Szív alakú mousse torta tükörglazúrral

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz | Ár: költséges

Elkészítési idő:  120 perc | 8 adag

Hozzávalók:

Az áfonya betéthez:

  • 4.5 dkg cukor
  • 25 dkg fagyasztott áfonya
  • 0.5 db citrom
  • 10 dkg friss áfonya
  • 5 dkg cukor
  • 0.5 dkg pektin

A túró mousse-hoz:

  • 5 lap zselatin
  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 1 db lime
  • 1 csip só
  • 30 dkg túró
  • 30 dkg habtejszín

A kekszalaphoz:

  • 15 dkg keksz
  • 1 ek áfonyalekvár
  • 5 dkg vaj
  • 0.5 ek kakaó
  • tej

A tükörglazúrhoz:

  • 20 dkg cukor
  • 13 dkg glükózszirup
  • 1.4 dl tejszín
  • 25 dkg fehér csokoládé
  • 115 ml víz
  • 5 lap zselatin
  • gél alapú ételfesték

A díszítéshez:

  • cukorgyöngyök

Elkészítés:

  1. A szív alakú mousse torta tükörglazúrral elkészítését az áfonya betéttel kezdjük. Ehhez először áfonyapürét készítünk, amihez egy serpenyőben megkaramellizáljuk a 4,5 dkg cukrot, ráöntjük a fagyasztott áfonyát, hozzáadjuk a citrom levét, és addig főzzük, míg kissé megfonnyad a gyümölcs. Ekkor szűrőbe tesszük, és egy merőkanál segítségével átpasszírozzuk.
  2. A magokat kidobjuk, a gyümölcspürét visszaöntjük a lábasba, és újra felforraljuk. A pektint összekeverjük az 5 dkg cukorral, majd a forrásban lévő gyümölcspürébe keverjük. 2 percig forraljuk, majd levesszük a hőforrásról, és belekeverjük a friss áfonyaszemeket is. Ezután félretesszük kihűlni.
  3. A túrómousse elkészítéséhez a a zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk. A tojásokat összekeverjük a cukorral, lereszeljük a citrom és a lime héját, majd ezt is a cukros tojáshoz keverjük. Gőz fölött hevítjük a tojásos keveréket 60 fokig, majd hozzáadjuk a citrom és a lime levét is. A zselatinlapokat kicsavarjuk és feloldjuk a forró tojásos keverékben.
  4. A tojásos keveréket ráöntjük a túróra, és botmixerrel krémesítjük.
  5. A tejszínt laza habbá verjük, (még nem kemény, de van tartása, nem folyik), és két részletben eloszlatjuk a túrómasszában.
  6. A krém egyharmadát a szilikon szív formába töltjük, és egy fél órára a fagyasztóba tesszük.
  7. Egy kevés krémet habzsákba töltünk, és a fagyasztóból kivett forma szélére nyomjuk, egy peremet képezve. Az áfonyabetéttel kitöltjük a torta közepét, majd ismét visszatesszük egy kis időre a formát a fagyasztóba.
  8. Amíg dermed a torta, elkészítjük a kekszalapot. Ehhez a kekszet apróra törjük, vagy ledaráljuk, majd összekeverjük a lekvárral, az olvasztott vajjal, a kakaóval és annyi tejjel, hogy formázható állagú legyen, de ne túl puha.
  9. Ha megszilárdult az áfonyabetét, befedjük a maradék krémmel és ismét lefagyasztjuk, hogy megdermedjen a krém.
  10. Végül lezárjuk a formát a kekszes masszával úgy, hogy egy szintben legyen a szilikon tortaforma peremével. Egy éjszaka alatt teljesen kifagyasztjuk a tortát.
  11. A tükörglazúr elkészítéséhez a fehércsokit apróra törjük, és egy keverőtálba tesszük. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.
  12. A többi hozzávalót egy lábasba tesszük, és 104 fokosra melegítjük, majd ráöntjük a fehér csokira. Hozzáadjuk a kicsavart zselatinlapokat és elkeverjük. A keveréket egy magas falú kancsóba öntjük, hozzáadjuk a gél alapú ételfestéket és botmixerrel teljesen homogénre keverjük. A tetejét lefedjük folpackkal, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap felmelegítjük a glazúrt, és megvárjuk, amíg 29-31 fokosra hűl.
  13. Egy tálcát vagy tepsit beborítunk folpackkal. A közepére helyezünk egy magasabb tálat, kancsót, vagy tejfölös dobozt, aminek az átmérője kisebb, mint a szív alakú tortáé.
  14. Előkészítünk mindent, amit a díszítéshez használni szeretnénk. Ekkor kivasszük a teljesen kifagyott mousse tortát a fagyasztóból. Óvatosan kifordítjuk a szilikon formából.
  15. A tortát az előkészített magas falú edény tetejére tesszük, és egy kis szűrőn keresztül körkörös mozdulatokkal leöntjük a tükörglazúrral úgy, hogy mindenütt befedje.
  16. Óvatosan leemeljük az edényről a tortát. A lelógó glazúrt egy éles késsel körbevágjuk a torta aljáról, majd a tortakartonra helyezzük.
  17. Azonnal díszítjük, mert később már megdermed a glaze, és nem ragadnak bele a díszek.
  18. A hűtőszekrényben 3-4 óra alatt felenged a fagyott mousse, ekkor tálalhatjuk a tortát.

 

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/sziv-alaku-mousse-torta-tukorglazurral.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu