Apró sütik | Könnyű
Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- 2 keverőtál,
- kézi robotgép,
- szilikon spatula,
- fagyis kanál,
- evőkanál,
- szilikonos sütőpapír,
- 2 tepsi
Hozzávalók 12 db-hoz:
A kekszhez:
- 200 g étcsokoládé, (legalább 54 % kakaótartalmú)
- 30 g vaj,
- 2 tojás,
- 130 g cukor,
- 30 g liszt,
- ¼ teáskanál sütőpor,
- csipet só,
- ¼ teáskanál őrölt kávé
A krémhez:
- 200 g mascarpone,
- 80 ml jéghideg habtejszín (legalább 33% zsírtartalmú),
- 40 ml hideg presszókávé,
- 1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
- A csokoládét törjük/ vágjuk apró kockákra, vagy használjunk csokoládé chipset. Vízgőz fölött olvasszuk fel a vajjal együtt.
- A tojásokat a cukorral együtt verjük fehéredésig egy kézi robotgéppel.
- A kihűlt olvasztott csokit egy szilikonspatulával óvatosan – hogy ne törtjük össze – forgassuk bele a kihabosított cukros tojásba.
- A lisztet, a sütőport, a sót és az őrölt kávét keverjük össze, majd ezt is óvatosan keverjük a csokis masszába.
- Folpackkal fedjük le a tálat és legalább 2 órára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
- A sütőt melegítsük elő 190 fokra, és két tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A kihűlt masszából egy fagyis kanállal adagoljunk kis gombócokat a tepsikre, egymástól 5 cm távolságra, mivel a kekszek sülés közben még terülni fognak.
- 14 perc alatt süssük a kekszeket illatosra. Ha a korongok széle elkezdene barnulni, már jó lesz. Ne ijedjünk meg, ilyenkor még ragacsos, csak teljes kihűlés után lehet őket leszedni a papírról.
- Míg a kekszek hűlnek, készítsük el a mascarpone krémet. Ehhez a mascarponét és a tejszínt verjük kemény habbá kézi habverővel. Adjuk hozzá a kávét és a porcukrot. Először fel fog hígulni a krém, de ha tovább verjük, visszakeményedik.
- Válogassunk össze két nagyjából egyforma méretű keksz korongot és az egy sima felületére adagoljunk egy evőkanálnyi krémet, majd illesszük rá a másik korongot.
- Alaposan lehűtve, kicsit összeérve a legfinomabb, amikor a kekszkorongok átpuhulnak a krémtől.