Meggyes rétes

fotó: Vidék Íze

Rétesek | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 40 perc | Sütési idő: 30 perc

Eszközök

  • keverőtál,
  • szita/szűrő,
  • kézi robotgép,
  • lábas,
  • szilikonos sütőpapír,
  • kés,
  • vágódeszka,
  • konyharuha,
  • nyújtófa,
  • kis tálka,
  • kenőecset,
  • tepsi,
  • rács

 

Hozzávalók:

A rétestésztához:

  • 200 g finomliszt,
  • 1 csipet só,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 50 g vaj a kenéshez,
  • 300 g magozott meggy (lehet befőtt is),
  • 50 g marcipán,
  • 50 g babapiskóta,
  • 25 g darabolt pisztácia,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 evőkanál meggypálinka/meggylikőr,
  • porcukor a tetejére

 

Meggyes rétesElkészítés:

  1. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és az olajat, és 75 ml langyos vizet.
  2. Robotgéppel először alacsony, majd magas fordulatszámon sima tésztává dolgozzuk.
  3. Egy kis lábasban vizet forralunk. A vizet kiöntjük, és sütőpapírt teszünk a forró lábasba, majd erre tesszük az összegyúrt tésztát. Lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A vajat megolvasztjuk.
  5. A meggyet megmossuk, kimagozzuk. Ha befőttet használunk a levét leöntjük és alaposan lecsepegtetjük.
  6. A nyers marcipánmasszát kis darabokra, a babapiskótát nagyobb darabokra vágjuk.
  7. A meggyet, a marcipánt, a babapiskótát, a pisztáciát, a vaníliáscukrot, és a meggypálinkát/likőrt egy tálban összekeverjük.
  8. A kihűlt tésztát, egy belisztezett nagy konyharuhán 50×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  9. A kihűlt olvasztott vajjal vékonyan lekenjük, majd a gyümölcskeveréket egyenletesen elosztjuk rajta úgy, hogy a széleken 2 cm-t szabadon hagyunk.
  10. A rövidebb oldalon szabadon hagyott széleket ráhajtjuk a töltelékre.
  11. A hosszú oldal mentén a konyharuha segítségével feltekerjük, és a végeket jól összenyomkodjuk.
  12. A rétest az illesztéssel lefelé sütőpapíros tepsire tesszük, a tetejét bekenjük olvasztott vajjal.
  13. A sütőt 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30 perc alatt megsütjük.
  14. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral megszórjuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze