Tejszínes briós nyuszik, barik, pipik
fotó: Vidék Íze
Ünnepi sütik | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 20 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztó fejjel,
- kelesztő tál,
- folpack,
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi,
- konyharuha,
- kenőecset,
- kis tálka,
- villa
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 500 g finomliszt,
- 100 g rétes liszt,
- 90 g cukor,
- 9 g só,
- 1 evőkanál tejpor, vagy burgonyapehely
- 28 g friss élesztő,
- 1 tojás,
- 200 g tejszín,
- 200 g tej
- szegfűszeg
- mazsola
A kenéshez egy egész tojás
- A liszteket, a cukrot, a sót, a tejport vagy burgonyapelyhet összekeverjük egy nagy tálban, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
- A tejet és a tejszínt langyosra melegítjük, majd a tojással együtt a száraz keverékhez öntjük. A robotgép dagasztófejével addig dagasztjuk, amíg nagyon lágy, de az edényfalától elváló, sima tésztát kapunk.
- Ekkor lefedjük és duplájára kelesztjük. Legjobb először frissen tartó fóliával, majd egy konyharuhával letakarni.
- Ha megkelt, egyszer átgyúrjuk és hagyjuk újra megkelni. Ezután lisztes kézzel kisebb nagyobb gömböket, rudakat formázunk, amikből kialakítjuk a nyuszi, bari és pipi formákat. Szegfűszeggel és mazsolaszemekkel kialakítjuk a szájukat, szemüket.
- Sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk őket, egymástól tisztes távolságra, mert alaposan meg fognak nőni.
- Konyharuhával letakarva ismét kb. 20 percet kelesztjük, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ha már szép nagyra nőttek a jószágok jó alaposan megkenjük felvert tojással, majd a barikat megszórjuk szórócukorral is.
- Kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. áprilisi számában
fotó: Sárközy György/
Forrás és fotó: Vidék íze