Házi leveles tészta alaprecept
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Nehéz | Átlagos ár
Elkészítési idő: 60 perc | 6 adag
Hozzávalók (6 adag):
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
- 38 dkg hideg vaj
- 2,5 dl hideg víz
Tippek leveles tészta készítéshez:
- Csakis jéghideg alapanyagokkal dolgozzunk, és ne gyúrjuk sokáig a tésztát, mert az a cél, hogy a vaj ne olvadjon fel.
- A vizet több részletben adjuk a lisztes keverékhez, mert nem biztos, hogy az összeset felveszi.
- Ha érezzük, hogy a munkafelületre tapad a már összeállított tészta, akkor mindig lisztezzünk alá.
- A leveles tészta titka a hajtogatás, minimum négyszer kell meghajtogatunk, hogy tökéletes legyen az állaga.
Házi leveles tészta elkészítése:
- A leveles tészta elkészítéséhez a lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadunk 8 dkg apró kockákra vágott, hideg vajat és elmorzsoljuk benne. Ezt legjobb egy késes betétű robotgépben megtenni, de ha nincs, akkor kézzel, gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon fel.
- Több részletben hozzáadjuk a vizet és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ekkor becsomagoljuk folpackba és egy órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
- A pihentetett tésztát ezután lisztezett felületen 35×35 cm-es négyzetté nyújtjuk. A maradék 30 dkg hideg vajat két db sütőpapír közé tesszük, és nyújtófával addig püföljük, amíg fele akkora nem lesz mint a kinyújtott tészta.
- A vajat a tészta közepére tesszük, a négy sarkát pedig ráhajtjuk, mintha egy borítékot hajtogatnánk.
- Ezután ismét kinyújtjuk a tésztát 25×40 cm-es téglalappá, majd háromba hajtjuk. Vagyis a felső egyharmadot a középsőre hajtjuk, majd az alsó harmadot ráhajtjuk (szimpla hajtás).
- Az óramutató járásával egyező irányban elforgatjuk 90 fokkal a tésztát és ismét 25×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- Ekkor négybe hajtjuk, vagyis a felső negyedet lehajtjuk a tészta feléig, majd az alsó negyedet felhajtjuk a tészta feléig, végül az egészet félbehajtjuk, mint egy könyvet (dupla hajtás).
- A tésztát ismét folpackba csomagoljuk és visszatesszük a hűtőbe 30 percre.
- Az így pihentetett tésztát újra elforgatjuk 90 fokkal, majd megismételjük a szimpla és a dupla hajtást is.
- Végül ismét becsomagolva pihentetjük a tésztát 30 percig a hűtőben.
- Ezután a receptnek megfelelően dolgozzunk vele, készíthetünk belőle például sajtos rolót.
Videó:
/Megjelent: https://www.mindmegette.hu/hazi-leveles-teszta-alaprecept.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu