Szív alakú mousse torta tükörglazúrral
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Nehéz | Ár: költséges
Elkészítési idő: 120 perc | 8 adag
Hozzávalók:
Az áfonya betéthez:
- 4.5 dkg cukor
- 25 dkg fagyasztott áfonya
- 0.5 db citrom
- 10 dkg friss áfonya
- 5 dkg cukor
- 0.5 dkg pektin
A túró mousse-hoz:
- 5 lap zselatin
- 3 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 db citrom
- 1 db lime
- 1 csip só
- 30 dkg túró
- 30 dkg habtejszín
A kekszalaphoz:
- 15 dkg keksz
- 1 ek áfonyalekvár
- 5 dkg vaj
- 0.5 ek kakaó
- tej
A tükörglazúrhoz:
- 20 dkg cukor
- 13 dkg glükózszirup
- 1.4 dl tejszín
- 25 dkg fehér csokoládé
- 115 ml víz
- 5 lap zselatin
- gél alapú ételfesték
A díszítéshez:
- cukorgyöngyök
Elkészítés:
- A szív alakú mousse torta tükörglazúrral elkészítését az áfonya betéttel kezdjük. Ehhez először áfonyapürét készítünk, amihez egy serpenyőben megkaramellizáljuk a 4,5 dkg cukrot, ráöntjük a fagyasztott áfonyát, hozzáadjuk a citrom levét, és addig főzzük, míg kissé megfonnyad a gyümölcs. Ekkor szűrőbe tesszük, és egy merőkanál segítségével átpasszírozzuk.
- A magokat kidobjuk, a gyümölcspürét visszaöntjük a lábasba, és újra felforraljuk. A pektint összekeverjük az 5 dkg cukorral, majd a forrásban lévő gyümölcspürébe keverjük. 2 percig forraljuk, majd levesszük a hőforrásról, és belekeverjük a friss áfonyaszemeket is. Ezután félretesszük kihűlni.
- A túrómousse elkészítéséhez a a zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk. A tojásokat összekeverjük a cukorral, lereszeljük a citrom és a lime héját, majd ezt is a cukros tojáshoz keverjük. Gőz fölött hevítjük a tojásos keveréket 60 fokig, majd hozzáadjuk a citrom és a lime levét is. A zselatinlapokat kicsavarjuk és feloldjuk a forró tojásos keverékben.
- A tojásos keveréket ráöntjük a túróra, és botmixerrel krémesítjük.
- A tejszínt laza habbá verjük, (még nem kemény, de van tartása, nem folyik), és két részletben eloszlatjuk a túrómasszában.
- A krém egyharmadát a szilikon szív formába töltjük, és egy fél órára a fagyasztóba tesszük.
- Egy kevés krémet habzsákba töltünk, és a fagyasztóból kivett forma szélére nyomjuk, egy peremet képezve. Az áfonyabetéttel kitöltjük a torta közepét, majd ismét visszatesszük egy kis időre a formát a fagyasztóba.
- Amíg dermed a torta, elkészítjük a kekszalapot. Ehhez a kekszet apróra törjük, vagy ledaráljuk, majd összekeverjük a lekvárral, az olvasztott vajjal, a kakaóval és annyi tejjel, hogy formázható állagú legyen, de ne túl puha.
- Ha megszilárdult az áfonyabetét, befedjük a maradék krémmel és ismét lefagyasztjuk, hogy megdermedjen a krém.
- Végül lezárjuk a formát a kekszes masszával úgy, hogy egy szintben legyen a szilikon tortaforma peremével. Egy éjszaka alatt teljesen kifagyasztjuk a tortát.
- A tükörglazúr elkészítéséhez a fehércsokit apróra törjük, és egy keverőtálba tesszük. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.
- A többi hozzávalót egy lábasba tesszük, és 104 fokosra melegítjük, majd ráöntjük a fehér csokira. Hozzáadjuk a kicsavart zselatinlapokat és elkeverjük. A keveréket egy magas falú kancsóba öntjük, hozzáadjuk a gél alapú ételfestéket és botmixerrel teljesen homogénre keverjük. A tetejét lefedjük folpackkal, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap felmelegítjük a glazúrt, és megvárjuk, amíg 29-31 fokosra hűl.
- Egy tálcát vagy tepsit beborítunk folpackkal. A közepére helyezünk egy magasabb tálat, kancsót, vagy tejfölös dobozt, aminek az átmérője kisebb, mint a szív alakú tortáé.
- Előkészítünk mindent, amit a díszítéshez használni szeretnénk. Ekkor kivasszük a teljesen kifagyott mousse tortát a fagyasztóból. Óvatosan kifordítjuk a szilikon formából.
- A tortát az előkészített magas falú edény tetejére tesszük, és egy kis szűrőn keresztül körkörös mozdulatokkal leöntjük a tükörglazúrral úgy, hogy mindenütt befedje.
- Óvatosan leemeljük az edényről a tortát. A lelógó glazúrt egy éles késsel körbevágjuk a torta aljáról, majd a tortakartonra helyezzük.
- Azonnal díszítjük, mert később már megdermed a glaze, és nem ragadnak bele a díszek.
- A hűtőszekrényben 3-4 óra alatt felenged a fagyott mousse, ekkor tálalhatjuk a tortát.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/sziv-alaku-mousse-torta-tukorglazurral.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu