Karácsonyi fatörzs torta

fotó: Vidék Íze

Torták / Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 6 óra | Elkészítési (sütési) idő: 15 perc

Eszközök

  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • kézi robotgép,
  • szilikonos sütőpapír,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • rács,
  • nyeles lábas/gyorsforraló,
  • hőálló tál,
  • kés,
  • habzsák csillagcsővég

 

Hozzávalók:

A  piskótához:

  • 280 g liszt,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • ½ teáskanál szódabikarbóna,
  • 1 csipet só,
  • 8 nagy tojás,
  • 300 g kristálycukor,
  • 1 teáskanál vanília kivonat,
  • 240 író

A krémhez:

  • 80 g étcsoki,
  • 90 g tejcsoki
  • 120 g tejszín,
  • 350 g vaj,
  • 500 g mascarpone,
  • ½ teáskanál só,
  • ½ teáskanál vanília kivonat,
  • 60 g cukrozatlan kakaó,
  • 200 g porcukor

A díszítéshez:

  • rozmaring ágak,
  • fagyasztott áfonya szemek/gránátalma magok,
  • kókuszreszelék,

 

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és két nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  2. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, és a sót.
  3. A tojásokat üssük a robotgép táljába, és a cukorral együtt habosítsuk fehéredésig.
  4. Vegyük lejjebb a sebességet és adjuk a tojáshabhoz vaníliát és az írót. Keverjük egy percig. Kicsit híg lesz a tészta, de nem baj.
  5. Apránként adjuk a tojásos masszához a lisztes keveréket és egy szilikon spatulával óvatosan forgassuk össze.
  6. A piskóta masszát osszuk el egyenlően az előkészített tepsikbe és kenjük el egyenletesen szép vékonyra.
  7. Toljuk a tepsiket az előmelegített sütőbe, és 15 perc alatt süssük készre. Ügyeljünk, hogy ne száradjon ki a piskóta.
  8. A megsült piskótákat vegyük ki a sütőből, és 10 percig hagyjuk a tepsiken hűlni, majd tegyük át egy rácsra.
  9. Amíg a piskótalapok hűlnek, készítsük el a csoki krémet.
  10. Készítsük el a csoki ganache-t. Ehhez a kétféle csokit gőz fölött, vagy mikróban olvasszuk meg. A tejszínt forrósítsuk fel, öntsük az olvasztott csokira és addig keverjük, míg egy egynemű, sima krémet kapunk.Tegyük félre szobahőmérsékletűre hűlni.
  11. A puha vajat és a porcukrot habosítsuk ki a robotgéppel, majd adjuk hozzá a krémsajtot is, és addig keverjük, míg összeáll a krém.
  12. Adjuk hozzá a csoki ganache-tés ezzel is keverjük simára.
  13. Jöhet a kakaópor is, amivel alacsony sebességen keverjük tovább a krémet. Ha a kakaó jól elkeveredett, állítsuk magas fokozatra a gépet, és további egy percig keverjük a csoki krémet.
  14. A kihűlt piskóta lapokat szélezzük le, és hosszában vágjuk ketté, hogy 4 egyforma hosszú piskóta csíkunk legyen.
  15. A csokikrém felét osszuk el a piskóta csíkokon.
  16. Az első piskóta csíkot tekerjük fel, mint a bejglit, és tegyük egy tortakartonra, vagy vágódeszkára.
  17. A következő piskóta csík rövid végét illesszük a feltekert piskóta végéhez és folytassuk spirál alakban a piskótalap feltekerését. Ugyanígy járjunk el a második és harmadik piskóta csíkkal is, míg egy szép nagy csokis piskóta spirálunk lesz. Vigyázzunk, hogy a piskótalapok ne törjenek el tekerés közben. Ha kell sütőpapírral fogjuk össze a spirált, amit átlátszó ragasztóval rögzítsünk, hogy szorosan fogja össze a tortát.
  18. A maradék csokikrém 1/3-át kenjük a spirál tetejére, és tegyük legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe.
  19. A pihentetés után a maradék csokikrémet töltsük csillag %csővéggel ellátott habzsákba. Először nyomjunk két-három helyre egy-egy csoki rózsát a torta oldalára, majd húzzunk függőleges csíkokat, mintha fakéreg lenne.  Tegyük ismét pár órára a hűtőbe a tortát, hogy a krém az oldalán is megdermedjen.
  20. A torta tetejét szórjuk meg kókuszreszelékkel, díszítsük rozmaring ágakkal és fagyasztott áfonyaszemekkel/gránátalma magokkal.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze