Pogácsák, sósak | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 60 perc | Sütési idő: 20 perc
Eszközök
- kis nyeles lábas,
- kézi habverő,
- szilikon spatulák,
- keverő tálak,
- konyhai robotgép,
- mérleg,
- szűrő,
- sajtreszelő,
- nylon zacskó,
- szilikonos sütőpapír,
- nyújtófa,
- pizzavágó vagy nagyon éles kés,
- kenőecset
Hozzávalók:
A tangzhonghoz:
- 20 g liszt,
- 100 g víz
A tésztához:
- 300 g finomliszt,
- 1 teás kanál só,
- 0,8 dl tej,
- 12,5 g élesztő,
- 1 kávéskanál cukor,
- 1 tojássárgája
- 30g puha vaj,
- 100 g tangzhong
A sajtos réteghez:
- 20 g liszt,
- 1 dl tej,
- 125 g reszelt kemény sajt vegyesen, (pl. gouda, cheddar, parmezán)
- 1 tojás fehérje,
- ½ teáskanál chili pehely, vagy őrlemény
- zöldfűszerek, vagy piros paprika ízlés szerint
- ½ kávéskanál só,
- 1 csipet szerecsendió
A díszítéshez:
- 1 tojás,
- szezámmag, sópehely vagy reszelt sajt
Elkészítés:
- Először a tangzhongot készítsük el. Ehhez a lisztet keverjük csomómentesre a vízzel egy kis lábasban, majd alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve melegítsük 65 fokosra, míg kissé besűrűsödik. majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tésztához az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukros tejben.
- A lisztet szitáljuk a robotgép táljába, keverjük össze alaposan a sóval, majd készítsünk a közepébe egy öntsük bele az össze hozzávalót, a thangzhongot is és 6-8 perc alatt alaposan dagasszuk ki.
- Tegyük kelesztőtálba, és letakarva kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
- A sajtos réteghez a lisztet keverjük simára a tojásfehérjével és a tejjel. Kezdjük melegíteni, adjuk hozzá a fűszereket és addig kevergessük, míg elkezd besűrűsödni. Adjuk hozzá a reszelt sajtokat is és főzzük, míg teljesen elolvadnak. Kóstoljuk meg és ha kell sózzuk.
- Tegyük a sajtkrémet egy zacskóba és formázzuk lapos téglalappá. tegyük egy fél órára hűtőbe, hogy a sajtok visszadermedjenek.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A megkelt tésztát borítsuk lisztezett munkalapra, majd nyújtsuk kétszer akkora téglalappá, mint a sajtkrém.
- Vágjuk le a sajtkrémről a zacskót, tegyük a tészta közepére. A két végét hajtsuk rá, a széleket pedig alaposan nyomkodjuk össze.
- Fordítsuk el 90 fokkal a tésztát és nyújtsuk vékonyra.
- Ismét hajtogassuk, és nyújtsuk, majd ezt addig ismételgessük, míg egy hosszú, kb 20 cm széles tészta csíkot kapunk
- A csíkot vágjuk 5 cm széles háromszögekre, amiket a vastagabb szélénél kezdve tekerjünk fel, és rakosgassunk az előkészített tepsire.
- A tekercsek tetejét kenjük le felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal, reszelt sajttal, vagy sópehellyel és kb. 20 perc alatt süssük őket szép aranybarnára.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júniusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: