Túrós batyu

Péksütemények | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztó karral
  • kis tálka
  • kelesztő tál,
  • nyújtófa,
  • kenő ecset,
  • kézi robotgép,
  • szita, vagy botmixer

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3,2 dl langyos tej,
  • 2-3 evőkanál cukor,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 60 dkg finom liszt,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1 tojás,
  • 8 dkg olvasztott vaj.

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró,
  • 2 csapott evőkanál búzadara,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 10 dkg mazsola,
  • 2 tojás,
  • nagy csipet só.

 

Elkészítés:

  1. 1 dl tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk amíg felfut. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a maradék tejet és az élesztős tejet. Kézzel, vagy géppel dagasztani kezdünk.
  2. A dagasztás második felében két részletben beledolgozzuk a vajat is. Amikor a tészta szép sima és fényes, már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük és 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, aztán összekeverjük a búzadarával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával és a tojások sárgájával. A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük és óvatosan a masszába forgatjuk.
  4. A megkelt tésztát ráfordítjuk a vékonyan belisztezett munkalapra. Ujjnyi vastag, kb. 40×60 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, amit éles késsel, vagy pizzavágóval 10×10 cm-es négyzetekre vágunk. Mindegyik közepére teszünk 1 evőkanál tölteléket. A négyzetek sarkait középen a töltelék fölött összefogjuk és csavarunk egyet rajtuk.
  5. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30×45 cm-es tepsit és a batyukat sorban ráhelyezzük, 3-4 cm-re egymástól. Konyharuhával letakarjuk és újabb 20 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  6. A batyukat megkenjük a felvert tojással és 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Utána langyosra hűtjük őket és kedvünk szerint porcukorral meghintve tálaljuk.