Tengeri tányérdesszert csoki és pezsgő mousse-szal és kaviárral

Tányérdesszert | Nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • kis lábas,
  • hőálló üveg tál,
  • kézi habverő,
  • robotgép,
  • kisebb tálak,
  • szilikonos sütőpapír,
  • éles kiskés,
  • kanál,
  • aprítógép,
  • szilikon félgömb forma,

Hozzávalók:

  • 3 ek nagyszemű lazackaviár
  • A csoki moussehoz:
  • 50 g vaj
  • 35 g étcsoki pasztilla
  • 10 dkg fehércsoki
  • 3 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • A pezsgő mousse-hoz:
  • 1 db tojás sárgája
  • 20 g cukor
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl száraz rozé pezsgő
  • 10 g zselatin
  • 1/2 db lime leve
  • A citrom lekvárhoz:
  • 1 citrom
  • 50 g cukor
  • 10 g pektin
  • A dekoráláshoz:
  • 1 db narancs
  • 1 db grapefruit
  • 1 db gránátalma
  • 10 g fehér csoki
  • ehető aranyfüst
  • citromfű

Elkészítés:

  1. 1/2 A csoki mousse-hoz gőz fölött csípősre melegítjük a cukorral a tojássárgáját, majd kihűlésig habosítjuk. Az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk a vajjal, belekeverjük a tojássárgájás keverékbe, majd a habbá vert tojásfehérjét is fél1óvatosan beleforgatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8 percig sütjük, majd betesszük a sokkolóba.
  2. A pezsgő mousse-hoz a tojássárgáját gőz fölött csípősre melegítjük a cukorral, majd kihűlésig habosítjuk. A tejszínhabot kemény habbá verjük. A zselatint beáztatjuk, felmelegítjük és belekeverjük a pezsgőbe, majd összevegyítjük a felhabosított tojássárgájával és a felvert tejszínhabbal. Félgömb formákba töltjük és a sokkolóban megdermesztjük.
  3. A fehér csokit felolvasztjuk, szilikonos sütőpapírra vékonyan kikenjük, hűtőben megdermesztjük.
  4. A citromot kifilézzük, a cukorral felforraljuk, belekeverjük a pektint, majd hűtőben megdermesztjük.
  5. A többi citrust is kifilézzük, a gránátalma magjait kikaparjuk.
  6. A kihűlt csoki mousse-t morzsásra daráljuk és egy tányéron félkör alakban elhelyezzük.
  7. Ráillesztünk két pezsgő mousse félgömböt.
  8. A fehér csokiból absztrakt formákat vágunk és aranyfüsttel díszítjük. A pezsgő mousse félgömbök mellé helyezzük.
  9. A kaviár gyöngyöket, a gránátalma magokat, a citrusokat ízlésesen elhelyezzük.
  10. A citromlekvárból pöttyöket teszünk a félkör desszert mellé.