Mikulás macaron

Macaronok | Nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Gluténmentes

Eszközök

  • konyhai robotgép habverő fejjel,
  • szilikon spatulák,
  • tálak,
  • nyeles kislábaskák ,
  • cukorhőmérő,
  • 3 db habzsák,
  • sima csővég,
  • szilikonos sütőpapír,
  • kézi habverő,
  • citrus reszelő,

Hozzávalók:

kb 25 db macaronhoz:

  • 150 g mandulaliszt, vagy nagyon finomra darált mandula,
  • 150 g porcukor,
  • 55 g tojásfehérje,
  • ételfesték ízlés szerint (ez el is hagyható)
  • a tojáshabhoz még 150 g kristálycukor,
  • 38 ml víz,
  • 55 g tojásfehérje,

A töltelékekhez:

A narancsos töltelékhez:

  • 200 g narancslé,
  • 2 kanál reszelt narancshéj,
  • 125 g cukor,
  • 150 g vaj,
  • 2 egész tojás, és 2 tojássárgája,
  • 20 g kukoricakeményítő,
  • narancssárga ételfesték

A citromos töltelékhez:

  • 4 tojás,
  • 50 g cukor,
  • 125 g citromlé,
  • 2 zselatinlap,
  • 250 g szobahőmérsékletű vaj

A maracuja töltelékhez:

  • 160 g vaj,
  • 200 g porcukor,
  • 225 g maracujapüré,
  • 5 tojássárgája

Epres/málnás-fehércsokis töltelékhez:

  • 225 g fehér csokoládé,
  • 1,5 lap zselatin,
  • 150 g eper- vagy málna lekvár,
  • 120 g tejszín.

Sóskaramella töltelékhez:

  • 200 g cukor,
  • 330 g mascarpone sajt,
  • 30 g szobahőmérsékletű sózott vaj,
  • 140 g szobahőmérsékletű vaj.

Levendulás/chilis-étcsokis töltelékhez:

  • 300 g étcsokoládé,
  • 300 g tejszín,
  • néhány csepp levendula aroma vagy egy késhegynyi chili por.

A mázhoz:

  • 1 tojásfehérje,
  • 250 g porcukor,
  • pár csepp citromlé,
  • ételfestékek.

Elkészítés:

Elkészítés:

  1. Mikulás macaron - Grill-ÁzsA mandulalisztet, porcukrot, tojásfehérjét, és az ételfestéket egy szilikon spatulával simára keverjük, félretesszük.
  2. A habhoz a kristálycukrot 118-120 fokra melegítjük a vízzel. Amikor a szirup eléri a 110 fokot, a tojásfehérjét géppel elkezdjük habbá verni, majd lassú keverés mellett vékony sugárban hozzá csorgatjuk a forró cukorszirupot. Tovább habosítjuk kemény habbá egészen addig míg szobahőmérsékletűre hűl.
  3. A tojáshab negyedét elkeverjük a mandulás masszával, majd óvatosan simára keverjük a többi habbal. A piskóta masszánál folyósabb keveréket kapunk.
  4. Szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre fél diónyi (200 Ft-os körberajzolva) adagokat nyomunk egy sima csöves habzsákból (nem kell koronggá rajzolni, terül magától a massza), szobahőmérsékleten kb. 40 percig pihentetjük sütés előtt. 145 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütjük 20 percet.
  5. A narancsos töltelékhez egy edényben melegítsük össze a narancslét a vajjal és a cukor felével. Egy másik edényben alaposan keverjük el a tojásokat, a tojássárgájákat, a keményítőt és a maradék cukrot. Adjuk hozzá a narancsleves keveréket, majd alaposan keverjük el, és tegyük kis lángra. Folyamatosan keverjük, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik, Vegyük le a tűzről, keverjük bele az ételfestéket és a reszelt narancshéjat, majd legalább két órára tegyük hűtőbe.
  6. A citromos töltelékhez tegyük a zselatin lapokat egy hideg vizes edénybe. Egy fazékban forraljunk egy ujjnyi vizet. Keverjük össze egy másik edényben a tojásokat, a cukrot és a citromlét, és vízfürdő felett kevergessük egészen addig, amíg a keverék besűrűsödik. Vegyük le a vízfürdőről, nyomkodjuk ki a zselatinlapokból a vizet és keverjük a meleg masszához. Ha a keverék már langyos, keverjük bele a vajat, és robotgéppel folytassuk a keverést addig, amíg sima és fényes állagú krémet nem kapunk. Minimum 3 órára, letakarva tegyük a tölteléket hűtőbe.
  7. A maracuja töltelékhez a hozzávalókat tegyük egy edényben vízfürdő fölé, és folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. A krémet lefedve legalább egy órára tegyük a hűtőbe.
  8. Epres/málnás fehércsokis töltelékhez a zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe. Tegyük fel a tűzre a tejszínt, amíg el nem kezd forrni. Vegyük le és öntsük az apróra tört csokoládéra. Kevergessük míg teljesen elolvad a csoki , majd tegyük bele a kinyomkodott zselatinlapokat. Alaposan keverjük el, majd adjuk hozzá a lekvárt és azzal is keverjük össze. Tegyük a krémet letakarva legalább 10 órára a hűtőbe.
  9. A sós-karamellás töltelékhez a só nélküli vajat és a cukrot tegyük egy fazékba és kezdjük el melegíteni. Ha a cukor már borostyánszínű vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a mascarponét és ezzel is keverjük el. Tegyük vissza az edényt a tűzhelyre és addig hagyjuk fent, amíg a hozzávalók egynemű masszává nem olvadnak össze. Vegyük le és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Keverjük habosra a sós vajat, majd két részletben tegyük bele a kihűlt karamellába és keverjük el alaposan.
  10. A levendulás/chilis-étcsokoládés töltelékhez a tejszínt forraljuk fel majd vegyük le a tűzről és öntsük rá az apróra tört csokoládéra. Adjuk hozzá a levendula aromát (de bármilyen más aromával is készíthetjük, de el is hagyhatjuk) vagy a chilit, keverjük csomómentesre. A krémet fedett edényben legalább két órára tegyük a hűtőbe, majd keverjük át.
  11. A krémekkel össze töltünk 2-2 korongot.
  12. A mázhoz a tojásfehérjét kézi habverővel lágy habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet. Addig keverjük míg olyan sűrű masszát kapunk ami nem folyik le a habverőről. Több adagra osztjuk és kis tálkákban ételfestékekkel színezzük. Ezután kis papír tölcsérekbe, vagy habzsákba töltjük. Pici lyukat vágunk rajta és feldíszítjük a macaronokat. Szobahőmérsékleten megszárítjuk őket.

Jól zárható dobozban tároljuk a kész macaronokat a hűtőben.