Tejszínes briós nyuszik, barik, pipik

fotó: Vidék Íze

Ünnepi sütik | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 20 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztó fejjel,
  • kelesztő tál,
  • folpack,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi,
  • konyharuha,
  • kenőecset,
  • kis tálka,
  • villa

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 500 g finomliszt,
  • 100 g rétes liszt,
  • 90 g cukor,
  • 9 g só,
  • 1 evőkanál tejpor, vagy burgonyapehely
  • 28 g friss élesztő,
  • 1 tojás,
  • 200 g tejszín,
  • 200 g tej
  • szegfűszeg
  • mazsola

A kenéshez egy egész tojás

 

Tejszínes briós nyuszik, barik, pipikElkészítés:

  1. A liszteket, a cukrot, a sót, a tejport vagy burgonyapelyhet összekeverjük egy nagy tálban, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A tejet és a tejszínt langyosra melegítjük, majd a tojással együtt a száraz keverékhez öntjük. A robotgép dagasztófejével addig dagasztjuk, amíg nagyon lágy, de az edényfalától elváló, sima tésztát kapunk.
  3. Ekkor lefedjük és duplájára kelesztjük. Legjobb először frissen tartó fóliával, majd egy konyharuhával letakarni.
  4. Ha megkelt, egyszer átgyúrjuk és hagyjuk újra megkelni. Ezután lisztes kézzel kisebb nagyobb gömböket, rudakat formázunk, amikből kialakítjuk a nyuszi, bari és pipi formákat. Szegfűszeggel és mazsolaszemekkel kialakítjuk a szájukat, szemüket.
  5. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk őket, egymástól tisztes távolságra, mert alaposan meg fognak nőni.
  6. Konyharuhával letakarva ismét kb. 20 percet kelesztjük, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ha már szép nagyra nőttek a jószágok jó alaposan megkenjük felvert tojással, majd a barikat megszórjuk szórócukorral is.
  7. Kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. áprilisi  számában
fotó: Sárközy György/

Forrás és fotó: Vidék íze