Áfonyás panna cotta

fotó: Vidék Íze

Tányérdesszertek | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 3 óra | Sütési idő: nincs

Eszközök

  • közepes méretű fazék,
  • szilikon spatula,
  • kés,
  • citrusreszelő,
  • turmixgép,
  • apró lyukú szűrő,
  • kis tálka,
  • 4 db 2 dl-es tálka,
  • 4 db kistányér,

 

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

A rétestésztához:

  • 3 dl tejszín,
  • 2 dl tej,
  • 100 g cukor,
  • 100 g fehér csoki,
  • 1 vaníliarúd,
  • 300 g mélyhűtött, vagy friss áfonya,
  • 1 citrom,
  • 6 lap zselatin,
  • a tálaláshoz 100 g áfonyalekvár és 2-3 evőkanál brandy.

 

Áfonyás panna cottaElkészítés:

  1. A tejet és a tejszínt összeöntjük egy közepes méretű fazékban, hozzáadjuk a cukrot, a darabokra tördelt fehér csokit és belekeverjük a vaníliarúd kikapargatott belsejét. Ezután mérsékelt lángon, folyamatos keverés mellett melegíteni kezdjük, és ha a csoki meg a cukor tökéletesen felolvadt, máris levesszük a tűzről. Megvárjuk amíg kézmelegre hűl.
  2. Ezalatt az áfonyát turmixgépben simára dolgozzuk, szűrőn átpasszírozzuk  és belereszeljük a citrom héját.
  3. A lapzselatinokat annyi hideg vízbe áztatjuk, hogy teljesen ellepje őket.
  4. Visszatérünk a tejszínes keverékhez: amikor a hőmérséklete már elérte azt a fokot, hogy a beledugott ujjunkat nem égeti, csak legfeljebb picit „csípi”, kivesszük a felpuhult (kissé kinyomogatott) zselatin lapokat a vízből és belekeverjük a tejszínes keverékbe.
  5. Ezután egy spatulával hozzádolgozzuk az összepépesített áfonyát, és az egészet szétosztjuk 4 db 2 dl-es tálkában.
  6. A desszerteket egy éjszakára a hűtőbe (vagy 1 órára a fagyasztóba) tesszük, hogy megdermedjenek. Másnap éles késsel óvatosan körbevágjuk őket, aztán a tálkák alját néhány pillanatra forró vízbe mártjuk és határozott mozdulattal kipottyantjuk belőlük a lila panna cottákat egy-egy kistányérra.
  7. Végül a lekvárt összemelegítjük a brandyvel és finom díszítésül pár szem extra áfonya társaságában a panna cották köré kanalazzuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze