Vízen kullogó

fotó: Vidék Íze

Kelt tészták | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 1,5 óra | Sütési idő: 18 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép,
  • szita,
  • keverő tálak,
  • szilikon spatulák,
  • nagy fazék,
  • fakanál,
  • konyharuha,
  • kés,
  • kanál,
  • szilikonos sütőpapír

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt,
  • 30 g friss élesztő,
  • 2 dl tej,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 5 tojássárgája,
  • 250 g mangalica vagy kacsazsír,
  • 2 kávéskanál só,
  • 3 evőkanál tejföl,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • ½ citrom leve
  • kristálycukor a forgatáshoz

 

Vízen kullogóElkészítés:

  1. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk.
  2. A ½ dl tejet meglangyosítjuk és egy teáskanál cukrot szórunk bele. Az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos helyen hagyjuk felfutni.
  3. A zsírt a tojássárgával és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is.
  4. A liszt közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a zsíros-tojásos élesztőt, majd hozzáadjuk a tejfölt, a többi tejet, a reszelt citromhéjat és citromlevet  is.
  5. A géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. A szokásosnál keményebb tésztát kapunk.
  6. Egy sűrű szövésű, tiszta konyharuhát megkenünk zsírral, és a közepére tesszük a tésztát. A konyharuha szemben lévő sarkait szorosan csomózzuk össze, és dugjunk át rajta (mint egy tarisznyán) egy fakanalat.
  7. Egy nagy fazekat töltsünk meg szobahőmérsékletű vízzel és a konyharuhát a tésztával tegyük bele úgy, hogy a fakanál a fazék peremén keresztben megálljon.
  8. Hagyjuk a tésztát addig kelni, míg teljesen feljön a víz tetejére a batyu. Fokozatosan „kullogva” jön fel a víz tetejére.
  9. Óvatosan emeljük ki a batyut a vízből , és a tésztát tegyük lisztezett deszkára. Vágjuk 8 egyforma darabra.
  10. A deszkát vastagon szórjuk meg kristálycukorral, A tészta darabokat a cukorban sodorjuk kb 35-40 cm-es ujjnyi vastag rudakká, majd a rudakat vágjuk 8-10 cm-es darabokra. Alaposan forgassuk meg őket a kristálycukorban, majd tekerjük meg kétszer, hogy masni alakot kapjunk, és tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire őket.
  11. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, toljuk be a tepsit és 15-18 perc alatt süssük a tésztákat, míg a cukor szép aranybarnára karamellizálódik.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze