fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 100 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A tésztához:
- 34 dkg liszt
- 14 dkg vaj
- 1 mokkáskanál só
- 1 db tojás
- 1 dl víz
A karamellizált almához:
- 10 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 1 db citrom
- 1 mokkáskanál vaníliaőrlemény
- 4 db alma
A tarte tatin, vagy magyarul fordított almatorta egy isteni finom, egyszerre édes és fanyar sütemény, amiben élvezhetjük a textúrák és ízek játékát. A savanykás almát a cukros karamellszósz veszi körbe, míg az egészet egy omlós, vajas tészta fogja össze.
Elkészítés:
- A lisztet kézzel összemorzsoljuk, majd keverőgépbe tesszük. Hozzáadjuk a vajat, a sót és a tojást. Elkezdjük dagasztani, és apró lépésenként csorgatjuk hozzá a vizet. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tészta kezd összeállni, nem adunk hozzá több vizet, és kivesszük a keverőgépből.
- Deszkán cipót formázunk belőle, kissé ellapítjuk, szorosan fóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni minimum fél órára.
- Egy nagyjából 30 cm átmérőjű serpenyőben a cukrot aranysárgára karamellizáljuk. Ha elkészült a karamell, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vajat, a citrom kifacsart levét és a vaníliaőrleményt. Gyorsan elkeverjük, kissé le is hűl, ezáltal sűrű, vajas karamellszószt kapunk.
- Az almákat meghámozzuk, eltávolítjuk a magházukat és negyedekre vágjuk. Az almacikkeket szép egyenletesen elrendezgetjük a serpenyőben, pár percig hagyjuk pihenni.
- Közben a tésztát 5 mm vastagságúra nyújtjuk, a serpenyővel megegyező méretű korongot vágunk a tésztából, és betakarjuk vele az almával kibélelt serpenyőt, a tészta széleit szorosan hozzányomkodva a serpenyő belső feléhez.
- Villával sűrűn megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a tészta „kopogós”, aranybarna nem lesz. Nagyjából 40 perc alatt sül meg.
- Ha elkészült, hagyjuk pihenni legkevesebb fél órát, majd egy határozott mozdulattal tányérra borítjuk. Nem túl kemény tejföllel kikevert tejszínhabbal tálalhatjuk, de igen remek, sőt klasszikus kísérője a vaníliafagylalt is.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/tarte-tatin-finom-forditott-almatorta
Megosztás: