Összes bejegyzés
30 perces desszert workshop a Grill-ázs sütisuliban

30 perces desszert workshop a Grill-ázs sütisuliban

30 perces desszert workshop a Grill-ázs sütisuliban

Panna cotta Tudtad, hogy ez a -sokak szemében “én ezt úgysem tudom megcsinálni” kategóriájú desszert az Észak-Olaszországi Piemontból származik, és magyarul főtt tejszínt jelent? Már ebből is sejtheted, hogy tulajdonképpen pofon egyszerű az elkészítése és néhány perc alatt összeállítható. Igaz, utána még pár órát csücsülnie kell a hűtőben, hogy szépen megdermedjen. Ha el szeretnéd kápráztatni a családodat, vagy/és a vendégeket, bátran készítsd el akár munka után is, vagy vasárnap reggel és a vacsorához, ebédhez már tálalhatod is. Garantált siker! Az eredeti recept csak vaníliával készül, de kis fantáziával rengeteg íz varázsolható a finom tejszínes krémbe. Mi a következő workshopon – február 8-án, pénteken – marcipánnal és eperöntettel fogjuk elkészíteni. Mennyei aromák fognak így társulni. Gyere és tanuld meg Te is!

Tudtad, hogy a madeleine története – a legtöbb francia ételhez hasonlóan – nagy ívű és szorosan kötődik a történelemhez? A süteményt ugyanis – egy konyhai gikszert és a szakács távozását követően egy leleményes szobalány, Madeleine Paulmier (innen a név eredete) készítette el a nagymamájától tanult recept alapján a XIV. Lajost – mint vejét – vendégül látó Stanislaw Leszczynski herceg konyhájában. A király hitvesének, a házigazda lányának annyira ízlett a sütemény, hogy a madeleine hamar népszerűvé vàlt Versailles-ban is. Jellegzetes kagyló formáját csak a XIX. sz. elején nyerte el a Talleyrand-nak is szállító cukrásznak, Avicenak köszönhetően. A madeleine története, az évszázados múlt olyan varázst adott ennek az aprócska süteménynek, amely sokakat, többek között Marcel Proustot is megérintette. “Az eltűnt idő nyomában” című önéletrajzi regényének köszönhetően éledt fel az érdeklődés iránta, ma már Párizs és Lotaringia megkerülhetetlen süteménye. Mi – február 8-i workshopon – a matcha teás verzióját fogjuk elkészíteni, ami sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint elolvasni eme ikonikus édesség történetét. Ha kedvet kaptál, hogy belekóstolj a kis kagylócskák, és még sok más egyszerűen, gyorsan elkészíthető különlegesség ízeibe, jelentkezz gyorsan!

Tudtad, hogy az emblematikus chocolate chips cookie (amerikai csokis keksz) ugyan csak 70 éves múltra tekint vissza, mégis arcává vált az összes anerikai cookie-nak. A 17. századtól kezdve a kekszek jelentős része fűszerekkel, olajos magvakkal és aszalt gyümölcsökkel gazdagítva készült. A 20. század közepe táján viszont Ruth Wakefildnek és a Toll House Inn megbízhatatlan anyagraktárának köszönhetően megszületett a csokoládédarabkákkal gazdagított cookie, ami azóta jelképévé vált az amerikai keksziparnak. A kényszerűségből – a megszokott dió hiánya miatt -alkalmazott csokoládédarabokkal dúsított sütemény nagyon hamar elterjedt és igen népszerűvé vált. Az eredeti Ruth féle receptnek ma már több száz változata létezik. A csokis keksz készíthető fehér-, tej-, vagy étcsokoládéval, kerülhet magába a tésztába is olvasztott csokoládé vagy kakaó, a csokidarabkák mellett makadámdió vagy más csonthéjas, esetleg a reform jegyében egy kis zabpehely, vagy aszalt gyümölcs is helyt kaphat. Mindegyik verzió nagyon finom és emellett rendkívül egyszerű, gyors az elkészítése. Ezért is illeszkedik a február 8-i “30 perces desszertek workshop” menüjébe. Mi ezúttal a mogyoróvajas (peanut butter) változatot fogjuk elkészíteni, ami még ellenállhatatlanabbá teszi ezt az amúgy is abbahagyhatatlan nyalánkságot. Hidd el, a gyerekek ( és az apukák/anyukák) kedvence lesz. Arról már nem is beszélve, hogy egy jól záródó dobozban sokáig eltartható, így ha váratlan vendégek jönnek, vagy csak megéhezel egy kis nasira, bármikor előkaphatod a kamraplocról. Mennyivel menőbb – és nagyságrendekkel finomabb – ez, mint a bolti zacskós keksz!

Gyere, süssük meg együtt! Már csak 3 hely van!

Várlak szeretettel a Grill-ázs Sütisuliban!