Körte frangipán tarte

fotó: Vidék Íze

Piték és Tarte-ok | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 40 perc

Eszközök

  • késes betétű aprítógép,
  • kés,
  • folpack,
  • hámozó,
  • villa,
  • lábas,
  • kézi robotgép,
  • szilikon spatula,
  • nyújtófa,
  • hajlított pengéjű kenőkés

Hozzávalók egy 26 cm-es formához:

A tarte tésztához:

  • 200 g finomliszt,
  • 50 g mandulaliszt,
  • 125 g hideg vaj,
  • vaníliaaroma,
  • csipet só,
  • 50 g porcukor

A frangipánhoz:

  • 80 g mandulaliszt,
  • 60 g porcukor + 2 evőkanál,
  • 110 g szobahőmérsékletű vaj kockákra vágva,
  • 2 tojás,
  • 2 evőkanál liszt

A posírozott körtéhez:

  • 2 ½ körte,
  • 1 liter víz, vagy fehérbor,
  • 110 g kristálycukor

 

Elkészítés:

  1. A lisztet és a kis kockákra vágott hideg vajat tegyük egy késes betétű aprítógépbe, és keverjük homokszerűre. Ha nincs aprítógépünk, dolgozhatunk kézzel is, de ügyeljünk, hogy nagyon gyorsak legyenek a mozdulataink – két tenyerünk között dörzsölve -, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon, mert akkor a tészta nem lesz omlós, hanem inkább nyúlós, rágós.
  2. Adjuk a keverékhez a porcukrot, a vaníliaőrleményt és folytassuk tovább az összedolgozást. Ha túl száraznak, morzsálódónak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá 1 evőkanál jéghideg vizet is.
  3. Éppen csak addig dolgozzunk a tésztával, míg összeáll, utána már nem szabad tovább gyúrni, mert akkor a tészta nem lesz omlós.
  4. A kész tésztát csomagoljuk folpackba, és legalább fél, de inkább egy órára tegyük hűtőbe, hogy a vaj visszafagyjon.
  5. A körtéket hámozzuk meg és vágjuk hosszában félbe.
  6. Egy lábasban forraljuk fel a vizet/bort a cukorral, és forraljuk míg a cukor teljesen elolvad.
  7. Vegyük lejjebb a hőforrást, és a fél körtéket óvatosan tegyük a cukros folyadékba. Lassan gyöngyöztetve kb 20-25 perc alatt főzzük a körtéket puhára, de vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, maradjanak szépen egyben. Egy szűrő kanállal vegyük ki és rácsra téve hagyjuk lecsepegni és kihűlni a körtéket.
  8. Vegyük ki a hűtőből a tésztát, és lisztezett munkafelületen nyújtsuk a formánál annyival nagyobb körlappá, amilyen magas forma oldala.
  9. Béleljük ki a tésztával a formát. A lelógó széleket vágjuk le egy éles késsel, egy villával szurkáljuk meg a tészta alját. Tegyük vissza a hűtőbe, hogy újra megdermedjen.
  10. A frangipánhoz a mandulalisztet, a cukrot és a vajat habosítsuk ki egy kézi robotgéppel.
  11. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és mindegyik után habosítsuk ki teljesen a krémet.
  12. Végül mehet hozzá a liszt és ezzel is keverjük egyneművé a mandulakrémet.
  13. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  14. Vegyük elő a pihentetett tésztát, terítsük a frangipán felét a tészta aljába, és egyengessük el egy kicsit a tetejét.
  15. A kihűlt fél körtéket szeleteljük fel ½ cm-es vastagságúra, majd egy spatula segítségével helyezzük őket óvatosan a frangipán krém tetejére, szépen eligazgatva.
  16. Ha szükséges töltsük ki a körték közötti helyet frangipán krémmel, de ne töltsük teljesen tele, mert sülés közben nőni fog a térfogata.
  17. Tegyük be a formát a forró sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük szép arany barnára.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze