Csokis-áfonyás kovászos babka

Grillben készült | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • egy kisebb műanyag edény a kovász etetéshez
  • 1 kisebb fazék,
  • robotgép dagasztókarral,
  • egy kisebb hőálló tál,
  • szilikon spatula,
  • evőkanál,
  • nyújtófa,
  • egy éles kés,
  • egy nagyobb, vagy két kisebb hosszúkás öntöttvas sütőforma

 

Hozzávalók:

1 nagy, vagy két kis hosszúkás formához:

A kemény, édes kovászhoz:

  • 25 g aktív fehér kovász,
  • 80 g kenyérliszt (Bl 80),
  • 35 g víz,
  • 20 g cukor

A babkához:

  • 350 g kenyérliszt (Bl 80),
  • 160 g kemény, édes kovász,
  • 110 g tej,
  • 85 g vaj,
  • 50 g cukor,
  • 2 db tojás,
  • 7 g só,

A csokoládé töltelékhez:

  • 130 g étcsokoládé,
  • 120 g vaj,
  • 50 g felaprított étcsokoládé, vagy csoki pasztilla,
  • 25 g porcukor,
  • 10 g holland kakaópor

Az áfonyás töltelékhez:

  • 500 g kék áfonya (lehet fagyasztott is)
  • 100 g cukor

Elkészítés:

  1. Az aktív kovászt etessük meg és várjunk 5-12 órát, amíg az eredeti térfogatának kétszeresére nő.
  2. Az áfonyából néhány szemet tegyünk félre, a többit tegyük a cukorral egy lábasba, és és közepes lángon – néha megkevergetve – addig főzzük, amíg a teljesen elfövi a levét.
  3. A lisztet, a kovászt, a tojást a cukrot és a tejet tegyük a robotgép táljába, majd a dagasztókarral közepes fokozaton dagasszuk 5 percig.
  4. A robotgépet folyamatosan járatva kis kockánként adjuk hozzá a puha vajat és ezzel is dolgozzuk össze a tésztát.
  5. Végül tegyük bele a sót és dagasszuk tovább magas fokozaton 2-3 percig.
  6. Ezután takarjuk le a tésztát és meleg helyen hagyjuk kelni 3-4 órán keresztül, míg a méreténél 30 %-kal nagyobb nem lesz.
  7. Olvasszuk meg a csokoládét a vajjal, a porcukorral és a kakaóval együtt. Hűtsük ki, míg kenhető állagú lesz.
  8. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk 1 cm vastag 40 cm hosszú téglalappá.
  9. Kenjük meg a csoki krémmel és szórjuk meg az aprított csokoládéval/csokipasztillával és az áfonyával. Tekerjük fel jó szorosan mint a bejglit.
  10. A tészta roládot egy nagyon éles késsel hosszában vágjuk végig. Fordítsuk a feleket a vágott felületükkel felfelé és készítsünk belőlük kettős fonatot, úgy hogy egymáson többször áttekerjük a rudakat.
  11. Helyezzük a fonatot egy nagy, vagy két kisebb kivajazott hosszúkás öntöttvas formába, és letakarva tegyük őket egy éjszakára hűtőszekrénybe.
  12. Reggel vegyük ki a tésztát és szobahőmérsékleten kelesszük tovább a tésztát amíg felfűtjük a grillsütőt.
  13. A sütőt rendezzük be indirekt sütésre és fűtsük fel 200 fokra. Tegyük be a babkát a tetjét szórjuk meg a félretett friss áfonyaszemekkel, és süssük 10 percig, majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra és süssük tovább a tésztát még 30-40 percig. Ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le alufóliával.
  14. A szép aranybarnára sült babkát hagyjuk 5 percig a formában hűlni, majd borítsuk rácsra és hűtsük langyosra szeletelés előtt.

Nagyon finom!