Tarte Vörösboros körtével és pisztáciával

Piték és tarte-ok | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • keverőedény,
  • kézi robotgép,
  • szilikon spatula,
  • fazék,
  • szilikonos sütőpapír,
  • folpack,
  • habzsák,
  • csillagcsővég
  • 20-22 cm-es tarte forma

 

Hozzávalók:

A pisztácia ganache-hoz:

  • 100 g fehér csoki,
  • 20 g pisztácia massza,
  • 200 g tejszín,

A tarte tésztához:

  • 140 g puha vaj,+ a forma kikenéséhez
  • 75 g porcukor,
  • 1 tojás,
  • 2 g só
  • 250 g finomliszt, + a munkalapra
  • 25 g darált mandula

A pisztácia krémhez:

  • 50 puha vaj,
  • 1 evőkanál pisztácia massza,
  • 50 g cukor,
  • 50 g finomra darált pisztácia,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál liszt,

A vörösboros körtéhez:

  • 3 körte,
  • 500 ml vörösbor,
  • 170 g cukor,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 1 rúd fahéj,
  • 1 csillag ánizs,
  • 1 vaníliarúd hosszában felvágva

A díszítéshez:

  • piros ribizli,
  • 50 g darabolt pisztácia

Elkészítés:

Pisztácia ganache

  1. A fehércsokit és a pisztácia masszát keverőtálba tesszük.
  2. A tejszínt egy edényben felforraljuk, és a fehércsokis pisztáciára öntjük.
  3. Kicsit várunk, majd a szilikon spatulával addig keverjük, míg egy sima elegyet kapunk.
  4. Folpackkal letakarva legalább 3 órára hűtőbe tesszük.

A tarte tészta

  1. A keverőtálban a vajat és a porcukrot összekeverjük a robotgéppel.
  2. A tojást és a sót egy csészében villával felverjük, majd a porcukros, vajas keverékhez adjuk és alaposan elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a lisztet és a darált mandulát is, és ezzel is elkeverjük.
  4. A tésztából egy lapos kört formázunk, folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
  5. Ha letelt a pihentetési idő, a munkalapot vékonyan belisztezzük és a tésztát 2-3 mm vastag körlappá nyújtjuk.
  6. A tarte formát kivajazzuk, a tésztát belefektetjük és visszatesszük a hűtőbe.

A pisztácia krém:

  1. Míg a tészta pihen, elkészítjük a krémet. Ehhez a vajat a pisztáciamasszával, a cukorral kézi robotgéppel elkeverjük, majd hozzáadjuk a darált pisztáciát.
  2. Belekeverjük a tojást, és ha kell egy kis lisztet is adunk hozzá.
  3. A krém 2/3-át a tarte tésztára kenjük és a 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

A vörösboros körte

  1. A körtéket meghámozzuk és egy fazékba tesszük.
  2. Hozzáadjuk a bort, a fűszereket és a reszelt narancshéjat.
  3. Egy kerek sütőpapírral lefedjük és 20 percig lassan gyöngyöztetjük.
  4. Közben a körtéket néha megforgatjuk. A folyadék mindig fedje őket.
  5. Végül kivesszük a körtéket és rácsra téve lehűtjük.

Összeállítás és díszítés

  1. A ganache-t robotgéppel kihabosítjuk, majd csillagcsöves habzsákba töltjük.
  2. A körtéket félbe vágjuk, a magházukat karalábévájóval kivesszük. Hosszában vékony szeletekre vágjuk.
  3. A körte szeleteket és a ribizliszemeket elosztjuk a torta tetején, majd a pisztáciakrémből rozsákat nyomunk a közökbe.
  4. Darabolt pisztáciával díszítjük és tálalásig hűtőbe tesszük.