Sós mogyorós eclair

fotó: Vidék Íze

Égetett tészták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 90 perc | Elkészítési idő: 20 perc

Eszközök

  • kis lábas,
  • keverőtálak,
  • kézi habverő,
  • szilikon spatulák,
  • tálca,
  • folpack,
  • kézi robotgép,
  • habzsák,
  • 6 mm-es sima csővég,
  • nyeles lábas,
  • 16 mm-es csillag csővég,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi,
  • serpenyő,
  • hőálló tál

 

Hozzávalók az égetett tésztához kb 16 db-hoz:

  • 125 g víz,
  • 125 g tej,
  • 3 g só,
  • 5 g cukor,
  • 125 g vaj,
  • 150 g liszt,
  • 250 g tojás (kb 5 db)

Nugátkrémhez:

  • 500 ml tej,
  • 1 kávéskanál vanília őrlemény,
  • 80 g tojássárga (4 db),
  • 100 g cukor,
  • 50 g étkezési keményítő,
  • 150 g mogyoróvaj,
  • 200 g vaj.

A bevonathoz:

A karamellizált sósmogyoróhoz:

  • 100 g sósmogyoró,
  • 3 evőkanál cukor

A mázhoz:

  • 100 g fehér csoki,
  • 2 evőkanál tejszín

 

Elkészítés:

1.     A nugátkrémhez a tejet, a vaníliaőrleménnyel egy kis lábasban lassan felmelegítjük. A tojások sárgáját, a cukrot és az étkezési keményítőt egy tálban simára keverjük. Amikor a tej forrni kezd, állandó keverés közben hozzáadjuk a cukros tojássárgájához. A keveréket visszaöntjük a lábasba és egy-két percig lassan rotyogtatjuk, míg a krém be nem sűrűsödik. A mogyoróvajat és a 100 g vajat hozzáadjuk a sárga krémhez. Egy tálcán elterítjük, folpackkal lefedjük úgy, hogy a krém felületéhez érjen. Szobahőmérsékletűre hűtjük. A maradék 100 g vajat egy tálban robotgéppel kihabosítjuk. A kihűlt krémet kis adagokban hozzáadjuk, miközben folyamatosan verjük, míg egy sima, levegős masszát kapunk.    A krémet 6 mm átmérőjű simacsöves habzsákba töltjük, majd 20 percre a hűtőbe tesszük.

  1. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
  2. Az eclair fánkokhoz nyeles lábasban felforraljuk a vizet, a tejet, a sót, a cukrot, és a kis kockákra vágott vajat. Ha elolvadt a vaj, húzzuk le a lábast a tűzhelyről, öntsük hozzá az összes lisztet egyszerre, és egy spatulával erősen keverjük át. Tegyük vissza az edényt a tűzre és legalább egy percig keverjük a masszát, míg összeáll gombóccá, és sercegni kezd, az edény alján pedig vékony filmréteg képződik.
  3. A tésztát öntsük át egy másik tálba, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyikkel alaposan kidolgozva.
  4. A tészta állagát úgy ellenőrizhetjük, hogy a spatulával elválasztjuk a közepén. Akkor jó, ha a rés lassan záródik össze. Ha túl keménynek tartjuk a tésztát, adjunk még hozzá tojást.
  5. A kihűlt tésztát töltsük 16 mm-es csillagcsővel ellátott habzsákba. Majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire ferdén nyomogassunk 1 cm vastag, 8-10 cm hosszú rudakat.
  6. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig. Akkor vegyük lejjebb a sütő hőfokát 170 fokra, és süssük további 20-25 perc alatt készre.
  7. Rakjuk rácsra a fánkokat és hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy 6 mm átmérőjű sima csővéggel üssünk 2 lyukat mindegyik fánk aljába.
  8. A lyukakon keresztül töltsük meg az eclaireket a nugátkrémmel, majd kávéskanállal szedjük le a felesleget.
  9. A karamellizált sósmogyoróhoz, a mogyorót száraz serpenyőben pirítsuk illatosra. Szórjuk rá a cukrot, és karamellizáljuk szép borostyán színűre. Öntsük szilikonos sütőpapírra, és hagyjuk megdermedni. Ha teljesen kihűlt vágjuk durvára.
  10. A mázhoz a fehér csokit vágjuk apró darabokra, gőz fölött olvasszuk össze a tejszínnel, kicsit hagyjuk hűlni, majd mártsuk meg benne az eclair fánkok tetejét.
  11. Szórjuk meg a karamellizált sósmogyoró darabokkal, és tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze