Tangzhongos sajtkrémes csigák

Pogácsák, sósak | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 60 perc | Sütési idő: 20 perc

Eszközök

  • kis nyeles lábas,
  • kézi habverő,
  • szilikon spatulák,
  • keverő tálak,
  • konyhai robotgép,
  • mérleg,
  • szűrő,
  • sajtreszelő,
  • nylon zacskó,
  • szilikonos sütőpapír,
  • nyújtófa,
  • pizzavágó vagy nagyon éles kés,
  • kenőecset

Hozzávalók:

A tangzhonghoz:

  • 20 g liszt,
  • 100 g víz

A tésztához:

  • 300 g finomliszt,
  • 1 teás kanál só,
  • 0,8 dl tej,
  • 12,5 g élesztő,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 1 tojássárgája
  • 30g puha vaj,
  • 100 g tangzhong

A sajtos réteghez:

  • 20 g liszt,
  • 1 dl tej,
  • 125 g reszelt kemény sajt vegyesen, (pl. gouda, cheddar, parmezán)
  • 1 tojás fehérje,
  • ½ teáskanál chili pehely, vagy őrlemény
  • zöldfűszerek, vagy piros paprika ízlés szerint
  • ½ kávéskanál só,
  • 1 csipet szerecsendió

A díszítéshez:

  • 1 tojás,
  • szezámmag, sópehely vagy reszelt sajt

Tangzhongos sajtkrémes csigák

Elkészítés:

  1. Először a tangzhongot készítsük el. Ehhez a lisztet keverjük csomómentesre a vízzel egy kis lábasban, majd alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve melegítsük 65 fokosra, míg kissé besűrűsödik. majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A tésztához az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukros tejben.
  3. A lisztet szitáljuk a robotgép táljába, keverjük össze alaposan a sóval, majd készítsünk a közepébe egy öntsük bele az össze hozzávalót, a thangzhongot is és 6-8 perc alatt alaposan dagasszuk ki.
  4. Tegyük kelesztőtálba, és letakarva kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
  5. A sajtos réteghez a lisztet keverjük simára a tojásfehérjével és a tejjel. Kezdjük melegíteni, adjuk hozzá a fűszereket és addig kevergessük, míg elkezd besűrűsödni. Adjuk hozzá a reszelt sajtokat is és főzzük, míg teljesen elolvadnak. Kóstoljuk meg és ha kell sózzuk.
  6. Tegyük a sajtkrémet egy zacskóba és formázzuk lapos téglalappá. tegyük egy fél órára hűtőbe, hogy a sajtok visszadermedjenek.
  7. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  8. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett munkalapra, majd nyújtsuk kétszer akkora téglalappá, mint a sajtkrém.
  9. Vágjuk le a sajtkrémről a zacskót, tegyük a tészta közepére. A két végét hajtsuk rá, a széleket pedig alaposan nyomkodjuk össze.
  10. Fordítsuk el 90 fokkal a tésztát és nyújtsuk vékonyra.
  11. Ismét hajtogassuk, és nyújtsuk, majd ezt addig ismételgessük, míg egy hosszú, kb 20 cm széles tészta csíkot kapunk
  12. A csíkot vágjuk 5 cm széles háromszögekre, amiket a vastagabb szélénél kezdve tekerjünk fel, és rakosgassunk az előkészített tepsire.
  13. A tekercsek tetejét kenjük le felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal, reszelt sajttal, vagy sópehellyel és kb. 20 perc alatt süssük őket szép aranybarnára.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júniusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Megosztás: