Szilvás-mákos morzsapite

fotó: Vidék Íze

Piték | Könnyű

Elkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 40 perc

Eszközök

  • 22×28-as sütőforma,
  • kézi robotgép,
  • keverőtálak,
  • szilikon spatula,
  • kés,
  • kenőecset

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók 20×28 cm-es formához:

A pitéhez:

  • 135 g finomliszt,
  • 90 g porcukor,
  • 90 g kristálycukor,
  • 3 tojás (M-es méret),
  • 70 g vaj,
  • 200 ml tejföl,
  • 6 g sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 40 g darált mák,
  • 450 g szilva (kimagozva)

A crumble tésztához:

  • 40 g vaj,
  • 40 g porcukor,
  • 40 g mandulaliszt, vagy darált mandula
  • 40 g búzaliszt (BL 55)
  • pár csepp citromlé

Szilvás-mákos morzsapiteElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra, és készítsünk elő egy 22×28 cm-es sütőformát.
  2. A szobahőmérsékletű vajhoz adjuk hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, a sót és a citromhéjat, majd kézi robotgéppel habosítsuk fel.
  3. Folyamatos habosítás közben egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat is.
  4. A kristálycukorral verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan keverjük össze a tojássárgás masszával.
  5. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a darált mákot és a sütőport.
  6. A tojásos masszához adjuk hozzá a tejfölt, és több részletben a lisztes keveréket is.
  7. A tésztát egyenletesen oszlassuk el a sütőformában, majd szórjuk meg a tetejét a kimagozott, negyedelt szilvákkal.
  8. Egy tálba gyorsan mérjük bele a crumble hozzávalóit és addig morzsoljuk, míg egynemű morzsát kapunk.
  9. Csipkedjük ezt a tésztát a formában lévő szilvás tészta tetejére, úgy, hogy a szilvadarabok közti réseket töltse ki egy-egy crumble darab.
  10. 175 fokra előmelegített sütőben süssük kb 40. perc alatt készre.
  11. Ha kisült, kihűlt, porcukorral meghintve, vagy forró szilvalekvárral leecsetelve tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze