Tejberizses almatorta

fotó: Vidék Íze

Torták | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 90 perc | Elkészítési (sütési) idő: nincs

Eszközök

  • műanyag zacskó,
  • nyújtófa,
  • 20 cm-es kapcsos tortaforma,
  • lábas,
  • keverő tál,
  • kézi robotgép,
  • hámozó,
  • kés,
  • serpenyő,
  • evőkanál

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 100 g vaj,
  • 175 g vajas keksz,
  • 1 kávéskanál vanília őrlemény,
  • 1 liter tej,
  • 50 g + 1 evőkanál cukor,
  • 300 g kerek szemű rizs,
  • 150 g tejszín,
  • 2 alma,
  • 200 ml almalé,
  • 1 teáskanál étkezési keményítő,
  • 100 g sótlan mogyoró,
  • 1 nagy fagyasztó zacskó,
  • olaj a formához

 

Elkészítés:

  1. A vajat olvasszuk fel és hűtsük le egy kissé.
  2. A kekszeket a zacskóba tesszük és nyújtófával finomra törjük, majd összekeverjük a vajjal.
  3. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk olajjal, és a kekszmasszát az aljára és az oldalára nyomkodjuk. 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. A vanília őrleményt a tejbe szórjuk, hozzáadjuk az 50 g cukrot és felforraljuk. Beletesszük a rizst és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés közben 30 perc alatt puhára főzzük. és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a kihűlt tejberizsbe forgatjuk. Beleöntjük a keksszel bélelt tortaformába és legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
  6. Az almákat meghámozzuk, kimagvaljuk, és 2 cm-es kockákra vágjuk, majd az almalében feltesszük főzni. Alacsony lángon puhára, de nem szétesőre fűzzük.
  7. Az étkezési keményítőt 1-2 kanál vízben simára keverjük, és az almakompótot kissé besűrítjük vele.
  8. A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd egy kanál cukorral megkaramellizáljuk.
  9. A tejberizs tortát kivesszük a formából, eloszlatjuk rajta az almakompótot, és megszórjuk a karamellizált mogyoróval.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júliusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze