Sütőtök torta narancsvirággal

fotó: Vidék Íze

Torták | Közepesen nehéz

Elkészítési idő: 3 óra | Sütési idő: 50 perc

Eszközök

  • kés,
  • nagy lyukú reszelő,
  • citrus reszelő,
  • 3 db 18 cm-es tortakarika,
  • szilikonos sütőpapír,
  • konyhai robotgép,
  • szilikon spatula,
  • hajlított kenőkés

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

A sütőtökös piskótához:

  • 600 g sütőtök lereszelve,
  • 4 tojás,
  • 300 g barnacukor,
  • 250 g finomliszt,
  • 150 g darált dió,
  • 3 kávéskanál sütőpor,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1 kávéskanál fahéj,
  • ½ kávéskanál őrölt szerecsendió,
  • ½ kávéskanál őrölt gyömbér,
  • 200 g olivaolaj,
  • 1 kezeletlen narancs héja lereszelve

A krémhez:  

  • 400 g krémsajt (philadelphia, vagy mascarpone)
  • 200 g tejszín,
  • 80 g porcukor,
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz (helyettesíthető narancslikőrrel),
  • ½ kezeletlen narancs héja lereszelve
  • 1 kávéskanál vanília kivonat

Sütőtök torta narancsvirággalElkészítés:

  1. A nyers sütőtököt reszeljük le nagy lyukú reszelővel. A levét kissé nyomkodjuk ki, majd reszeljük hozzá a narancshéjat is citrusreszelővel.
  2. Három 18 cm átmérőjű tortakarika alját béleljük ki sütőpapírral.
  3. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  4. A piskótához a száraz hozzávalókat – a lisztet, a diót, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket – tegyük egy keverőtálba és keverjük alaposan össze.
  5. A tojásokat és a barnacukrot tegyük a robotgép táljába, és közepes fokozaton habosítsuk ki alaposan. Ekkor állítsuk alacsony fokozatra a gépet, és öntsük hozzá a masszához az olajat, majd a reszelt sütőtököt, és végül több részletben a lisztes keveréket. Ha már homogén a massza, állítsuk le a gépet és egy szilikon spatulával keverjük át, hogy a sütőtök ne süllyedjen le az aljára.
  6. A tésztát egyenletesen elosztom a három tortakarikában, majd az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük aranybarnára. A piskótákat a tortakarikában hagyjuk kihűlni, esetleg hűtőbe is tehetjük 1-2 órára, úgy még könnyebb lesz szeletelni.
  7. A kihűlt tortalapokat kivesszük a karikákból, és a púpos tetejüket levágjuk, hogy szép egyenesek legyenek.
  8. A krémsajtot és a porcukrot robotgéppel keményedésig habosítjuk, majd hozzáadagoljuk a tejszínt, és tovább habosítjuk, míg jól kenhető krémet kapunk. De vigyázzunk, hogy ne verjük túl, mert könnyen kicsapódhat.
  9. Ha már jó a krém állaga, adjuk hozzá a narancsvirágvizet, a vaníliakivonatot és a reszelt narancshéjat. Szilikon spatula segítségével gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze.
  10. Az alsó piskótát tegyük egy tortatálra, kenjük rá a krém harmadát, majd tegyük rá a második lapot. Azt is kenjük meg a krém harmadával, végül tegyük rá az utolsó piskótát, és kenjük a torta tetejére a maradék krémet. Nem kell nagyon simogatni, jól áll neki ha kissé rusztikus marad.
  11. Díszítsük a torta tetejét ehető virágokkal, esetleg kandírozott narancshéjjal, szeletelt kumkvattal, apró habcsókokkal.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze