Grillben készült | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- egy kisebb műanyag edény a kovász etetéshez
- 1 kisebb fazék,
- robotgép dagasztókarral,
- egy kisebb hőálló tál,
- szilikon spatula,
- evőkanál,
- nyújtófa,
- egy éles kés,
- egy nagyobb, vagy két kisebb hosszúkás öntöttvas sütőforma
Hozzávalók:
1 nagy, vagy két kis hosszúkás formához:
A kemény, édes kovászhoz:
- 25 g aktív fehér kovász,
- 80 g kenyérliszt (Bl 80),
- 35 g víz,
- 20 g cukor
A babkához:
- 350 g kenyérliszt (Bl 80),
- 160 g kemény, édes kovász,
- 110 g tej,
- 85 g vaj,
- 50 g cukor,
- 2 db tojás,
- 7 g só,
A csokoládé töltelékhez:
- 130 g étcsokoládé,
- 120 g vaj,
- 50 g felaprított étcsokoládé, vagy csoki pasztilla,
- 25 g porcukor,
- 10 g holland kakaópor
Az áfonyás töltelékhez:
- 500 g kék áfonya (lehet fagyasztott is)
- 100 g cukor
- Az aktív kovászt etessük meg és várjunk 5-12 órát, amíg az eredeti térfogatának kétszeresére nő.
- Az áfonyából néhány szemet tegyünk félre, a többit tegyük a cukorral egy lábasba, és és közepes lángon – néha megkevergetve – addig főzzük, amíg a teljesen elfövi a levét.
- A lisztet, a kovászt, a tojást a cukrot és a tejet tegyük a robotgép táljába, majd a dagasztókarral közepes fokozaton dagasszuk 5 percig.
- A robotgépet folyamatosan járatva kis kockánként adjuk hozzá a puha vajat és ezzel is dolgozzuk össze a tésztát.
- Végül tegyük bele a sót és dagasszuk tovább magas fokozaton 2-3 percig.
- Ezután takarjuk le a tésztát és meleg helyen hagyjuk kelni 3-4 órán keresztül, míg a méreténél 30 %-kal nagyobb nem lesz.
- Olvasszuk meg a csokoládét a vajjal, a porcukorral és a kakaóval együtt. Hűtsük ki, míg kenhető állagú lesz.
- A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk 1 cm vastag 40 cm hosszú téglalappá.
- Kenjük meg a csoki krémmel és szórjuk meg az aprított csokoládéval/csokipasztillával és az áfonyával. Tekerjük fel jó szorosan mint a bejglit.
- A tészta roládot egy nagyon éles késsel hosszában vágjuk végig. Fordítsuk a feleket a vágott felületükkel felfelé és készítsünk belőlük kettős fonatot, úgy hogy egymáson többször áttekerjük a rudakat.
- Helyezzük a fonatot egy nagy, vagy két kisebb kivajazott hosszúkás öntöttvas formába, és letakarva tegyük őket egy éjszakára hűtőszekrénybe.
- Reggel vegyük ki a tésztát és szobahőmérsékleten kelesszük tovább a tésztát amíg felfűtjük a grillsütőt.
- A sütőt rendezzük be indirekt sütésre és fűtsük fel 200 fokra. Tegyük be a babkát a tetjét szórjuk meg a félretett friss áfonyaszemekkel, és süssük 10 percig, majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra és süssük tovább a tésztát még 30-40 percig. Ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le alufóliával.
- A szép aranybarnára sült babkát hagyjuk 5 percig a formában hűlni, majd borítsuk rácsra és hűtsük langyosra szeletelés előtt.
Nagyon finom!
Megosztás: