Tiramisu keksz

Apró sütik | Könnyű

Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • 2 keverőtál,
  • kézi robotgép,
  • szilikon spatula,
  • fagyis kanál,
  • evőkanál,
  • szilikonos sütőpapír,
  • 2 tepsi

Hozzávalók 12 db-hoz:

A kekszhez:

  • 200 g étcsokoládé, (legalább 54 % kakaótartalmú)
  • 30 g vaj,
  • 2 tojás,
  • 130 g cukor,
  • 30 g liszt,
  • ¼ teáskanál sütőpor,
  • csipet só,
  • ¼ teáskanál őrölt kávé

A krémhez:

  • 200 g mascarpone,
  • 80 ml jéghideg habtejszín (legalább 33% zsírtartalmú),
  • 40 ml hideg presszókávé,
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

  1. A csokoládét törjük/ vágjuk apró kockákra, vagy használjunk csokoládé chipset. Vízgőz fölött olvasszuk fel a vajjal együtt.
  2. A tojásokat a cukorral együtt verjük fehéredésig egy kézi robotgéppel.
  3. A kihűlt olvasztott csokit egy szilikonspatulával óvatosan – hogy ne törtjük össze – forgassuk bele a kihabosított cukros tojásba.
  4. A lisztet, a sütőport, a sót és az őrölt kávét keverjük össze, majd ezt is óvatosan keverjük a csokis masszába.
  5. Folpackkal fedjük le a tálat és legalább 2 órára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
  6. A sütőt melegítsük elő 190 fokra, és két tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  7. A kihűlt masszából egy fagyis kanállal adagoljunk kis gombócokat a tepsikre, egymástól 5 cm távolságra, mivel a kekszek sülés közben még terülni fognak.
  8. 14 perc alatt süssük a kekszeket illatosra. Ha a korongok széle elkezdene barnulni, már jó lesz. Ne ijedjünk meg, ilyenkor még ragacsos, csak teljes kihűlés után lehet őket leszedni a papírról.
  9. Míg a kekszek hűlnek, készítsük el a mascarpone krémet. Ehhez a mascarponét és a tejszínt verjük kemény habbá kézi habverővel. Adjuk hozzá a kávét és a porcukrot. Először fel fog hígulni a krém, de ha tovább verjük, visszakeményedik.
  10. Válogassunk össze két nagyjából egyforma méretű keksz korongot és az egy sima felületére adagoljunk egy evőkanálnyi krémet, majd illesszük rá a másik korongot.
  11. Alaposan lehűtve, kicsit összeérve a legfinomabb, amikor a kekszkorongok átpuhulnak a krémtől.