Túrós lepény

Grillben készült | Könnyű

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • egy nagy tál,
  • két kisebb tál,
  • nyújtófa,
  • evőkanál,
  • kávés kanál,
  • szita vagy botmixer,
  • reszelő,
  • 30×45 cm-es tepsi

Hozzávalók:

A tésztához:

  • ½ dl langyos tej,
  • 1 evőkanál porcukor,
  • 15 g élesztő,
  • 250 g finomliszt,
  • 1 teáskanál só,
  • 100 g hideg vaj,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 1 kg túró,
  • 200 g porcukor,
  • 1 csipet só,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 evőkanál búzadara,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 dl tejföl,
  • 3 tojássárgája,
  • 4 tojásfehérje

A tetejére:

  • 1 tojássárgája,
  • 1 evőkanál porcukor,
  • 3 evőkanál tejföl

Elkészítés:

  1. Túrós lepény - Grill-ÁzsA grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be, és 180 fokra fűtjük fel.
  2. Amíg a sütő melegszik elkészítjük a tésztát. Ehhez a langyos tejbe beleszórunk 1 kávéskanál porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és hagyjuk felfutni.
  3. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a maradék porcukorral, majd elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajjal. A vajas, lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük az élesztős tejet és a tejfölt.
  4. Közepesen kemény tésztát gyúrunk. Amikor már szép sima, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, lisztezett kelesztő tálba tesszük, letakarjuk és 30 percig pihenni hagyjuk.
  5. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót szitán, vagy botmixerrel áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a búzadarát, a citromhéjat, a tejfölt és a tojássárgákat. Alaposan összekeverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan belekeverjük a túrós krémbe.
  6. Vékonyan kivajazunk, kilisztezünk egy 30×45 cm-es tepsit. Elővesszük a pihentetett tésztát, lisztezett munkafelületen tepsi nagyságúra nyújtjuk és óvatosan bele fektetjük a tepsibe. Rákenjük a túrós tölteléket és 30 percre betesszük a forró grillsütőbe.
  7. Ezalatt a megmaradt tojássárgáját összekeverjük a porcukorral és a tejföllel. 30 perc után kivesszük a tepsit a sütőből, a túró tetején egyenletesen elterítjük a cukros, tojásos tejfölt, és visszatesszük a tésztát a grillbe.
  8. 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  9. Langyosra hűtve tálaljuk.