Péksütemények | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztó karral
- kis tálka
- kelesztő tál,
- nyújtófa,
- kenő ecset,
- kézi robotgép,
- szita, vagy botmixer
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3,2 dl langyos tej,
- 2-3 evőkanál cukor,
- 2,5 dkg élesztő,
- 60 dkg finom liszt,
- 1 kávéskanál só,
- 1 tojás,
- 8 dkg olvasztott vaj.
A töltelékhez:
- 50 dkg túró,
- 2 csapott evőkanál búzadara,
- 4 evőkanál cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 10 dkg mazsola,
- 2 tojás,
- nagy csipet só.
Elkészítés:
- 1 dl tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk amíg felfut. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a maradék tejet és az élesztős tejet. Kézzel, vagy géppel dagasztani kezdünk.
- A dagasztás második felében két részletben beledolgozzuk a vajat is. Amikor a tészta szép sima és fényes, már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük és 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, aztán összekeverjük a búzadarával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával és a tojások sárgájával. A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük és óvatosan a masszába forgatjuk.
- A megkelt tésztát ráfordítjuk a vékonyan belisztezett munkalapra. Ujjnyi vastag, kb. 40×60 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, amit éles késsel, vagy pizzavágóval 10×10 cm-es négyzetekre vágunk. Mindegyik közepére teszünk 1 evőkanál tölteléket. A négyzetek sarkait középen a töltelék fölött összefogjuk és csavarunk egyet rajtuk.
- Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30×45 cm-es tepsit és a batyukat sorban ráhelyezzük, 3-4 cm-re egymástól. Konyharuhával letakarjuk és újabb 20 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- A batyukat megkenjük a felvert tojással és 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Utána langyosra hűtjük őket és kedvünk szerint porcukorral meghintve tálaljuk.