Összes bejegyzés
Készítsünk diópralinés almakrémet 20 perc alatt

Készítsünk diópralinés almakrémet 20 perc alatt

Nem kell mindig bonyolult, flancos desszerteket készíteni. 😜Ha valami gyors, de zseniálisan finom nyalánkságra vágyunk, – amihez valószínűleg van is a kamrában minden hozzávaló – készítsünk pl. diópralinés almakrémet 20 perc alatt.

Ehhez nincs szükségünk másra, mint egy marék dióbélre, 2 kanál cukorra, 2 almára, egy kanálka vajra, 2 kanálka mézre, egy csipet fahéjra, egy fél pohár tejszínre, egy kis citromhéjra és pár gombóc vaníila fagyira.
Először is szilikonos sütőpapírt terítek egy nagy vágódeszkára, aztán a cukrot és a diót beleszórom egy közepes méretű serpenyőbe. Közepes hőfokon elkezdem összemelegíteni őket, míg a cukor karamellé olvad és szépen körbeöleli a diószemeket. Ekkor a karamelles diót kiöntöm a szilikonos sütőpapírral fedett vágódeszkára, fakanállal szétterítem és hagyom kihűlni.
Közben az almákat meghámozom, elnegyedelem, a magházukat kivágom, és kb 2 mm vékony csíkokra szeletelem. Ekkor a karamellizáláshoz használt serpenyőben kis lángon megolvasztom a vajat, rádobom az almaszeleteket, öntök rájuk két kanálka mézet is. 4-5 perc alatt, közepes tűzön – néha megkevergetve – puhára párolom a gyümölcsöt.
Előveszek egy magas falú edényt. Beleöntök 1 dl tejszínt, meghintem a fahéjjal, hozzáadom a puha almát, ráreszelem a citromhéjat, rákanalazok 4 gombóc vaníliafagyit, majd az egészet botmixerrel alaposan lepürésítem.
A langyos almakrémet egy kis időre hűvös helyre teszem, míg egy mozsárban (ennek híján műanyag zacskóban húsklopfolóval, vagy nyújtófával) apróra töröm a karamelles diódarabokat.
A kihűlt almakrémbe keverem a diópraliné háromnegyed részét, és a finomságot négy tálkába adagolva, a maradék édes morzsát a tetejére szórom.

Kész is az egyszerű, de nagyszerű desszert.
Jó étvágyat hozzá! 😘🍏🍎