Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz | Ár: megfizethető

Elkészítési idő:  8 adag

Hozzávalók:

A fánkhoz:

  • 3.3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 60 dkg finomliszt
  • 4 ek cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 0.5 dl rum
  • 1 csip só
  • 1 db narancs vagy citrom reszelt héja
  • 8 dkg olvasztott vaj

A sütéshez:

  • 1 l étolaj

A vaníliás töltelékhez:

  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek kristálycukor
  • 1.7 dkg étkezési keményítő
  • 2 dl tej
  • 1 tk vaníliaőrlemény
  • 1 ek vaj

A csokis töltelékhez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg habtejszín
  • A lekváros töltelékhez:
  • 20 dkg baracklekvár

A díszítéshez:

  • porcukor

Elkészítés:

  1. A töltött szalagos fánk elkészítéséhez először az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk. A maradék tejjel és a fánk többi hozzávalójával lágy, hólyagos tésztát dagasztunk dagasztógéppel. Hozzáadjuk a felfutott élesztő, és a legvégén az olvasztott vajat is.
  2. Ezután kiolajozott kelesztőtálban kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett munkalapra borítjuk.
  3. A tésztát 18 egyforma (kb. 7 dkg-os ) darabra vágjuk. A tésztadarabokat egyenként felgömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva újabb 30 percig pihentetjük, kelesztjük őket.
  4. Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A vaníliás töltelék elkészítéséhez a tojássárgákat simára keverjük a cukorral és a keményítővel, majd apránként hozzáöntjük a tejet. Beletesszük a vaníliaőrleményt is. A hőforrást takarékra állítjuk, és folyamatos kevergetés közben puding állagúra főzzük a tejes-tojásos keveréket, végül belekeverjük a vajat is. Lefedjük folpackkal és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd egy fánktöltő csővel ellátott habzsákba tesszük.
  5. A csokis töltelék elkészítéséhez a csokit apróra vágjuk. A tejszínt felforraljuk, majd a csokidarabokra öntjük. Szilikon spatulával egyneműre keverjük, míg szép fényes krémet kapunk. Lefedjük a tetejét folpackkal és a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen, majd fánktöltő csővéggel allátott habzsákba töltjük.
  6. A lekváros töltelékhez a baracklekvárt simára keverjük, majd egy fánktöltő csővéggel ellátott habzsákba töltjük.
  7. A fánksütéshez 1 liter étolajat kb. 170 fokra melegítünk egy nagyobb lábasban úgy, hogy 3-4 cm magasan álljon benne. A fánkokat úgy tesszük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba. Egyszerre csak 3-4 darabot süssünk, amennyi kényelmesen elfér. Fedővel letakarva kb. másfél percig sütjük az egyik felüket, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül is még másfél percig sütjük.
  8. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, és lecsepegtetjük. Hagyjuk kissé kihűlni őket.
  9. Ha kihűltek, hurkapálcával kilyukasztjuk az egyik oldalukat és megtöltjük mindet a töltelékekkel. Végül megszórjuk porcukorral és tálaljuk.

Tipp: A szalagos fánk titka, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, különben sűrű lesz és nem alakul ki a szalag, a sok vaj lehúzza.

 

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/toltott-szalagos-fank-csokis-vanilias-lekvaros.recept

Forrás: https://www.mindmegette.hu