Vargabéles

Grillben készült | Könnyű

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • 26 cm-es kapcsos tortaforma,
  • tésztafőző fazék,
  • két nagyobb tál,
  • egy kisebb tálka,
  • kézi robotgép,
  • botmixer,
  • citrus reszelő,
  • kenő ecset,
  • szilikon spatula

Hozzávalók:

  • 200 g cérnametélt,
  • 900 g félzsíros tehéntúró,
  • 6 db tojás,
  • 2 db  citrom,
  • 2 db vaníliarúd,
  • 200 g kristálycukor,
  • 200 g tejföl,
  • 60 g vaj,
  • 20 g vaj, a forma kikenéshez + 10 g a vargabéles megkenéséhez
  • 100 g mazsola,
  • 2 csomag réteslap,
  • 2 púpozott evőkanál liszt,
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be, és 180 fokra melegítjük fel.
  2. Egy 26 cm-es tortaformát alaposan kivajazunk.
  3. A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük, hideg folyó vízzel gyorsan lehűtjük, majd félretesszük.
  4. 60 g vajat habosra keverünk a tojások sárgájával, a kristálycukor ⅔ részével, a kikapart vaníliával és a citromok reszelt héjával.
  5. Hozzáadjuk az áttört túrót, a tejfölt, a lisztet, egy csipet sót, és az egészet krémesre keverjük.
  6. Hozzáadjuk a kifőtt, lehűtött cérnametéltet és a mazsolát.
  7. A maradék cukorral felverjük a tojásfehérjét, és óvatosan ezt is hozzá forgatjuk.
  8. A kivajazott tortaformába belehelyezzük a két réteslapot keresztben egymáson, úgy hogy a forma oldalán túlnyúljon.
  9. A túrós tölteléket a réteslappal bélelt formába öntjük, majd a túlnyúló réteslapokat visszahajtjuk a massza tetejére.
  10. Olvasztott vajjal megkenjük a tetejét.
  11. A 180 fokos grillsütőben legalább 30 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje.
  12. Ha kissé kihűlt porcukorral megszórjuk és tálaljuk.