Sárgadinnye mousse torta

fotó: Vidék Íze

Torták | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 8 óra | Sütési idő: 15 perc

Eszközök

  • 12 cm-es tortakarika,
  • szilikonos sütőpapír,
  • kézi robotgép,
  • szita,
  • spatulák,
  • keverőtálak,
  • kés,
  • dinnyevájó,
  • folpack,
  • nyeles lábas,
  • botmixer,
  • kézi habverő,
  • folpack,
  • tortafólia,
  • rács

 

Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:

A piskótához:

  • 1 tojás,
  • 30 g cukor,
  • 30 g liszt

A sárgadinnye mousse-hoz:

  • 1 zöld és egy sárga bélű sárgadinnye,
  • 45 g tojássárgája,
  • 35 g cukor,
  • 2 g vanília kivonat,
  • 185 g forró tej,
  • 10 g lapzselatin,
  • 185 g habtejszín,
  • pár csepp zöld ételfesték,

A díszítéshez:

  • menta levelek

Sárgadinnye mousse tortaElkészítés:

  1. Először a piskótát készítsük el. Ehhez egy 12 cm-es tortakarika alját csomagoljuk be szilikonos sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
  2. A tojást kézi robotgéppel habosítsuk ki fehéredésig a cukorral együtt. Szitáljuk bele a lisztet és óvatosan, széles mozdulatokkal keverjük össze.
  3. Öntsük a masszát az előkészített tortaformába és tegyük az előmelegített sütőbe. 10-15 perc alatt süssük meg a piskótát, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  4. A két sárgadinnyét vágjuk félbe, kaparjuk ki belőlük a magokat. Egy dinnyevájóval vágjunk 20 db kis gömböt a dinnyék húsából, folpackkal letakarva tegyük hűtőbe.
  5. A többi dinnyehúst vágjuk kis kockákra, és tegyük félre.
  6. A lapzselatint áztassuk jéghideg vízbe.
  7. A tojássárgáját tegyük egy tálba és kézi habverővel lazítsuk fel egy kicsit.
  8. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliakivonatot, és ezzel is habosítsuk tovább. Folyamatos keverés közben öntsük hozzá a forró tejet és keverjük el alaposan.
  9. Öntsük a tojásos, tejes keveréket egy kis nyeles lábasba, és alacsony fokozaton addig főzzük, míg kissé besűrűsödik.
  10. Vegyük ki a lapzselatinokat a vízből, csavarjuk ki és tegyük a forró tojásos krémbe, keverjük el alaposan, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  11. A tajszínhabot verjük tejföl sűrűségű habbá.
  12. A dinnyekockákból 225 g-ot pürésítsünk össze botmixerrel, és keverjük a langyosra hűlt tojásos krémhez.
  13. Adjuk a dinnyekrémhez a tejszínhabot és óvatosan forgassuk bele, hogy egy laza mousse-t kapjunk.
  14. Készítsünk elő egy 16 cm-es tortakarikát, szorosan csomagoljuk be az alját folpackkal, az oldalát borítsuk be tortafóliával, és tegyük egy tálcára, vagy kisebb tepsire.
  15. Vegyük ki a piskótát a formából, húzzuk le róla a sütőpapírt és tegyük az előkészített tortaforma aljába.
  16. Öntsük a dinnye mousse negyedét a piskótalapra, majd tegyük a formát egy órára hűtőbe.
  17. Ha letelt a hűtési idő öntsük a maradék mousse 2/3-át a formába és szórjuk a közepébe a dinnye kockákat, majd tegyük vissza a formát 2 órára a hűtőbe.
  18. A maradék mousse-hoz adjunk pár csepp zöld ételfestéket és keverjük össze, hogy szép egyenletes színe legyen.
  19. Öntsük a zöld mousse-t a megdermedt tortára és újabb 4-5 órára tegyük hűtőbe.
  20. Ha megdermedt a tortánk vegyük le róla a tortakarikát és díszítsük a tetejét a dinnyegömböcskékkel és mentalevelekkel.
  21. Tálaláskor húzzuk le a torta oldaláról a fóliát és szeleteljük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júniusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze