Szilvás pite

fotó: Vidék Íze

Piték és Tarte-ok | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 1 óra

Eszközök

  • kés,
  • késes betétű robotgép,
  • folpack,
  • 2 keverőtál,
  • 26 cm-es piteforma,
  • nyújtófa,
  • kanál,
  • alufólia

Hozzávalók egy 26 cm-es formához:

A pite tésztához:

  • 250 g finomliszt,
  • 150 g hideg vaj,
  • 90 g porcukor,
  • 1 evőkanál jéghideg víz,
  • 2 tojássárgája,
  • csipet só,
  • 1 kávéskanál fahéj

A szilva töltetlékhez:

  • 500 g szilva kimagozva, elfelezve,
  • 30 g kristálycukor,
  • 20 g vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 evőkanál citromlé,
  • 1 púpos evőkanál kukorica keményítő,
  • csipetnyi reszelt tonkabab

A morzsához:

  • 100 g kristálycukor,
  • 70 g finomliszt,
  • ¼ teáskanál őrölt fahéj,
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió,
  • 3 evőkanál hideg vaj

 

Elkészítés:

  1. A lisztet és a kis kockákra vágott hideg vajat tegyük egy késes betétű aprítógépbe, és keverjük homokszerűre. Ha nincs aprítógépünk, dolgozhatunk kézzel is, de ügyeljünk, hogy nagyon gyorsak legyenek a mozdulataink – két tenyerünk között dörzsölve -, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon, mert akkor a tészta nem lesz omlós, hanem inkább nyúlós, rágós.
  2. Adjuk a keverékhez a porcukrot és a tojássárgákat is, és folytassuk tovább az összedolgozást. Ha túl száraznak, morzsálódónak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá 1 evőkanál jéghideg vizet is.
  3. Éppen csak addig dolgozzunk a tésztával, míg összeáll, utána már nem szabad tovább gyúrni, mert akkor a tészta nem lesz omlós.
  4. A kész tésztát csomagoljuk folpackba, és legalább fél, de inkább egy órára tegyük hűtőbe, hogy a vaj visszafagyjon.
  5. A szilvákat felezzük el és magozzuk ki, rakjuk egy nagy tálba. Locsoljuk meg a citromlével, és adjuk hozzá a fűszereket és a keményítőt, majd keverjük össze alaposan.
  6. A morzsához egy kis tálban keverjük össze a cukrot, a lisztet, a fahéjat, és a szerecsendiót. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.
  7. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
  8. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk a piteformánál annyival nagyobb körlappá, amilyen magas a forma oldala.
  9. A nyújtófa segítségével óvatosan fektessük a tésztát a formába, és egyengessük el szép sarkosra az alját. A forma szélén túllógó tésztadarabokat vágjuk le egy éles késsel.
  10. A fűszeres szilvadarabokat öntsük a nyers tésztára.
  11. A morzsát oszlassuk el egyenletesen a szilvatöltelék tetején.
  12. A tészta széleit egy kanál fejével megmintázhatjuk egy kicsit, így még dekoratívabb lesz a piténk.
  13. Tegyük a formát az előmelegített sütőbe és 50-60 perc alatt süssük szép aranybarnára. Ha szükséges, az utolsó 20 percben fedjük le a pite széleit alufóliával, nehogy túlságosan megbarnuljon.
  14. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze