Tejberizses almatorta
fotó: Vidék Íze
Torták | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 90 perc | Elkészítési (sütési) idő: nincs
Eszközök
- műanyag zacskó,
- nyújtófa,
- 20 cm-es kapcsos tortaforma,
- lábas,
- keverő tál,
- kézi robotgép,
- hámozó,
- kés,
- serpenyő,
- evőkanál
Hozzávalók 12 szelethez:
- 100 g vaj,
- 175 g vajas keksz,
- 1 kávéskanál vanília őrlemény,
- 1 liter tej,
- 50 g + 1 evőkanál cukor,
- 300 g kerek szemű rizs,
- 150 g tejszín,
- 2 alma,
- 200 ml almalé,
- 1 teáskanál étkezési keményítő,
- 100 g sótlan mogyoró,
- 1 nagy fagyasztó zacskó,
- olaj a formához
Elkészítés:
- A vajat olvasszuk fel és hűtsük le egy kissé.
- A kekszeket a zacskóba tesszük és nyújtófával finomra törjük, majd összekeverjük a vajjal.
- Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk olajjal, és a kekszmasszát az aljára és az oldalára nyomkodjuk. 30 percre hűtőbe tesszük.
- A vanília őrleményt a tejbe szórjuk, hozzáadjuk az 50 g cukrot és felforraljuk. Beletesszük a rizst és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés közben 30 perc alatt puhára főzzük. és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a kihűlt tejberizsbe forgatjuk. Beleöntjük a keksszel bélelt tortaformába és legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
- Az almákat meghámozzuk, kimagvaljuk, és 2 cm-es kockákra vágjuk, majd az almalében feltesszük főzni. Alacsony lángon puhára, de nem szétesőre fűzzük.
- Az étkezési keményítőt 1-2 kanál vízben simára keverjük, és az almakompótot kissé besűrítjük vele.
- A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd egy kanál cukorral megkaramellizáljuk.
- A tejberizs tortát kivesszük a formából, eloszlatjuk rajta az almakompótot, és megszórjuk a karamellizált mogyoróval.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júliusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze