Túrós pogácsa

Pogácsák, sósak | Könnyű

Előkészítési idő: 30-90 perc| Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztókarokkal,
  • keverő tálak,
  • szilikon spatula,
  • folpack,
  • nyújtófa,
  • 3 cm átmérőjű pogácsa szaggató,
  • éles kés,
  • kenőecset,
  • kis tálka
  • szilikonos sütőpapír

Hozzávalók két tepsihez, kb 70 db-hoz:

  • 700 g finomliszt,
  • 350 g puha vaj,
  • 300 g tehéntúró,
  • 250 g gomolyatúró vagy juhtúró,
  • 100 g zöldfűszeres kecsketúró,
  • 50 g mascarpone,
  • 20 g porcukor,
  • 35 g élesztő,
  • 1 M-es méretű tojás,
  • 35 g só,
  • 50 g tej
  • felvert tojás a kenéshez

 

Elkészítés:

  1. A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a porcukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük, míg szép habosra felfut.
  2. Az összes többi hozzávalót beletesszük a dagasztógép táljába, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és alaposan kidagasztjuk. Eleinte nagyon ragadni fog a tészta, de ne ijedjünk meg, csak dagasszuk tovább, míg elválik az edény falától. Akkor takarjuk le folpackkal és egy konyharuhával, majd egy órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
  3. A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
  4. Óvatosan lisztezett munkafelületre borítjuk, majd finoman átgyúrjuk. Kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét éles késsel bekockázzuk, és a pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk egymástól 1,5 cm-re, mert sülés közben még nőnek fognak a pogácsák.
  6. A tetejüket lekenjük felvert tojással és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  7. Ha tudjuk, várjuk meg míg kissé kihűl és utána fogyasszuk, de szerintem nem fog sikerülni. 🙂 Eszméletlen finom.