Torták / Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 6 óra | Elkészítési (sütési) idő: 15 perc
Eszközök
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- kézi robotgép,
- szilikonos sütőpapír,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- rács,
- nyeles lábas/gyorsforraló,
- hőálló tál,
- kés,
- habzsák csillagcsővég
Hozzávalók:
A piskótához:
- 280 g liszt,
- 1 teáskanál sütőpor,
- ½ teáskanál szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 8 nagy tojás,
- 300 g kristálycukor,
- 1 teáskanál vanília kivonat,
- 240 író
A krémhez:
- 80 g étcsoki,
- 90 g tejcsoki
- 120 g tejszín,
- 350 g vaj,
- 500 g mascarpone,
- ½ teáskanál só,
- ½ teáskanál vanília kivonat,
- 60 g cukrozatlan kakaó,
- 200 g porcukor
A díszítéshez:
- rozmaring ágak,
- fagyasztott áfonya szemek/gránátalma magok,
- kókuszreszelék,
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és két nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, és a sót.
- A tojásokat üssük a robotgép táljába, és a cukorral együtt habosítsuk fehéredésig.
- Vegyük lejjebb a sebességet és adjuk a tojáshabhoz vaníliát és az írót. Keverjük egy percig. Kicsit híg lesz a tészta, de nem baj.
- Apránként adjuk a tojásos masszához a lisztes keveréket és egy szilikon spatulával óvatosan forgassuk össze.
- A piskóta masszát osszuk el egyenlően az előkészített tepsikbe és kenjük el egyenletesen szép vékonyra.
- Toljuk a tepsiket az előmelegített sütőbe, és 15 perc alatt süssük készre. Ügyeljünk, hogy ne száradjon ki a piskóta.
- A megsült piskótákat vegyük ki a sütőből, és 10 percig hagyjuk a tepsiken hűlni, majd tegyük át egy rácsra.
- Amíg a piskótalapok hűlnek, készítsük el a csoki krémet.
- Készítsük el a csoki ganache-t. Ehhez a kétféle csokit gőz fölött, vagy mikróban olvasszuk meg. A tejszínt forrósítsuk fel, öntsük az olvasztott csokira és addig keverjük, míg egy egynemű, sima krémet kapunk.Tegyük félre szobahőmérsékletűre hűlni.
- A puha vajat és a porcukrot habosítsuk ki a robotgéppel, majd adjuk hozzá a krémsajtot is, és addig keverjük, míg összeáll a krém.
- Adjuk hozzá a csoki ganache-tés ezzel is keverjük simára.
- Jöhet a kakaópor is, amivel alacsony sebességen keverjük tovább a krémet. Ha a kakaó jól elkeveredett, állítsuk magas fokozatra a gépet, és további egy percig keverjük a csoki krémet.
- A kihűlt piskóta lapokat szélezzük le, és hosszában vágjuk ketté, hogy 4 egyforma hosszú piskóta csíkunk legyen.
- A csokikrém felét osszuk el a piskóta csíkokon.
- Az első piskóta csíkot tekerjük fel, mint a bejglit, és tegyük egy tortakartonra, vagy vágódeszkára.
- A következő piskóta csík rövid végét illesszük a feltekert piskóta végéhez és folytassuk spirál alakban a piskótalap feltekerését. Ugyanígy járjunk el a második és harmadik piskóta csíkkal is, míg egy szép nagy csokis piskóta spirálunk lesz. Vigyázzunk, hogy a piskótalapok ne törjenek el tekerés közben. Ha kell sütőpapírral fogjuk össze a spirált, amit átlátszó ragasztóval rögzítsünk, hogy szorosan fogja össze a tortát.
- A maradék csokikrém 1/3-át kenjük a spirál tetejére, és tegyük legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe.
- A pihentetés után a maradék csokikrémet töltsük csillag %csővéggel ellátott habzsákba. Először nyomjunk két-három helyre egy-egy csoki rózsát a torta oldalára, majd húzzunk függőleges csíkokat, mintha fakéreg lenne. Tegyük ismét pár órára a hűtőbe a tortát, hogy a krém az oldalán is megdermedjen.
- A torta tetejét szórjuk meg kókuszreszelékkel, díszítsük rozmaring ágakkal és fagyasztott áfonyaszemekkel/gránátalma magokkal.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: