Piték és tarte-ok | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- keverőedény,
- kézi robotgép,
- szilikon spatula,
- fazék,
- szilikonos sütőpapír,
- folpack,
- habzsák,
- csillagcsővég
- 20-22 cm-es tarte forma
Hozzávalók:
A pisztácia ganache-hoz:
- 100 g fehér csoki,
- 20 g pisztácia massza,
- 200 g tejszín,
A tarte tésztához:
- 140 g puha vaj,+ a forma kikenéséhez
- 75 g porcukor,
- 1 tojás,
- 2 g só
- 250 g finomliszt, + a munkalapra
- 25 g darált mandula
A pisztácia krémhez:
- 50 puha vaj,
- 1 evőkanál pisztácia massza,
- 50 g cukor,
- 50 g finomra darált pisztácia,
- 1 tojás,
- 1 evőkanál liszt,
A vörösboros körtéhez:
- 3 körte,
- 500 ml vörösbor,
- 170 g cukor,
- 1 narancs reszelt héja,
- 1 rúd fahéj,
- 1 csillag ánizs,
- 1 vaníliarúd hosszában felvágva
A díszítéshez:
- piros ribizli,
- 50 g darabolt pisztácia
Elkészítés:
Pisztácia ganache
- A fehércsokit és a pisztácia masszát keverőtálba tesszük.
- A tejszínt egy edényben felforraljuk, és a fehércsokis pisztáciára öntjük.
- Kicsit várunk, majd a szilikon spatulával addig keverjük, míg egy sima elegyet kapunk.
- Folpackkal letakarva legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
A tarte tészta
- A keverőtálban a vajat és a porcukrot összekeverjük a robotgéppel.
- A tojást és a sót egy csészében villával felverjük, majd a porcukros, vajas keverékhez adjuk és alaposan elkeverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet és a darált mandulát is, és ezzel is elkeverjük.
- A tésztából egy lapos kört formázunk, folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
- Ha letelt a pihentetési idő, a munkalapot vékonyan belisztezzük és a tésztát 2-3 mm vastag körlappá nyújtjuk.
- A tarte formát kivajazzuk, a tésztát belefektetjük és visszatesszük a hűtőbe.
A pisztácia krém:
- Míg a tészta pihen, elkészítjük a krémet. Ehhez a vajat a pisztáciamasszával, a cukorral kézi robotgéppel elkeverjük, majd hozzáadjuk a darált pisztáciát.
- Belekeverjük a tojást, és ha kell egy kis lisztet is adunk hozzá.
- A krém 2/3-át a tarte tésztára kenjük és a 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
A vörösboros körte
- A körtéket meghámozzuk és egy fazékba tesszük.
- Hozzáadjuk a bort, a fűszereket és a reszelt narancshéjat.
- Egy kerek sütőpapírral lefedjük és 20 percig lassan gyöngyöztetjük.
- Közben a körtéket néha megforgatjuk. A folyadék mindig fedje őket.
- Végül kivesszük a körtéket és rácsra téve lehűtjük.
Összeállítás és díszítés
- A ganache-t robotgéppel kihabosítjuk, majd csillagcsöves habzsákba töltjük.
- A körtéket félbe vágjuk, a magházukat karalábévájóval kivesszük. Hosszában vékony szeletekre vágjuk.
- A körte szeleteket és a ribizliszemeket elosztjuk a torta tetején, majd a pisztáciakrémből rozsákat nyomunk a közökbe.
- Darabolt pisztáciával díszítjük és tálalásig hűtőbe tesszük.
Megosztás: