Színes eclair fánkok

Égetett tészták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • 2 db főzőedény,
  • keverőtál,
  • fakanál,
  • szilikon spatulák,
  • konyhai robotgép krémkeverő fejjel, és habverő fejjel,
  • 3 db habzsák,
  • 1 db sima csővég,
  • 2 db csillagcsővég,
  • szilikonos sütőpapír,
  • frissentartó fólia,
  • recés kés

 

Hozzávalók 16 db-hoz:

Égetett tészta:

Hozzávalók:

  • 100 g vaj,
  • 100 g liszt,
  • 100 g víz,
  • csipet só,
  • csipet cukor,
  • kb. 150 g tojás (3-5 db)

Elkészítés:

  1. A vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, majd addig melegítjük míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pár percig hűlni hagyjuk.
  2. Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Csillagcsöves habzsákba töltjük és  8-10 cm hosszú csíkokat nyomunk a szilikonos sütőpapírral borított tepsire, egymástól 3-4 cm távolságba, mert sülés közben még nőni fognak.
  3. Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
  4. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd megtöltjük őket.

Csillagcsöves A krémhez:

  • 3 tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 250 ml tej + 50 ml a keményítőhöz
  • 30 g kakaópor
  • 20 g keményítő
  • 100 g étcsokoládé
  • 150 ml habtejszín

A színes tetőkhöz:

  • zöld: fél tk. matcha teapor + 30 g porcukor + víz
  • sárga: fél tk. kurkuma por + 30 g porcukor + víz
  • ciklámen: fél tk. céklapor + 30 g porcukor + víz

 

Elkészítés:

  1. A krémhez elkeverjük a keményítőt és a kakaóport egy kicsi tejjel. Hozzáadjuk a maradék tejet a tojássárgájával kikevert cukorhoz, és feltesszük forrni. Amikor felforrt, hozzáadjuk az étcsokit és kézi habverővel addig keverjük, amíg feloldódik. Hozzáöntjük a keményítős, kakaóporos tejet, majd közepesen lángon, folytonos kevergetés mellett besűrítjük. Kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, és két részletben hozzáadjuk a kihűlt főzött krémhez. A kihűlt fánkokat lapjával félbevágjuk és megtöltjük a főzött csokikrémmel.
  2. A színes kalapokhoz a megfelelő porokat és a porcukrot annyi vízzel keverjük ki, hogy sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Evőkanál segítségével felvisszük az eclair fánkok tetejére és aszalt gyümölcsökkel, magokkal, szórócukrokkal díszítjük, majd hagyjuk megszilárdulni.