Grillben készült | Könnyű
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- egy nagy tál,
- két kisebb tál,
- nyújtófa,
- evőkanál,
- kávés kanál,
- szita vagy botmixer,
- reszelő,
- 30×45 cm-es tepsi
Hozzávalók:
A tésztához:
- ½ dl langyos tej,
- 1 evőkanál porcukor,
- 15 g élesztő,
- 250 g finomliszt,
- 1 teáskanál só,
- 100 g hideg vaj,
- 1 tojás,
- 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1 kg túró,
- 200 g porcukor,
- 1 csipet só,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 evőkanál búzadara,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 dl tejföl,
- 3 tojássárgája,
- 4 tojásfehérje
A tetejére:
- 1 tojássárgája,
- 1 evőkanál porcukor,
- 3 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be, és 180 fokra fűtjük fel.
- Amíg a sütő melegszik elkészítjük a tésztát. Ehhez a langyos tejbe beleszórunk 1 kávéskanál porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és hagyjuk felfutni.
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a maradék porcukorral, majd elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajjal. A vajas, lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük az élesztős tejet és a tejfölt.
- Közepesen kemény tésztát gyúrunk. Amikor már szép sima, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, lisztezett kelesztő tálba tesszük, letakarjuk és 30 percig pihenni hagyjuk.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót szitán, vagy botmixerrel áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a búzadarát, a citromhéjat, a tejfölt és a tojássárgákat. Alaposan összekeverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan belekeverjük a túrós krémbe.
- Vékonyan kivajazunk, kilisztezünk egy 30×45 cm-es tepsit. Elővesszük a pihentetett tésztát, lisztezett munkafelületen tepsi nagyságúra nyújtjuk és óvatosan bele fektetjük a tepsibe. Rákenjük a túrós tölteléket és 30 percre betesszük a forró grillsütőbe.
- Ezalatt a megmaradt tojássárgáját összekeverjük a porcukorral és a tejföllel. 30 perc után kivesszük a tepsit a sütőből, a túró tetején egyenletesen elterítjük a cukros, tojásos tejfölt, és visszatesszük a tésztát a grillbe.
- 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Langyosra hűtve tálaljuk.