Tányérdesszert | Nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- kis lábas,
- hőálló üveg tál,
- kézi habverő,
- robotgép,
- kisebb tálak,
- szilikonos sütőpapír,
- éles kiskés,
- kanál,
- aprítógép,
- szilikon félgömb forma,
Hozzávalók:
- 3 ek nagyszemű lazackaviár
- A csoki moussehoz:
- 50 g vaj
- 35 g étcsoki pasztilla
- 10 dkg fehércsoki
- 3 g kristálycukor
- 1 db tojás
- csipet só
- A pezsgő mousse-hoz:
- 1 db tojás sárgája
- 20 g cukor
- 1 dl tejszín
- 1 dl száraz rozé pezsgő
- 10 g zselatin
- 1/2 db lime leve
- A citrom lekvárhoz:
- 1 citrom
- 50 g cukor
- 10 g pektin
- A dekoráláshoz:
- 1 db narancs
- 1 db grapefruit
- 1 db gránátalma
- 10 g fehér csoki
- ehető aranyfüst
- citromfű
Elkészítés:
- 1/2 A csoki mousse-hoz gőz fölött csípősre melegítjük a cukorral a tojássárgáját, majd kihűlésig habosítjuk. Az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk a vajjal, belekeverjük a tojássárgájás keverékbe, majd a habbá vert tojásfehérjét is fél1óvatosan beleforgatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8 percig sütjük, majd betesszük a sokkolóba.
- A pezsgő mousse-hoz a tojássárgáját gőz fölött csípősre melegítjük a cukorral, majd kihűlésig habosítjuk. A tejszínhabot kemény habbá verjük. A zselatint beáztatjuk, felmelegítjük és belekeverjük a pezsgőbe, majd összevegyítjük a felhabosított tojássárgájával és a felvert tejszínhabbal. Félgömb formákba töltjük és a sokkolóban megdermesztjük.
- A fehér csokit felolvasztjuk, szilikonos sütőpapírra vékonyan kikenjük, hűtőben megdermesztjük.
- A citromot kifilézzük, a cukorral felforraljuk, belekeverjük a pektint, majd hűtőben megdermesztjük.
- A többi citrust is kifilézzük, a gránátalma magjait kikaparjuk.
- A kihűlt csoki mousse-t morzsásra daráljuk és egy tányéron félkör alakban elhelyezzük.
- Ráillesztünk két pezsgő mousse félgömböt.
- A fehér csokiból absztrakt formákat vágunk és aranyfüsttel díszítjük. A pezsgő mousse félgömbök mellé helyezzük.
- A kaviár gyöngyöket, a gránátalma magokat, a citrusokat ízlésesen elhelyezzük.
- A citromlekvárból pöttyöket teszünk a félkör desszert mellé.