Körte frangipán tarte
fotó: Vidék Íze
Piték és Tarte-ok | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 40 perc
Eszközök
- késes betétű aprítógép,
- kés,
- folpack,
- hámozó,
- villa,
- lábas,
- kézi robotgép,
- szilikon spatula,
- nyújtófa,
- hajlított pengéjű kenőkés
Hozzávalók egy 26 cm-es formához:
A tarte tésztához:
- 200 g finomliszt,
- 50 g mandulaliszt,
- 125 g hideg vaj,
- vaníliaaroma,
- csipet só,
- 50 g porcukor
A frangipánhoz:
- 80 g mandulaliszt,
- 60 g porcukor + 2 evőkanál,
- 110 g szobahőmérsékletű vaj kockákra vágva,
- 2 tojás,
- 2 evőkanál liszt
A posírozott körtéhez:
- 2 ½ körte,
- 1 liter víz, vagy fehérbor,
- 110 g kristálycukor
- A lisztet és a kis kockákra vágott hideg vajat tegyük egy késes betétű aprítógépbe, és keverjük homokszerűre. Ha nincs aprítógépünk, dolgozhatunk kézzel is, de ügyeljünk, hogy nagyon gyorsak legyenek a mozdulataink – két tenyerünk között dörzsölve -, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon, mert akkor a tészta nem lesz omlós, hanem inkább nyúlós, rágós.
- Adjuk a keverékhez a porcukrot, a vaníliaőrleményt és folytassuk tovább az összedolgozást. Ha túl száraznak, morzsálódónak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá 1 evőkanál jéghideg vizet is.
- Éppen csak addig dolgozzunk a tésztával, míg összeáll, utána már nem szabad tovább gyúrni, mert akkor a tészta nem lesz omlós.
- A kész tésztát csomagoljuk folpackba, és legalább fél, de inkább egy órára tegyük hűtőbe, hogy a vaj visszafagyjon.
- A körtéket hámozzuk meg és vágjuk hosszában félbe.
- Egy lábasban forraljuk fel a vizet/bort a cukorral, és forraljuk míg a cukor teljesen elolvad.
- Vegyük lejjebb a hőforrást, és a fél körtéket óvatosan tegyük a cukros folyadékba. Lassan gyöngyöztetve kb 20-25 perc alatt főzzük a körtéket puhára, de vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, maradjanak szépen egyben. Egy szűrő kanállal vegyük ki és rácsra téve hagyjuk lecsepegni és kihűlni a körtéket.
- Vegyük ki a hűtőből a tésztát, és lisztezett munkafelületen nyújtsuk a formánál annyival nagyobb körlappá, amilyen magas forma oldala.
- Béleljük ki a tésztával a formát. A lelógó széleket vágjuk le egy éles késsel, egy villával szurkáljuk meg a tészta alját. Tegyük vissza a hűtőbe, hogy újra megdermedjen.
- A frangipánhoz a mandulalisztet, a cukrot és a vajat habosítsuk ki egy kézi robotgéppel.
- Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és mindegyik után habosítsuk ki teljesen a krémet.
- Végül mehet hozzá a liszt és ezzel is keverjük egyneművé a mandulakrémet.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Vegyük elő a pihentetett tésztát, terítsük a frangipán felét a tészta aljába, és egyengessük el egy kicsit a tetejét.
- A kihűlt fél körtéket szeleteljük fel ½ cm-es vastagságúra, majd egy spatula segítségével helyezzük őket óvatosan a frangipán krém tetejére, szépen eligazgatva.
- Ha szükséges töltsük ki a körték közötti helyet frangipán krémmel, de ne töltsük teljesen tele, mert sülés közben nőni fog a térfogata.
- Tegyük be a formát a forró sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük szép arany barnára.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze