Málnás-pisztáciás tekercs
fotó: Vidék Íze
Leveles tészták | Nehéz
Előkészítési idő: 6 óra | Sütési idő: 25 perc
Eszközök
- konyhai robotgép,
- kelesztő tál,
- szilikonos sütőpapír,
- nyújtófa,
- 12 mélyedéses muffin sütőforma,
- pizzavágó
Hozzávalók 15 db-hoz:
A croissant tésztához:
- 500 g Bl 55 finomliszt,
- 60 g finomított kristálycukor,
- 2 teáskanál só,
- 10 g szárított élesztő,
- 300 ml zsíros tej,
- 270 g hideg vaj
A pisztáciakrémhez:
- 150 gszobahőmérsékletű vaj,
- 150 g finomított kristálycukor,
- 1 tojás,
- 1 tojássárgája,
- 50 g mandulaliszt,
- 100 g pisztácialiszt, vagy nagyon apróra darált pisztácia,
- 75 g cukrászkrém,
- 40 ml cseresznyepálinka
- 25 g liszt
A cukrászkrémhez:
- 320 ml tej,
- 1 kávéskanál vaníliaőrlemény,
- 1 csipet só,
- 10 g kukoricakeményítő,
- 1 kisebb tojás,
- 20 g vaj
A málnás töltelékhez:
- 300 g fagyasztott málna,
- 2 tojás,
- egy csipet só,
A díszítéshez:
- apróra vágott pisztácia,
- apróra vágott liofilizált, vagy friss málna
Elkészítés:
A croissante tésztához konyhai robotgéppel a lisztet a cukorral és a sóval a dagsztókar segítségével alaposan összekeverjük.
- Apránként hozzáadjuk a tejet és 5 perc alatt és közepes fokozaton alaposan kidagasztjuk. Egy kemény, de nem száraz állagú tésztát kapunk. Ha túl keménynek találjuk, adhatunk hozzá még egy-két evőkanál tejet.
- Ekkor magas fokozatra állítjuk a sebességet és további 10 percig dagasztjuk, míg egy sima felületű tésztát kapunk, ami elválik az edény falától.
- A tésztát kilisztezett kelesztőtálba tesszük, a tetejét is meglisztezzük, majd egy nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át, másfélszeresére kelesztjük.
- A kelesztési idő letelte után, egy sütőpapírral bélelt tepsin ellapítjuk, majd folpackkal lefedve 1 órára hűtőbe tesszük.
- Közben előkészítjük a vajat a hajtogatáshoz. Ehhez két sütőpapír között a tészta méretének fele nagyságú téglalappá nyújtjuk (18×20 cm). Folpackba csomagoljuk.
- A hajtogatáshoz a tésztát lisztezett munkalapra tesszük, a tetejét is meghintjük liszttel, és 25×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Folyamatosan alálisztezünk, hogy ne ragadjon le az asztalra. A végén 90 fokkal elforgatjuk.
- A vajat kicsomagoljuk és a tészta közepére tesszük. A tészta két szélét ráhajtjuk a vajra, és az illesztésnél alaposan összenyomkodjuk. Így a két széle nyitott marad.
- 90 fokot fordítunk a tésztán, hogy a nyitott széle legyen felénk. Magunktól elfelé nyújtva kinyújtjuk.
- A tésztát 180 fokkal elfordítjuk és ismét nyújtjuk. Ezt addig ismételjük, míg egy 20×65 cm-es téglalapot kapunk. Tehát mindig csak hosszában nyújtjuk, széltében nem. Ekkor képzeletben elharmadoljuk a tésztát. Az egyik szélső harmadot a középső harmadra hajtjuk, majd a másik szélső harmadot ráhajtjuk. Egy ujjlenyomattal megjelöljük a tészta sarkát. Ezzel tudjuk majd jelezni, hogy hol tartunk a hajtogatásban. A tésztát folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
- A pihentetési idő leteltét követően egy dupla hajtás következik. Ehhez a tésztát ismét hosszirányban nyújtjuk, többször megforgatva és alálisztezve 20×90 cm-es téglalappá. Ekkor gondolatban 4 részre osztjuk. A két külső negyedet a középig behajtjuk, majd mint egy könyvet összecsukjuk. Folpackba csomagolva most két órára tesszük hűtőbe, hogy a vaj visszafagyjon, és a glutén lenyugodjon.
- Amíg a tészta pihen elkészítjük a pisztáciakrémet. Ehhez először cukrászkrémet főzünk. A kukoricakeményítőt, a vaníliaőrleményt, és a sót keverjük el a tojással. Több részletben adjuk hozzá a tejet, majd gőz fölött sűrítsük be a keveréket.
- Vegyük le az edényt a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a krémet, majd keverjük bele a puha vajat is, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A pisztáciakrémhez a vajat és a cukrot kézi robotgéppel kihabosítjuk, 3 részletben beledolgozzuk a tojást és a tojássárgáját. A maglisztet, és a lisztet is hozzáadjuk, majd a masszát alaposan kihabosítjuk. A cukrászkrémet és a cseresznyepálinkát is hozzáadjuk, majd tovább keverjük, míg egy sima habos masszát kapunk. Folpackot teszünk a krém tetejére és hűtőbe tesszük.
- Két tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon 25×30 cm-es tégla lappá nyújtjuk, többször alálisztezve. A széleket kézzel kihúzogatjuk egy kicsit.
- A rövidebb oldalával magunk felé fordítjuk.
- A pisztáciakrémet rákenjük, és megszórjuk a málnával.
- A tésztát hosszában félbehajtjuk és szorosan feltekerjük.
- 3-4 cm széles szeletekre vágjuk és 10 cm-es távolságban a tepsire rakjuk őket és egy nedves konyharuhával letakarva kb egy órát kelesztjük, hogy a csigák a kétszeresükre nőjenek.
- A sütőt 175 fokra melegítjük elő.
- A tojást a sóval felverjük és 5 percig pihentetjük.
- A csigákat vastagon lekenjük a felvert tojással és 25 perc alatt megsütjük őket, hogy az aljuk aranybarnára süljön. Ha túlságosan barnul a tetejük, alufóliával takarjuk le.
- Ha kisültek rácson hagyjuk 20 percig hűlni.
- Tálaláskor megszórjuk a csigákat a darabolt pisztáciával és a málnával.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze