Mandulás-szilvás frangipane tarte

fotó: Vidék Íze

Piték, tarte-ok | Közepesen nehéz

Elkészítési idő:  3 óra | Sütési idő: 80 perc

Eszközök

  • 8 db 10 cm-es tarte gyűrű,
  • késes betétű aprítógép,
  • keverőtálak,
  • folpack,
  • gyorsforraló,
  • hőálló tál,
  • konyhai robotgép krémkeverő lapáttal,
  • szilikon spatulák,
  • sütőtepsi,
  • szilikonos sütőpapír,
  • hajlított kenőkés,
  • kis kés,
  • kanál,
  • kenőecset

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1 kávéskanál só,
  • 75 ml + 1 evőkanál jéghideg víz,
  • 180 g finomliszt,
  • 150 g jéghideg vaj

A cukrászkrémhez:

  • 320 ml tej,
  • 1 kávéskanál vaníliaőrlemény,
  • 1 csipet só,
  • 10 g kukoricakeményítő,
  • 1 kisebb tojás,
  • 20 g vaj

A frangipane krémhez:

  • 125 g porcukor,
  • 115 g szobahőmérsékletű vaj,
  • 75 g szeletelt mandula,
  • 1 nagy tojás (szobahőmérsékleten),
  • 1 nagy tojássárgája
  • 180 ml cukrászkrém,
  • 4 teáskanál kukoricakeményítő,
  • 4 teáskanál brandy (elhagyható)
  • csipetnyi só

A gyümölcsös töltelékhez:

  • 300 g szilva magozva, negyedekbe vágva
  • 3 evőkanál baracklekvár,
  • 65 g szeletelt mandula

 

Mandulás-szilvás frangipane tarteElkészítés:

  1. Először az omlós tésztát készítsük el. Ehhez a vizet és a sót kistálkában összekeverjük, hogy a só feloldódjon. Felhasználásig tegyük hűtőszekrénybe.
  2. A tésztához, a lisztet öntsük késes betétű robotgép keverőtáljába. A vajat vágjuk 2 cm-es kockákra, és szórjuk a lisztre. Rövid szakaszokban keverjük el, amíg a tészta egy durva, morzsás állagot kap, és a vaj egy része még borsónyi darabokban látható. Ekkor öntsük hozzá a jéghideg sós vizet, és pár másodpercig keverjük, míg a tészta kissé darabos állagú golyóvá áll össze, és a vaj itt-ott még látható marad kis darabokban.
  3. A tésztát vékonyan lisztezett felületen formázzuk golyóvá, majd lapítsuk 2,5 cm vastag koronggá. Alaposan csomagoljuk be folpackba, és legalább 2 órára (de akár egy egész éjszakára) tegyük hűtőszekrénybe.
  4. Míg a tészta pihen, készítsük el a cukrászkrémet. Ehhez kukoricakeményítőt, a vaníliaőrleményt, és a sót keverjük el a tojással. Több részletben adjuk hozzá a tejet, majd gőz fölött sűrítsük be a keveréket.
  5. Vegyük le az edényt a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a krémet, majd keverjük bele a puha vajat is, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A frangipán krémhez a porcukrot a robotgép keverőtáljába szitáljuk. Hozzáadjuk a puha vajat, és a krémkeverő lapáttal, alacsony fokozaton kihabosítjuk. A gépet időnként leállatjuk és egy szilikon spatulával lekaparjuk a tál oldaláról az odatapadt krémet.
  7. Hozzáadjuk a mandulát, a tojást, a tojássárgáját, a cukrászkrémet, a kukoricakeményítőt, a brandyt (ha használunk), és a sót, majd alacsony fokozaton egyenletesen dolgozzuk össze.
  8. Egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral, vagy silpat lappal. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
  9. Vegyük elő a pihentetett tésztát, lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra, majd vágjunk ki belőle a tarte gyűrűknél 1,5 cm-el nagyobb átmérőjű köröket.
  10. A tarte gyűrűket béleljük ki a tésztával és óvatosan helyezzük őket a tepsibe.
  11.  A tészta kosárkákat töltsük meg a frangipane krémmel, majd a tetejét simítsuk el hajlított kenőkéssel.
  12. A negyedelt szilvákkal rakosgassuk ki krémmel töltött tarte-okat, és szórjuk meg a szeletelt mandulával.
  13. Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és kb 80 perc alatt süssük aranybarna színűre a süteményeket. Akkor jó, ha a krém még nem teljesen szilárd, és a gyümölcs nem puhul meg.
  14. A lekvárt kis nyeles lábasban melegítsük folyósra, majd szűrjük át.
  15. A kisült kosárkák tetejét kenjük le a lekvárral, majd rácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan vegyük ki őket a tarte gyűrűkből.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

 

Forrás és fotó: Vidék íze