Rétesek | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 40 perc | Sütési idő: 30 perc
Eszközök
- keverőtál,
- szita/szűrő,
- kézi robotgép,
- lábas,
- szilikonos sütőpapír,
- kés,
- vágódeszka,
- konyharuha,
- nyújtófa,
- kis tálka,
- kenőecset,
- tepsi,
- rács
Hozzávalók:
A rétestésztához:
- 200 g finomliszt,
- 1 csipet só,
- 1 evőkanál olaj,
- 50 g vaj a kenéshez,
- 300 g magozott meggy (lehet befőtt is),
- 50 g marcipán,
- 50 g babapiskóta,
- 25 g darabolt pisztácia,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 evőkanál meggypálinka/meggylikőr,
- porcukor a tetejére
- A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és az olajat, és 75 ml langyos vizet.
- Robotgéppel először alacsony, majd magas fordulatszámon sima tésztává dolgozzuk.
- Egy kis lábasban vizet forralunk. A vizet kiöntjük, és sütőpapírt teszünk a forró lábasba, majd erre tesszük az összegyúrt tésztát. Lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A vajat megolvasztjuk.
- A meggyet megmossuk, kimagozzuk. Ha befőttet használunk a levét leöntjük és alaposan lecsepegtetjük.
- A nyers marcipánmasszát kis darabokra, a babapiskótát nagyobb darabokra vágjuk.
- A meggyet, a marcipánt, a babapiskótát, a pisztáciát, a vaníliáscukrot, és a meggypálinkát/likőrt egy tálban összekeverjük.
- A kihűlt tésztát, egy belisztezett nagy konyharuhán 50×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- A kihűlt olvasztott vajjal vékonyan lekenjük, majd a gyümölcskeveréket egyenletesen elosztjuk rajta úgy, hogy a széleken 2 cm-t szabadon hagyunk.
- A rövidebb oldalon szabadon hagyott széleket ráhajtjuk a töltelékre.
- A hosszú oldal mentén a konyharuha segítségével feltekerjük, és a végeket jól összenyomkodjuk.
- A rétest az illesztéssel lefelé sütőpapíros tepsire tesszük, a tetejét bekenjük olvasztott vajjal.
- A sütőt 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30 perc alatt megsütjük.
- Rácsra téve hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: