Pogácsák, sósak | Könnyű
Előkészítési idő: 30-90 perc| Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztókarokkal,
- keverő tálak,
- szilikon spatula,
- folpack,
- nyújtófa,
- 3 cm átmérőjű pogácsa szaggató,
- éles kés,
- kenőecset,
- kis tálka
- szilikonos sütőpapír
Hozzávalók két tepsihez, kb 70 db-hoz:
- 700 g finomliszt,
- 350 g puha vaj,
- 300 g tehéntúró,
- 250 g gomolyatúró vagy juhtúró,
- 100 g zöldfűszeres kecsketúró,
- 50 g mascarpone,
- 20 g porcukor,
- 35 g élesztő,
- 1 M-es méretű tojás,
- 35 g só,
- 50 g tej
- felvert tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a porcukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük, míg szép habosra felfut.
- Az összes többi hozzávalót beletesszük a dagasztógép táljába, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és alaposan kidagasztjuk. Eleinte nagyon ragadni fog a tészta, de ne ijedjünk meg, csak dagasszuk tovább, míg elválik az edény falától. Akkor takarjuk le folpackkal és egy konyharuhával, majd egy órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
- A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
- Óvatosan lisztezett munkafelületre borítjuk, majd finoman átgyúrjuk. Kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét éles késsel bekockázzuk, és a pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk egymástól 1,5 cm-re, mert sülés közben még nőnek fognak a pogácsák.
- A tetejüket lekenjük felvert tojással és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Ha tudjuk, várjuk meg míg kissé kihűl és utána fogyasszuk, de szerintem nem fog sikerülni. 🙂 Eszméletlen finom.