Égetett tészták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- 2 db főzőedény,
- keverőtál,
- fakanál,
- szilikon spatulák,
- konyhai robotgép krémkeverő fejjel, és habverő fejjel,
- 3 db habzsák,
- 1 db sima csővég,
- 2 db csillagcsővég,
- szilikonos sütőpapír,
- frissentartó fólia,
- recés kés
Hozzávalók 16 db-hoz:
Égetett tészta:
Hozzávalók:
- 100 g vaj,
- 100 g liszt,
- 100 g víz,
- csipet só,
- csipet cukor,
- kb. 150 g tojás (3-5 db)
Elkészítés:
- A vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, majd addig melegítjük míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pár percig hűlni hagyjuk.
- Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Csillagcsöves habzsákba töltjük és 8-10 cm hosszú csíkokat nyomunk a szilikonos sütőpapírral borított tepsire, egymástól 3-4 cm távolságba, mert sülés közben még nőni fognak.
- Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
- Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd megtöltjük őket.
Csillagcsöves A krémhez:
- 3 tojássárgája
- 100 g cukor
- 250 ml tej + 50 ml a keményítőhöz
- 30 g kakaópor
- 20 g keményítő
- 100 g étcsokoládé
- 150 ml habtejszín
A színes tetőkhöz:
- zöld: fél tk. matcha teapor + 30 g porcukor + víz
- sárga: fél tk. kurkuma por + 30 g porcukor + víz
- ciklámen: fél tk. céklapor + 30 g porcukor + víz
Elkészítés:
- A krémhez elkeverjük a keményítőt és a kakaóport egy kicsi tejjel. Hozzáadjuk a maradék tejet a tojássárgájával kikevert cukorhoz, és feltesszük forrni. Amikor felforrt, hozzáadjuk az étcsokit és kézi habverővel addig keverjük, amíg feloldódik. Hozzáöntjük a keményítős, kakaóporos tejet, majd közepesen lángon, folytonos kevergetés mellett besűrítjük. Kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, és két részletben hozzáadjuk a kihűlt főzött krémhez. A kihűlt fánkokat lapjával félbevágjuk és megtöltjük a főzött csokikrémmel.
- A színes kalapokhoz a megfelelő porokat és a porcukrot annyi vízzel keverjük ki, hogy sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Evőkanál segítségével felvisszük az eclair fánkok tetejére és aszalt gyümölcsökkel, magokkal, szórócukrokkal díszítjük, majd hagyjuk megszilárdulni.
Megosztás: