Tejfölös-narancsos torta
fotó: Vidék Íze
Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz
Elkészítési idő: 45 perc | Sütési idő: 30 perc
Eszközök
- 24 cm-es kapcsos tortaforma,
- 2 keverőtál,
- kézi robotgép,
- szilikon spatulák,
- recés pengéjű tortavágó kés,
- citromfacsaró,
- éles kiskés,
- hajlított pengéjű kenőkés
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 szobahőmérsékletű tojás,
- 120 g cukor,
- 1 csipet só,
- 150 g finomliszt
A krémhez:
- 200 g hideg habtejszín,
- 100 g porcukor,
- fél citrom leve,
- 2 bio narancs reszelt héja,
- 2 dl tejföl,
- 2 narancs kifilézett húsa
A díszítéshez:
- narancsgerezdek,
- rumos meggy szemek
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm-es, kapcsos tortaformát.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjékből a cukor felével és egy csipet sóval habot verünk. Nem kell nagyon keménynek lennie.
- A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan a fehérjehabba forgatjuk.
- Több részletben a tojáshabhoz adjuk a lisztet is, és óvatosan addig keverjük, míg a liszt egyenletesen eloszlik.
- A masszát a tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és a forró sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- A kész piskótát a formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt és két lapba vágjuk.
- A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral, majd belecsorgatjuk a citromlevet, hozzáadjuk a narancshéjat, és végül beleforgatjuk a tejfölt is.
- Az alsó piskótalapot megkenjük a tejfölös-narancsos krém ¾ részével, megszórjuk 2 narancs kifilézett húsával, és ráborítjuk a másik piskótalapot.
- A krém maradékát rákenjük a torta tetejére, díszítésként kirakjuk a narancs cikkekkel és rumos meggy szemekkel.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. novemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze