Íme, Farkasinszki Ildikó diós bejglijének receptje

Nincs karácsony bejgli nélkül Békésben, Idesüss Ildikó recepttel szolgált

A bejgli tradicionális magyar étel, a karácsonyi asztal elengedhetetlen süteménye Békésben is. A bejgli Békés vármegyében hagyományosan dióval vagy mákkal töltött, hiszen a népi hiedelem szerint a dió a rontás ellen hasznos, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. A gyomaendrődi származású, jelenleg Gödön élő Farkasinszki Ildikó, a Grill-Ázs Sütisuli vezetője – akit sokan Idesüss Ildikóként, illetve sütimesterként ismernek – diós bejglije receptjét osztotta meg olvasóinkkal.

Salamon Edina, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum néprajzos muzeológusa elmondta, Csabán karácsonyeste a módos evangélikus családoknál többfogásos vacsorát tálaltak, először egy gerezd fokhagymát ettek meg kaláccsal, majd káposztalevest kolbásszal, töltött káposztát, sült kolbászt, mákos-mézes metéltet, ezután pedig jöhetett a mákos és diós bejgli.

Nincs karácsony bejgli nélkül Békésben, Idesüss Ildikó recepttel szolgált

A bejgli Farkaszinszki Ildikó családjában is ott lesz az ünnepi asztalon Fotó: Mindmegette.hu

A bejgli osztrák közvetítéssel érkezett hozzánk

A bejgli elnevezés német eredetű, a beugenből (meghajlítás) származik, és eredetileg hajlított, patkó formájú volt. Osztrák közvetítéssel érkezett Magyarországra, és terjedt el a 19. század második felében, hiszen hazánkban ekkortól kezdték a német divatnak megfelelően ünnepelni a karácsonyt.

Bár Békéscsabán, a megyében is a legismertebb a mákos és a diós, újabban meggyes, aszalt szilvás, meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és a káposztás változata is elterjedt.

Nincs az elkészítésben semmi ördöngösség, csak oda kell figyelni

Farkasinszki Ildikó kiemelte, a karácsony családjukban elképzelhetetlen bejgli nélkül.

– Anyukám még a hagyományos ízvilágban készítette ezt a finomságot, én szeretek kísérletezni is, különleges fűszereket, új ízeket kipróbálni – emelte ki a sütimester. – Persze, most is ott lesz az ünnepi asztalon a gyermekkorom emlékét idéző mákos és diós jó sok töltelékkel, de minden évben kerül mellé valami rendhagyó is.

Ildikó kitért arra, sokan félnek hozzáfogni a bejglisütéshez, tartanak attól, hogy kireped, úgysem sikerül, de azt ajánlja, bátran fogjanak hozzá, nincs benne semmi ördöngösség, csak oda kell figyelni.

Íme, Farkasinszki Ildikó diós bejglijének receptje

Hozzávalók 4 db bejglihez

A tésztához:

  • 500 g búzaliszt (BL55)
  • 200 g sertészsír
  • 50 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 10 g élesztő (friss)
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 ml 2,8%-os tej

A diós töltelékhez:

  • 400 g darált dió,
  • 200 g cukor,
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • 200 ml tej,
  • 4 evőkanál baracklekvár,
  • 1 teáskanál fahéj,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 100 g mazsola,
  • 30 g zsemlemorzsa

A kenéshez:

  • 2 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje

Elkészítés:

1. Először a tölteléket készítsük el, mert annak teljesen ki kell hűlnie.

2. A diós töltelékhez keverjük össze – a tej, a cukor, a baracklekvár és a zsemlemorzsa kivételével – a dióval az összes hozzávalót. A tejet a cukorral tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a diós keveréket. Keverjük össze a baracklekvárral és végül annyi zsemlemorzsával, hogy nedves, de morzsálódós állagú legyen.

3. A robotgép táljába kimérjük a lisztet, a zsírt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.

4. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojást. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.

5. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást! Félórát hagyjuk letakarva pihenni a tésztát.

6. Ha letelt a pihentetési idő, a tésztát négy egyenlő részre osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.

7. Készítsünk elő egy nagy tepsit, és béleljük ki szilikonos sütőpapírral.

8. A pihentetett tésztákat egyenként nyújtsuk liszt nélküli munkalapon 25×20 cm-es téglalapokká.

9. Sorban töltsük meg őket úgy, hogy a tésztaszéleken 1 cm üres rész maradjon.

10. A tészta két rövidebb oldalán hajtsuk fel az üresen maradt részt a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába.

11. Ugyanezt a műveletet végezzük el a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan.

12. Tegyük sütőlemezre, és villával szurkáljuk meg, vékonyan tojássárgájával kenjük meg a bejgliket, majd tegyük őket hűvös helyre száradni!

13. Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!

14. Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 fokon, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 fokra, és további 10 percig süssük. Így összesen 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.

15. Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket és oldalaikat.

16. Mikor a bejglik már nem forrók, de még langyosak, szorosan fóliázzuk be őket egyenként. Így egy nap elteltével tökéletesen eloszlik bennük a nedvesség.

17. Folpackba kell csomagolni a kész bejgliket, és hűvös helyre tenni. Hetekig elállnak!  Egy nap elteltével már szeleteljük a bejgliket, és kínálhatjuk őket.

forrás: beol.hu – 2024. 12. 19.

Megosztás:

Hírek és újdonságok: