Torták | Közepesen nehéz
Elkészítési idő: 3 óra | Sütési idő: 50 perc
Eszközök
- kés,
- nagy lyukú reszelő,
- citrus reszelő,
- 3 db 18 cm-es tortakarika,
- szilikonos sütőpapír,
- konyhai robotgép,
- szilikon spatula,
- hajlított kenőkés
Hozzávalók:
A sütőtökös piskótához:
- 600 g sütőtök lereszelve,
- 4 tojás,
- 300 g barnacukor,
- 250 g finomliszt,
- 150 g darált dió,
- 3 kávéskanál sütőpor,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 1 kávéskanál só,
- 1 kávéskanál fahéj,
- ½ kávéskanál őrölt szerecsendió,
- ½ kávéskanál őrölt gyömbér,
- 200 g olivaolaj,
- 1 kezeletlen narancs héja lereszelve
A krémhez:
- 400 g krémsajt (philadelphia, vagy mascarpone)
- 200 g tejszín,
- 80 g porcukor,
- 1 evőkanál narancsvirágvíz (helyettesíthető narancslikőrrel),
- ½ kezeletlen narancs héja lereszelve
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- A nyers sütőtököt reszeljük le nagy lyukú reszelővel. A levét kissé nyomkodjuk ki, majd reszeljük hozzá a narancshéjat is citrusreszelővel.
- Három 18 cm átmérőjű tortakarika alját béleljük ki sütőpapírral.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A piskótához a száraz hozzávalókat – a lisztet, a diót, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket – tegyük egy keverőtálba és keverjük alaposan össze.
- A tojásokat és a barnacukrot tegyük a robotgép táljába, és közepes fokozaton habosítsuk ki alaposan. Ekkor állítsuk alacsony fokozatra a gépet, és öntsük hozzá a masszához az olajat, majd a reszelt sütőtököt, és végül több részletben a lisztes keveréket. Ha már homogén a massza, állítsuk le a gépet és egy szilikon spatulával keverjük át, hogy a sütőtök ne süllyedjen le az aljára.
- A tésztát egyenletesen elosztom a három tortakarikában, majd az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük aranybarnára. A piskótákat a tortakarikában hagyjuk kihűlni, esetleg hűtőbe is tehetjük 1-2 órára, úgy még könnyebb lesz szeletelni.
- A kihűlt tortalapokat kivesszük a karikákból, és a púpos tetejüket levágjuk, hogy szép egyenesek legyenek.
- A krémsajtot és a porcukrot robotgéppel keményedésig habosítjuk, majd hozzáadagoljuk a tejszínt, és tovább habosítjuk, míg jól kenhető krémet kapunk. De vigyázzunk, hogy ne verjük túl, mert könnyen kicsapódhat.
- Ha már jó a krém állaga, adjuk hozzá a narancsvirágvizet, a vaníliakivonatot és a reszelt narancshéjat. Szilikon spatula segítségével gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze.
- Az alsó piskótát tegyük egy tortatálra, kenjük rá a krém harmadát, majd tegyük rá a második lapot. Azt is kenjük meg a krém harmadával, végül tegyük rá az utolsó piskótát, és kenjük a torta tetejére a maradék krémet. Nem kell nagyon simogatni, jól áll neki ha kissé rusztikus marad.
- Díszítsük a torta tetejét ehető virágokkal, esetleg kandírozott narancshéjjal, szeletelt kumkvattal, apró habcsókokkal.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: