Tejfölös-narancsos torta

fotó: Vidék Íze

Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz

Elkészítési idő: 45 perc | Sütési idő: 30 perc

Eszközök

  • 24 cm-es kapcsos tortaforma,
  • 2 keverőtál,
  • kézi robotgép,
  • szilikon spatulák,
  • recés pengéjű tortavágó kés,
  • citromfacsaró,
  • éles kiskés,
  • hajlított pengéjű kenőkés 

 

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 szobahőmérsékletű tojás,
  • 120 g cukor,
  • 1 csipet só,
  • 150 g finomliszt

A krémhez:

  • 200 g hideg habtejszín,
  • 100 g porcukor,
  • fél citrom leve,
  • 2 bio narancs reszelt héja,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 narancs kifilézett húsa

A díszítéshez:

  • narancsgerezdek,
  • rumos meggy szemek

 

Tejfölös-narancsos tortaElkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm-es, kapcsos tortaformát.
  2. A tojásokat szétválasztjuk.
  3. A fehérjékből a cukor felével és egy csipet sóval habot verünk. Nem kell nagyon keménynek lennie.
  4. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan a fehérjehabba forgatjuk.
  5. Több részletben a tojáshabhoz adjuk a lisztet is, és óvatosan addig keverjük, míg a liszt egyenletesen eloszlik.
  6. A masszát a tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és a forró sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  7. A kész piskótát a formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt  és két lapba vágjuk.
  8. A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral, majd belecsorgatjuk a citromlevet, hozzáadjuk a narancshéjat, és végül beleforgatjuk a tejfölt is.
  9. Az alsó piskótalapot megkenjük a tejfölös-narancsos krém ¾ részével, megszórjuk 2 narancs kifilézett húsával, és ráborítjuk a másik piskótalapot.
  10. A krém maradékát rákenjük a torta tetejére, díszítésként kirakjuk a narancs cikkekkel és rumos meggy szemekkel.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. novemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze