Mandulás-szilvás frangipane tarte
fotó: Vidék Íze
Piték, tarte-ok | Közepesen nehéz
Elkészítési idő: 3 óra | Sütési idő: 80 perc
Eszközök
- 8 db 10 cm-es tarte gyűrű,
- késes betétű aprítógép,
- keverőtálak,
- folpack,
- gyorsforraló,
- hőálló tál,
- konyhai robotgép krémkeverő lapáttal,
- szilikon spatulák,
- sütőtepsi,
- szilikonos sütőpapír,
- hajlított kenőkés,
- kis kés,
- kanál,
- kenőecset
Hozzávalók:
- 1 kávéskanál só,
- 75 ml + 1 evőkanál jéghideg víz,
- 180 g finomliszt,
- 150 g jéghideg vaj
A cukrászkrémhez:
- 320 ml tej,
- 1 kávéskanál vaníliaőrlemény,
- 1 csipet só,
- 10 g kukoricakeményítő,
- 1 kisebb tojás,
- 20 g vaj
A frangipane krémhez:
- 125 g porcukor,
- 115 g szobahőmérsékletű vaj,
- 75 g szeletelt mandula,
- 1 nagy tojás (szobahőmérsékleten),
- 1 nagy tojássárgája
- 180 ml cukrászkrém,
- 4 teáskanál kukoricakeményítő,
- 4 teáskanál brandy (elhagyható)
- csipetnyi só
A gyümölcsös töltelékhez:
- 300 g szilva magozva, negyedekbe vágva
- 3 evőkanál baracklekvár,
- 65 g szeletelt mandula
- Először az omlós tésztát készítsük el. Ehhez a vizet és a sót kistálkában összekeverjük, hogy a só feloldódjon. Felhasználásig tegyük hűtőszekrénybe.
- A tésztához, a lisztet öntsük késes betétű robotgép keverőtáljába. A vajat vágjuk 2 cm-es kockákra, és szórjuk a lisztre. Rövid szakaszokban keverjük el, amíg a tészta egy durva, morzsás állagot kap, és a vaj egy része még borsónyi darabokban látható. Ekkor öntsük hozzá a jéghideg sós vizet, és pár másodpercig keverjük, míg a tészta kissé darabos állagú golyóvá áll össze, és a vaj itt-ott még látható marad kis darabokban.
- A tésztát vékonyan lisztezett felületen formázzuk golyóvá, majd lapítsuk 2,5 cm vastag koronggá. Alaposan csomagoljuk be folpackba, és legalább 2 órára (de akár egy egész éjszakára) tegyük hűtőszekrénybe.
- Míg a tészta pihen, készítsük el a cukrászkrémet. Ehhez kukoricakeményítőt, a vaníliaőrleményt, és a sót keverjük el a tojással. Több részletben adjuk hozzá a tejet, majd gőz fölött sűrítsük be a keveréket.
- Vegyük le az edényt a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a krémet, majd keverjük bele a puha vajat is, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A frangipán krémhez a porcukrot a robotgép keverőtáljába szitáljuk. Hozzáadjuk a puha vajat, és a krémkeverő lapáttal, alacsony fokozaton kihabosítjuk. A gépet időnként leállatjuk és egy szilikon spatulával lekaparjuk a tál oldaláról az odatapadt krémet.
- Hozzáadjuk a mandulát, a tojást, a tojássárgáját, a cukrászkrémet, a kukoricakeményítőt, a brandyt (ha használunk), és a sót, majd alacsony fokozaton egyenletesen dolgozzuk össze.
- Egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral, vagy silpat lappal. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
- Vegyük elő a pihentetett tésztát, lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra, majd vágjunk ki belőle a tarte gyűrűknél 1,5 cm-el nagyobb átmérőjű köröket.
- A tarte gyűrűket béleljük ki a tésztával és óvatosan helyezzük őket a tepsibe.
- A tészta kosárkákat töltsük meg a frangipane krémmel, majd a tetejét simítsuk el hajlított kenőkéssel.
- A negyedelt szilvákkal rakosgassuk ki krémmel töltött tarte-okat, és szórjuk meg a szeletelt mandulával.
- Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és kb 80 perc alatt süssük aranybarna színűre a süteményeket. Akkor jó, ha a krém még nem teljesen szilárd, és a gyümölcs nem puhul meg.
- A lekvárt kis nyeles lábasban melegítsük folyósra, majd szűrjük át.
- A kisült kosárkák tetejét kenjük le a lekvárral, majd rácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan vegyük ki őket a tarte gyűrűkből.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze