Töltött szalagos fánk

fotó: Vidék Íze

Fánkok | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 90 perc | Elkészítési idő: 4 perc

Eszközök

  • Konyhai robotgép dagasztókarral,
  • két kisebb tálka,
  • kanál,
  • serpenyő,
  • szűrőkanál

 

Hozzávalók:

A fánkhoz:

  • 600 g finomliszt
  • 33 g élesztő
  • kb. 3-3,5 dl langyos tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 0,5 dl rum
  • 1 csipet só
  • 1 narancs v. citrom reszelt héja
  • 80 g olvasztott vaj

A sütéshez:

  • 1 l étolaj

A dísztéshez:

  • porcukor,
  • baracklekvár

 

Töltött szalagos fánkElkészítés:

  1. Először felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztunk dagasztógéppel. Az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá.
  2. Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztjük, kb egy óra alatt, majd lisztezett munkalapra borítjuk.
  3. A kezünkkel lapogatjuk el olyan jó ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd minden második korongra egy kanálnyi baracklekvárt teszünk. A szélét körbekenjük tojásfehérjével, és ráragasztunk egy másik korongot. Abrosszal letakarva még fél órát kelesztjük.
  4. 1liter étolajat melegítünk kb. 170 fokra egy nagyobb lábasban úgy, hogy 3-4 cm magasan álljon benne. A fánkokat úgy tesszük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba.
  5. Egyszerre csak 3-4 darabot sütünk, amennyi kényelmesen elfér. Fedővel letakarva kb. másfél percig sütjük az egyik felüket, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül is sütjük még másfél percig.
  6. A kisült fánkokat még melegen megszórjuk porcukorral.

A szalagos fánk titka, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, különben sűrű lesz és nem alakul ki a szalag, a sok vaj lehúzza.

 

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze