 g kristálycukor,
- 3 tojás (M-es méret),
- 70 g vaj,
- 200 ml tejföl,
- 6 g sütőpor,
- 1 csipet só,
- 1 citrom reszelt héja,
- 40 g darált mák,
- 450 g szilva (kimagozva)
A crumble tésztához:
- 40 g vaj,
- 40 g porcukor,
- 40 g mandulaliszt, vagy darált mandula
- 40 g búzaliszt (BL 55)
- pár csepp citromlé
- A sütőt melegítsük elő 175 fokra, és készítsünk elő egy 22×28 cm-es sütőformát.
- A szobahőmérsékletű vajhoz adjuk hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, a sót és a citromhéjat, majd kézi robotgéppel habosítsuk fel.
- Folyamatos habosítás közben egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat is.
- A kristálycukorral verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan keverjük össze a tojássárgás masszával.
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a darált mákot és a sütőport.
- A tojásos masszához adjuk hozzá a tejfölt, és több részletben a lisztes keveréket is.
- A tésztát egyenletesen oszlassuk el a sütőformában, majd szórjuk meg a tetejét a kimagozott, negyedelt szilvákkal.
- Egy tálba gyorsan mérjük bele a crumble hozzávalóit és addig morzsoljuk, míg egynemű morzsát kapunk.
- Csipkedjük ezt a tésztát a formában lévő szilvás tészta tetejére, úgy, hogy a szilvadarabok közti réseket töltse ki egy-egy crumble darab.
- 175 fokra előmelegített sütőben süssük kb 40. perc alatt készre.
- Ha kisült, kihűlt, porcukorral meghintve, vagy forró szilvalekvárral leecsetelve tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze