Szilvás pite
fotó: Vidék Íze
Piték és Tarte-ok | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 1 óra
Eszközök
- kés,
- késes betétű robotgép,
- folpack,
- 2 keverőtál,
- 26 cm-es piteforma,
- nyújtófa,
- kanál,
- alufólia
Hozzávalók egy 26 cm-es formához:
A pite tésztához:
- 250 g finomliszt,
- 150 g hideg vaj,
- 90 g porcukor,
- 1 evőkanál jéghideg víz,
- 2 tojássárgája,
- csipet só,
- 1 kávéskanál fahéj
A szilva töltetlékhez:
- 500 g szilva kimagozva, elfelezve,
- 30 g kristálycukor,
- 20 g vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 evőkanál citromlé,
- 1 púpos evőkanál kukorica keményítő,
- csipetnyi reszelt tonkabab
A morzsához:
- 100 g kristálycukor,
- 70 g finomliszt,
- ¼ teáskanál őrölt fahéj,
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió,
- 3 evőkanál hideg vaj
- A lisztet és a kis kockákra vágott hideg vajat tegyük egy késes betétű aprítógépbe, és keverjük homokszerűre. Ha nincs aprítógépünk, dolgozhatunk kézzel is, de ügyeljünk, hogy nagyon gyorsak legyenek a mozdulataink – két tenyerünk között dörzsölve -, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon, mert akkor a tészta nem lesz omlós, hanem inkább nyúlós, rágós.
- Adjuk a keverékhez a porcukrot és a tojássárgákat is, és folytassuk tovább az összedolgozást. Ha túl száraznak, morzsálódónak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá 1 evőkanál jéghideg vizet is.
- Éppen csak addig dolgozzunk a tésztával, míg összeáll, utána már nem szabad tovább gyúrni, mert akkor a tészta nem lesz omlós.
- A kész tésztát csomagoljuk folpackba, és legalább fél, de inkább egy órára tegyük hűtőbe, hogy a vaj visszafagyjon.
- A szilvákat felezzük el és magozzuk ki, rakjuk egy nagy tálba. Locsoljuk meg a citromlével, és adjuk hozzá a fűszereket és a keményítőt, majd keverjük össze alaposan.
- A morzsához egy kis tálban keverjük össze a cukrot, a lisztet, a fahéjat, és a szerecsendiót. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.
- A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
- A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk a piteformánál annyival nagyobb körlappá, amilyen magas a forma oldala.
- A nyújtófa segítségével óvatosan fektessük a tésztát a formába, és egyengessük el szép sarkosra az alját. A forma szélén túllógó tésztadarabokat vágjuk le egy éles késsel.
- A fűszeres szilvadarabokat öntsük a nyers tésztára.
- A morzsát oszlassuk el egyenletesen a szilvatöltelék tetején.
- A tészta széleit egy kanál fejével megmintázhatjuk egy kicsit, így még dekoratívabb lesz a piténk.
- Tegyük a formát az előmelegített sütőbe és 50-60 perc alatt süssük szép aranybarnára. Ha szükséges, az utolsó 20 percben fedjük le a pite széleit alufóliával, nehogy túlságosan megbarnuljon.
- Rácsra téve hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze